Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Afaceriști sancționați deoarece nu aveau documente pentru lemnele deținute


Mai multe societăți comerciale, precum și oameni simpli s-au ales cu sancțiuni, săptămâna trecută, după ce au tăiat și comercializat material lemnos.
În urma controalelor efectuate de oamenii legii, mai multe societăți comerciale ce aveau ca obiect de activitate comercializarea materialului lemnos au fost sancționate. Nici oamenii obișnuiți nu au scăpat de ochii vigilenți ai polițiștilor, pe lângă pedepsele legale aplicate, acestora fiindu-le confiscat și materialul lemnos. „În perioada 6 – 12 iunie a.c., polițiștii vrânceni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul și deținerea și comercializarea materialelor lemnoase”, se arată într-un comunicat  remis pe adresa redacției de către IPJ Vrancea.

Două societăți comerciale nu au putut justifica lemnul deținut
   
Astfel, polițiștii au descins la mai multe societăți comerciale care comercializau material lemnos. În urma verificărilor, s-a constatat că o societate din comuna Nereju a comercializat o cantitate de 10 mc de cherestea fără documente legale. La depozitul unei alte societăți, din comuna Dumbrăveni, a fost expediată cantitatea de 49,52 mc fără a avea avize de însoțire a mărfii. „La data de 9 iunie a.c., în urma controlului efectuat la o societate comercială din comuna Nereju s-a constatat faptul că de la depozitul societății a fost expediată cantitatea de 10,00 mc. cherestea din specia rășinoase, fără documente legale, iar de la depozitul situat în comuna Dumbrăveni a fost expediată cantitatea de 49,52 mc. cherestea din specia rășinoase, de asemenea fără avize de însoțire. În cauză sunt continuate verificările pentru stabilirea contravalorii materialului lemnos expediat cu încălcarea normelor silvice, urmând a fi dispuse măsuri în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010”, potrivit comunicatului IPJ.
Cea de a doua societate se află în comuna Năruja, iar aici polițiștii, împreună cu specialiștii silvici, au constatat că firma a expediat cherestea și lemn de foc fără documente legale, iar la punctul de lucru nu s-a găsit registrul de evidență a intrărilor și iesirilor de materiale lemnoase. „La data de 9 iunie a.c., în urma controlului efectuat la o societate comercială din Năruja, împreună cu specialiști silvici din cadrul Ocolului Silvic Năruja, s-a constatat faptul că societatea a expediat cantitățile de 4,07 mc cherestea din specia rășinoase, respectiv 1,40 mc. lemn de foc din specia rășinoase fără documente legale de proveniență și nu a deținut la sediul punctului de lucru registrul de evidență a intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase. Față de administratorul societății a fost luată măsura sancționării contravenționale pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a i art. 21 lit c din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată valoric cantitatea de 5,47 mc. material lemnos”, se mai arată în comunicat.

Sancțiuni și lemn confiscat

Trei bărbați din comuna Câmpuri au fost surprinși de polițiști pe un drum forestier în timp ce transportau cu o căruță mai multe lemne de fag. Neavând acte de proveniență pentru materialul lemnos deținut, aceștia s-au ales cu sancționare contravențională, precum și cu întreaga cantitate confiscată.
Nici pentru alți doi cetățeni, din Câmpineanca, oamenii legii nu au făcut rabat, astfel că au fost sancționați și ei pentru transport ilegal de lemn. „La data de 9 iunie a.c., ora 11:30, pe un drum forestier din comuna Câmpuri, trei bărbați din localitate transportau cu atelajele hipo cantitatea de 3,00 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). Cele trei persoane au fost sancționate contravențional conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 3,00 mc. material lemnos, care a fost predat în custodia reprezentanților Ocolului Silvic Soveja. La data de 7 iunie a.c., ora 08.00, pe raza comunei Câmpineanca au fost depistați doi bărbați care transportau cu două atelaje hipo cantitatea de 2,00 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență. Cei doi au fost sancționați contravențional potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010”, potrivit documentului emis de IPJ.

Prinși în flagrant când tăiau brazi din fondul forestier

 
Tot săptămâna trecută, pe raza localității Câmpuri, polițiștii au prins doi bărbați în timp ce tăiau brazi din fondul forestier din aceeași localitate. Fapta comisă de aceștia este în continuare cercetată, deoarece bărbații au comis o infracțiune gravă, care se pedepsește potrivit legii.
„La data de 10 iunie a.c., ora 17:00, în fondul forestier de pe raza administrativ – teritorială a comunei Câmpuri, au fost depistați doi bărbați care tăiau fără drept și sustrăgeau arbori din specia brad. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de «tăiere fără drept de arbori» și «furt de arbori», fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 i art. 109 din Legea nr. 46/2008 Rep. – Codul Silvic”, se mai arată în comunicatul IPJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?