Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Pentru o datorie de o mie de lei, Fiscul pune poprire pe conturi pentru 1500 lei. Cum sunt EXECUTAȚI silit datornicii


Vrâncenii cu datorii la Finanțe trebuie să se ferească de procedurile de executare silită demarate de inspectorii fiscali. Aceste acțiuni se derulează conform Codului de Procedură Fiscală, spun reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea, și se efectuează în limita a 150% din valoarea creanțelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Altfel spus, dacă datoria la bugetul statului este de o mie de lei, inspectorii fiscali vor pune poprire pe conturi pentru o sumă de 1500 lei. Acțiunile de executare silită nu sunt demarate în situația în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscală datorată de debitor. Acțiunile de executare silită se aplică asupra veniturilor și bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, iar valorificarea acestora se efectuează „numai în măsura necesară pentru realizarea creanțelor fiscale și a cheltuielilor de executare”.
    Conducerea AJFP Vrancea a arătat că executarea silită începe prin comunicarea somației, însoțită de un exemplar al titlului executoriu. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită. Prin excepție poprirea asupra conturilor bancare nu poate fi înființată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somației. „Sunt supuse sechestrării și valorificării bunurile urmăribile proprietate a debitorului, prezentate de acesta și/sau identificate de către organul de executare silită, în următoarea ordine: a) bunurile mobile și imobile care nu sunt direct folosite în activitatea ce constituie principala sursă de venit; b) bunuri care nu sunt nemijlocit predestinate pentru desfășurarea activității care constituie principala sursă de venit; c) bunurile mobile și imobile ce se află temporar în deținerea altor persoane în baza contractelor de arendă, de împrumut, de închiriere, de concesiune, de leasing și altele; d) ansamblu de bunuri; e) mașini-unelte, utilaje, materii prime și materiale și alte bunuri mobile, precum și bunuri imobile ce servesc activității care constituie principala sursă de venit; f) produse finite”, au arătat reprezentanții AJFP.

Încasări de 27 milioane lei din executarea silită a datornicilor

    Finanțiștii vrânceni au recuperat peste 27 milioane lei prin executarea silită a datornicilor la bugetul statului. Acțiunile de executare silită au fost derulate în primele cinci luni ale anului și reprezintă 8,8% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat. Cele mai multe încasări au fost realizate din trimiterea somațiilor pentru care nu s-au aplicat măsuri de executare silită, respectiv 10,2 milioane lei. O sumă foarte mare, 9,8 milioane lei a fost încasată de Fisc prin poprirea conturilor bancare iar 4,6 milioane lei prin plățile făcute de datornici după instituirea sechestrului sau înființarea popririi. Finanțiștii au mai realizat încasări prin poprirea veniturilor la terți, valorificarea sechestrelor aplicate asupra bunurilor imobile, valorificarea sechestrelor aplicate asupra bunurilor mobile.
Conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că în primele luni din acest an au fost comunicate 16.515 somații de plată, din care 9.191 la persoane fizice, pentru datorii de 87,7 milioane lei. Tot în această perioadă au fost poprite 4167 conturi bancare, pentru creanțe de 25,2 milioane lei dar și popriri la 826 terți, cu o valoare a creanțelor de 8,3 milioane lei. Au mai fost instituite 41 sechestre asupra bunurilor imobile, pentru o valoare a creanțelor de 4,3 milioane lei și încă 10 sechestre asupra bunurilor imobile pentru creanțe de 14,16 milioane lei. „Contribuabilii care se confruntă cu dificultăți financiare  au posibilitatea de a solicita acordarea de eșalonări la plată pentru obligațiile fiscale administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală și neachitate la termenele legale de plată. Pentru sumele care fac obiectul eșalonării procedura de executare silită nu începe, sau se suspendă după caz. Eșalonările  la plată se pot acorda pe o perioadă de cel mult 5 ani. La data de 31.05.2016 un număr de 52 societăți aveau în derulare eșalonări la plată pentru suma de 9,95 milioane lei. În primele 5 luni ale anului 2016 valoarea încasărilor din eșalonări la plată se ridică la 2,43 milioane lei. Datorită nerespectării condițiilor din graficul de eșalonare la plată un număr de 3 societăți au pierdut acestă facilitate pentru obligații fiscale în sumă de 0,21 milioane lei”, arată reprezentanții AJFP Vrancea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?