Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Părinții absolventului cu teza la Bac anulată NU VOR mușamalizarea cazului


Părinții lui Iulian Zaharia (FOTO), absolvent al Liceului Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, căruia i-a fost anulată teza de Bacalaureat la limba română de către supraveghetori, au mers ieri, din nou, la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea pentru a cere lămuriri în legătură cu acest incident, relatat în exclusivitate de Monitorul de Vrancea în ediția de ieri. Articolul poate fi recitit accesând link-ul http://bit.ly/29qDkWd
Oamenii spun că au stat de vorbă cu inspectorul școlar general adjunct Marilena Oprea. Tatăl băiatului, Bebe Zaharia, a spus că nu va renunța la pretențiile penale împotriva celor care se fac vinovați de această situație. El cere în continuare să i se facă dreptate fiului său, care a fost nedreptățit. „Am fost la inspectorat și mi-au arătat că doamnele au fost eliminate de la examen. Am înțeles de la inspectorul general că situația noastră a ajuns și la București, la minister. Au spus că nu se poate face nimic la notă, dar cică răspunderea ar fi a celor două supraveghetoare și o vină a președintelui de centru de examen, care nu a verificat de ce a apărut o teză în plus. Dacă acesta era atent, se putea face pe moment o comisie specială, să i se dea lucrarea să o transcrie, plus o diferență de timp ca să poată rezolva ce mai avea din celelalte subiecte. Au recunoscut și că au văzut înregistrarea video și că băiatul are dreptate, că așa a fost cum a povestit el. Copilul a fost pistonat de supraveghetoare că nu mai are timp și are de partea lui ca martori colegii care au dat examen cu el. Ce au căutat cele două doamne cu pixul pe lucrarea lui să i-o anuleze? Ce au căutat cu ochii pe lucrarea lui? Putea să îl caute dacă i se părea suspect că ar avea vreo fițuică ceva, sau dacă li se părea lor că ar copia, dar de la sine putere să îi anuleze lucrarea este strigător la cer! Pentru o literă care a fost un pic îngroșată din cauză că nu a scris pixul bine să îi distrugi viitorul unui copil…”, a spus Bebe Zaharia.
Bărbatul a adăugat că în timpul în care fiul său a fost nevoit să rescrie lucrarea de la început, putea foarte bine să termine tot de scris pe prima teză. „Mi-au spus că teza de la liceu a fost luată la ISJ și din câte s-au uitat cu un profesor de specialitate, au spus că era o teză bună și dacă o ducea la final lua minim nota 9. Era treaba corectorului să încadreze acel cuvânt ca și greșit din punct de vedere caligrafic, ortografic sau cum o fi, dar nu să-i anulezi lucrarea. Eu le-am spus că nu vor putea să mușamalizeze acest caz, că nu vor avea sorți de izbândă. Doamna Oprea mi-a spus că anul trecut fiul ei a dat bacul și dacă s-ar pune în pielea noastră și nu ar fi fost în învățământ, ar fi făcut mult mai urât”, a adăugat tatăl băiatului. 
Contactat telefonic, inspectorul școlar general adjunct Marilena Oprea, președinta comisiei județene de Bac, a declarat că nu poate fi luată în considerare lucrarea anulată. Potrivit acesteia, a fost anunțat Ministerul Educației despre incident. „Am vorbit cu părinții și le-am comunicat rezultatele. A fost anunțată instituția superioară ierarhic, respectiv ministerul. Am îndeplinit toate lucrările ce țin de comisie și proceduri. Ca orice părinte, când un copil suferă, se simte lezat, iei atitudine. Dumnealor au procedat corect ca și părinți, dar și noi ca și comisie. Problema este să nu exacerbăm. Acest copil mai are o probă de susținut și nu dorim să-i creăm șocuri și probleme, lucru valabil, de altfel, pentru toți copiii. Lucrările anulate sunt anulate. Are teza transcrisă în proporție foarte mare și aceasta va fi luată în considerare”, ne-a spus inspectorul școlar Marilena Oprea.
Reamintim faptul că un scandal de proporții zguduie examenul de bacalaureat din acest an din Vrancea. Elevul Iulian Zaharia, de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, spune că i-a fost anulată teza de la limba română de către supraveghetorii de sală pe motiv că un cuvânt scris în lucrare avea două litere mai îngroșate. Elevul povestește clipele de coșmar prin care a trecut deoarece prima teză i-a fost anulată când mai erau doar 40 de minute din timpul de examen. Băiatul precizează că i-a fost dată altă foaie în alb, pe care a trebuit să o rescrie în mai puțin de jumătate de oră, fiind stresat permanent că expiră timpul alocat.

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?