Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO și GALERIE FOTO : Scandal la Tișița între o societate agricolă și proprietarii unor terenuri. Polițiștii și jandarmii au supravegheat zona


Scandal la Tișița între proprietarii unor terenuri agricole din Negrilești și o societate, care a trecut la treieratul grâului. Societatea Comfert Agricultura SRL Bacău este acuzată că a început ilegal treieratul grâului de pe o suprafață de 50  de hectare de teren ce aparține mai multor persoane din Negrilești. Terenul este situat în imediata apropiere a localității Tișița, în raza teritorial-administrativă a comunei Å¢ifești.
Prezent la fața locului, primarul comunei Negrilești, Ion Văsuian, a declarat că, vineri, a izbucnit un scandal între Comfert Agricultura Bacău, care a avut în arendă 90 de hectare de teren, din care 50 se află în zona localității Å¢ifești, ce aparțin unor persoane din Negrilești. Este vorba de 250 de persoane care dețin cele 90 de hectare de teren, din care 50 aflate pe raza teritorial administrativă a comunei Å¢ifești, iar 40 de hectare pe raza comunei Garoafa.
Ion Văsuian spune că acest contract a fost reziliat în 2013 pentru că oamenii primeau produse agricole stricate sau de proastă calitate. „În anul 2007, negrileștenii au încheiat un contract cu Comfert Agricultura Bacău, care a fost valabil până în 2012. În 2012 acest contract a fost reînnoit și au fost atenționați cei de la Comfert că dacă nu vor da oamenilor produse de calitate din ceea ce înseamnă cota pentru terenul folosit, vor rezilia contractele. În 2013, cei de la Comfert au adus tot produse de proastă calitate. Autoritățile locale din Negrilești au trimis o adresă la Comfert, prin care se spunea că va fi reziliat contractul. A fost reziliat acest conttract și au fost încheiate alte două contracte cu Agromir SRL Å¢ifești și Ela Impex SRL Cotești. Cu toate acestea, Comfert nu a renunțat la acest teren, deși oamenii au încheiat alte contracte, cu cele două societăți. Åži în 2016, acești mari bancheri de la Comfert au încercat să recolteze produsele de pe terenurile muncite de cele două societăți vrâncene”, a explicat primarul Ion Văsuian.

Proprietarii au venit la Tișița să-și apere pământul
 
La Tișița au venit mai mulți oameni din Negrilești, care au sunat la 112 și au anunțat incidentul. Ulterior, la fața locului au ajuns mai mulți polițiști și jandarmi, pentru ca acest conflict să nu degenereze.
Oamenii din Negrilești au spus că au reziliat contractul cu societatea băcăuană, prin urmare, aceasta nu ar mai avea ce să caute pe proprietățile lor. „Pentru că nu am fost mulțumiți de produsele primite ca urmare a arendări terenurilor noastre, am hotărât să dăm terenul în arendă altor societăți, care ne-au dat produse foarte bune. Azi (vineri-n.r.) am aflat că noii arendași nu sunt lăsați să-și facă treaba de către firma din Bacău. Este vorba de o firmă foarte puternică care, probabil, că acum vrea să ne vândă și terenul. A venit o juristă de la Comfert Bacău care ne-a spus că este terenul lor și să plecăm de aici. Ne vom apăra acest teren și acest drept. Dacă străbunicii noștri au murit în război pentru terenul acesta, noi nu suntem în stare să apărăm acest teren pe care aceste firme uriașe vin să-l ia de la țărani”, a precizat Cezar Văsuian, unul dintre proprietarii de terenuri.

Reprezentantul societății Comfert Agricultura SRL Bacău au o altă variantă și spun că deși au contract de arendă și au însămânțat și erbicidat terenul în cauză, ei sunt cei care nu pot să recolteze. „În 2012 am reînnoit contractele de arendă cu cetățenii din comuna Negrilești. În 2013 nu am mai fost primiți în localitatea Negrilești ca să dăm arenda. A venit o altă societate care a făcut contract de arendă peste noi și de aici tot neajunsul acesta. Noi ne-am lucrat de bună credință terenul în continuare, iar terenul este semănat de Comfert Agricultura SRL Bacău și nu de altcineva. Grâul aceasta aparține Comfert Agricultura SRL Bacău”, a spus Ionuț Mihăilă, reprezentantul Comfert Agricultura SRL Bacău. 
Reprezentantul societății Ela Impex SRL Cotești, Sorin Bolovan, prezent la fața locului, a refuzat să facă declarații despre acest caz, precizând doar că terenul în cauză a fost pregătit de firma pe care o reprezintă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?