Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

„Munca la gri” din Vrancea, în creștere față de ponderea „muncii la negru”


 În ultimii doi ani, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea au constatat o modificare a tipului de muncă nedeclarată, în sensul că ponderea „muncii la gri” crește față de ponderea „muncii la negru”, în totalul cazurilor de încălcare a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă. Acest lucru este semnalat într-un raport al ITM Vrancea, instituție care continuă, anul acesta, seria de acțiuni ce vizează reducerea incidenței muncii nedeclarate, sub diversele ei forme, în plan social și economic.
    Potrivit raportului, modurile de manifestare ale muncii fără forme legale, cele mai întâlnite de către inspectorii de muncă în timpul acțiunilor de control, sunt: situația în care între angajator și angajat se realizează un acord verbal sau tacit, în urma căruia angajatul prestează munca în lipsa unui contract individual de muncă, lipsindu-se de drepturile care decurg dintr-un astfel de contract, cât și de drepturile obținute prin plata contribuțiilor prevăzute de lege; situația în care angajatul știe că lucrează în baza unui contract individual de muncă deoarece a semnat un astfel de contract în fața angajatorului, dar contractul nu a fost înregistrat în registrul general de evidență a salariaților în format electronic și nu a fost transmis la ITM, rămânând în posesia angajatorului; situația în care agenții economici, având o activitate cu fluctuații mari de personal, au considerat că pentru așa numitele „perioade de probă” au dreptul să folosească personal fără forme legale de angajare; angajatorul și angajatul încalcă prevederile legale din rea voință, ignoranță.
    Alte forme de „muncă la gri”, cu care s-au confruntat inspectorii de muncă sunt: încheierea unui contract individual de muncă cu timp parțial (2-4 ore) iar în realitate timpul de muncă fiind mult mai mare; întocmirea de pontaje în care se includ perioade de concediu fără salariu sau absențe nemotivate în vederea diminuării fondului de salarii și a contribuțiilor declarate și plătite la bugetul de stat, deși salariații au lucrat în întregime perioada stabilită în contractul de muncă. „Domeniile de activitate în care se manifestă munca fără forme legale nu se schimbă foarte mult de la an la an, acestea fiind în general următoarele: exploatare forestieră, tăiere și rindeluire lemn, construcții, comerț, baruri și restaurante, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, colectarea deșeurilor nepericuloase”, se arată în raportul ITM Vrancea.
    În ceea ce privește dificultățile întâmpinate de inspectorii ITM Vrancea în activitatea de reducere a incidenței și efectelor muncii nedeclarate, printre acestea se numără: lipsa de cooperare cu inspectorii de muncă a persoanelor care prestează munca în beneficiul angajatorilor (refuzul de a-și declara identitatea, prezentarea de date eronate, identitate falsă, refuzul de a completa fișa de identificare, de a declara pentru cine lucrează, mergându-se până la fuga de la locul de muncă la vederea organelor de control); nemulțumirea angajatorilor cu privire la întreruperea activității pe durata identificării personalului; nefuncționarea angajatorilor în sediile/punctele de lucru declarate.

Sistem local de avertizare cu privire la prezența inspectorilor ITM

    În raportul ITM Vrancea se precizează faptul că, printre greutățile întâmpinate în acțiunile de control se numără și cea împământenită în zonele de munte, unde predomină activitățile de exploatare și prelucrare a lemnului. Aici „există un sistem local de avertizare față de prezența organelor de control venite în verificare, ceea ce are drept finalitate imposibilitatea obiectivă a controlului, a verificării faptice a persoanelor, constatându-se că locurile de muncă au fost părăsite în grabă”, se arată în raport.
    Alte piedici puse în timpul verificărilor constau în: imposibilitatea accesului în zonele de exploatare forestieră, ținând cont de specificul căilor de acces și de dotarea proprie cu mijloace de transport; dispunerea procedurilor de lichidare, faliment, reorganizarea judiciară, fără ca judecătorii sindici sau lichidatorii să decidă asupra situației contractelor individuale de muncă, conform prevederilor legale. „ITM Vrancea încearcă prin toate mijloacele să conștientizeze atât salariații cât și angajatorii asupra beneficiilor generate de munca prestată în baza unui contract individual de muncă, precum și riscurile asumate prin împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite, total sau parțial, controlul, prin orice acțiune sau inacțiune a lor sau prin acceptarea ca munca să fie prestată ilegal. Acest fenomen (munca nedeclarată – n.r.) se manifestă în continuare, neajunsurile existenței acesteia reprezentând preocuparea exclusivă a ITM Vrancea”, se precizează în raport.

Atenție! Dacă lucrezi fără contract, nu ai niciun fel de drepturi și beneficii!

    Inspectorii ITM Vrancea atenționează populația asupra consecințelor pe care le are acceptarea muncii nedeclarate. Astfel, prin utilizarea muncii fără forme legale, agenții economici, în mod conștient sau inconștient încearcă să se sustragă de la plata contribuțiilor datorate în mod legal bugetului de asigurări sociale de stat, iar persoanele au serioase dezavantaje sociale și economice (nu mai beneficiază de: dreptul de a fi plătite corespunzător activității prestate; dreptul la concediul de odihnă; dreptul la vechime în muncă; dreptul la asigurări sociale și de sănătate).
„Cauzele manifestării acestui fenomen nociv prin efectele sociale și economice pe care le generează sunt diverse, plecând de la interesele pecuniare, la necunoașterea în totalitate a prevederilor legale și până la dezinteres și lipsă de educație civică și socială. Interesele pecuniare aparțin atât angajatorului, prin încercarea de a se sustrage de la plata contribuțiilor datorate în mod legal bugetului asigurărilor sociale de stat, cât și lucrătorilor beneficiari de diferite forme de asistență socială incompatibile cu existența contractului individual de muncă. Cunoașterea parțială a prevederilor legale referitoare la încheierea și înregistrarea contractului de muncă, a clauzelor specifice contractului cu timp parțial sau a perioadei de probă din interiorul contractului afectează modul de aplicare a legislației muncii. Lipsa de interes și de educație civică reprezintă factori complecși ce trebuie analizați prin prisma evoluției societății în ansamblul ei”, se mai arată în raportul întocmit la nivelul ITM Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?