Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO : După 43 de ani de predat matematica, profesorul Enache Cristea a pus stiloul în toc


Profesorul de matematică Cristea Enache, de la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești – Åžcoala Lăstuni, a ieșit la pensie după o carieră de excepție. Fiu al comunei Dumitrești, din satul Poenița, profesorul Cristea, sau Titel cum îl știe toată lumea, a îmbrățișat cariera de dascăl acum 43 de ani. Căsătorit cu Doina Enache, profesoară de istorie și geografie, care a ieșit la pensie în anul 2011, au două fete, pe Violeta Florina, profesoară de limba română la un liceu în Constanța și pe Cristina Duță, fostul purtător de cuvânt de la ISU Vrancea.
    Povestea profesorului Titel este una plină de suspans, cu urcușuri, dar și coborâșuri. S-a născut într-o familie cu o situație materială bună din satul Poenița, fiind al nouălea copil și ultimul, dar din gemeni. „Acum 65 de ani în urmă a fost un eveniment în familia mea, eu fiind al nouălea copil. Åži ca să fie surpriza și mai mare, eram al doilea din gemeni. Surpriza i-am făcut-o mamei că am ieșit și eu al doilea. Tata s-a bucurat enorm de mult deoarece era trecut la chiaburi și cu această ocazie, că avea nouă copii, scăpa de chiaburie. Tata a ieșit în drum și a început să strige: «Stalin și cu Lenin, eu nu mai sunt chiabur». Bineînțeles că tot l-a învârtoșat vreo trei ore Miliția, dar a ieșit din chiaburie. Fiind neașteptat am venit cu surprize. Între timp am crescut, la țară, la Poenița, școala primară și generală le-am făcut tot la Poenița, liceul l-am făcut cu onoare la Dumitrești, fiind a treia serie a Liceului Dumitrești. Sunt din seria în care 84% dintre absolvenți am luat la facultate din prima sesiune. Am terminat și facultatea și am luat repartiție la Lepșa în Tulnici. Dacă ar fi să iau viața de la început tot profesor m-aș face. Cred eu că este munca cea mai nobilă dintre toate profesiile dintr-o țară”, a spus profesorul Cristea Enache.  

Soția din Găești a venit profesoară la Poenița și aici a rămas 

    Interesant este momentul în care la școala la care preda tânărul profesor de matematică și-a făcut apariția viitoarea sa soție. La început dascălul nostru s-a dat țanțoș și plin de sine și nu prea o băga în seamă pe Doina, tânăra domnișorică venită tocmai de la Găești din Dâmbovița la școala din Lăstuni. „Nu sunt vrânceancă însă m-am acomodat aici și cred că am reușit să fac față cerințelor. Îmi plac oamenii, locurile de aici și tot aici am adus pe lume doi copii. Am cunoscut soțul ideal pe aceste meleaguri. Domnul director de atunci, Mircea Buruiană, care între timp a devenit nașul nostru, l-a chemat pe viitorul meu soț să vadă noua profesoară de la școală. Când l-am văzut, prima impresie a fost că e tare încrezut și mi-am zis că dacă toți colegii vor fi ca el nu voi rezista nici trei luni… Am rezistat 40 de ani. Permanent m-am simțit ca într-o stațiune, datorită peisajului, iar caracterul soțului, sincer, amabil, foarte atent, romantic m-a făcut să rămân aici pentru totdeauna”, a spus profesoara Doina Enache, soția lui Titel.

„Copiii m-au iubit”

    Chiar dacă au fost un pic mai izolați de restul comunității, elevii de la școală au fost mai buni, mai apropiați de dascălii lor, iar colegii profesori au fost ca o familie, drept dovadă că după câțiva ani au devenit toți nași și fini. Erau mândri unii de alții și bucuria era mai mare atunci când în școală profesau foarte mulți profesori tineri. „Toată activitatea de la catedră a fost frumoasă, presărată cu suișuri, coborâșuri, ca în orice viață de om. Ceea ce m-a surprins la acest eveniment a fost că am văzut foarte multă dragoste din partea copiilor mei. Eu am fost așa mai rezervat, mai retras în apropierea cu ei ca să nu se înțeleagă că aș fi prea dur, dar acum m-au impresionat, au fost primele lacrimi, de când predau de 43 de ani în învățământ, când am văzut câtă sinceritate, dragoste și copilărie sinceră din partea lor. Cu adevărat mi-au dovedit că mă iubesc și mă prețuiesc, asta este cea mai mare mulțumire a unui cadru didactic”, a spus cu lacrimi în ochi dascălul dumitreștean.
    În lunga-i carieră didactică a constatat că mulți dintre foștii elevi au ajuns oameni de valoare cu care se mândrește. Profesori, procurori, profesori universitari, ingineri, militari de carieră, învățători, educatoare, asistenți medicali și preoți sunt doar câțiva dintre cei care au învățat carte la Poenița și Lăstuni. Evenimentul de intrare la pensie a fost unul special și a fost serbat la Dumitrești, alături de mulți colegi profesori, prieteni, rude, la o masă cu bucate alese, dar și un păhărel de șpriț. „Până acum am rezolvat mii și mii de probleme, cu două, trei și mai multe necunoscute. A rămas ultima necunoscută, pe care urmează să o rezolv, sau să mă rezolve ea. Nu știu. Îmi doresc să o rezolv. Cum? Nu știu. Sănătate îmi doresc foarte multă și să rămân la fel de prieten cu câți m-au înconjurat la acest moment. Mi-a făcut deosebită plăcere să văd atâta lume în jurul meu în această zi, este una deosebită pentru orice om în viață. Sunt un soț, un tată și un bunic fericit. Aceasta este fericirea supremă a unei familii, în ziua de astăzi și oricând să-și vadă și să își crească nepoți. Am pus stiloul în toc, dar în orice moment când voi fi solicitat voi acorda ajutorul și îl voi da cu toată dragostea și priceperea mea”, a mai spus profesorul.

„Profesorilor tineri le spun să iubească meseria”

    Proaspăt intrat la pensie, profesorul Cristea Enache le recomandă cadrelor didactice care vor îmbrățișa meseria de dascăl să iubească această profesie, chiar dacă nu este bănoasă. „Profesorilor tineri le spun să iubească meseria. Nu este bănoasă, dar are cu multă satisfacție. Ce fericire mai mare este să vezi când tu luminezi mintea unui copil și-i dai drumul în viață, să știe că de la tine a pornit aceea lumină. Să știe că tu l-ai învățat să citească, să scrie, să socotească, să gândească, să iubească, să fie coleg cu toții, să știe ceea ce este prietenia. Ce poate să fie mai frumos decât atât? Nu contest și nu vreau să spun ceva de alte meserii, dar poate unde este a mea, consider că este cea mai frumoasă. Este cea care formează de fapt pe toți cei din jurul nostru”, a încheiat profesorul.

Surpriza soției

    „Așteptăm să treacă perioada de caniculă și vom pleca amândoi, vom face turul României, ca să sărbătorim a doua lună de miere. Mai ales că anul acesta facem 37 de ani de căsnicie”, a spus profesoara, fără știrea soțului. Pentru activitatea de la catedră, profesorul Cristea Enache a primit în semn de recunoștință și apreciere o diplomă de excelență din partea Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.        

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?