Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Aproape 600 de locuri pentru învățământul profesional. Află ce trebuie să faci pentru a fi admis


Absolvenții vrânceni de clasa a VIII-a, care nu vor să urmeze cursurile liceale, se pot înscrie la cursurile profesionale de stat cu durata de 3 ani. La nivelul județului Vrancea sunt disponibile 572 de locuri, în mai multe unități de învățământ, inclusiv în Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Măicănești, unde sunt 12 locuri. Viitorii elevi vor învăța meseria de confecționer produse textile.
Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani pune la dispoziția doritorilor câte 28 de locuri pentru mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto și electromecanic utilaje și instalații comerciale, electrocasnice și din industria alimentară. Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani pune la dispoziția doritorilor câte 28 de locuri pentru bucătari și confecționer produse textile. La Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” Focșani sunt disponibile câte 28 de locuri pentru tâmplar universal și frizer-coafor-manuchirist-pedichiurist.
La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani sunt disponibile 28 de locuri pentru confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice, iar la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani sunt puse la dispoziția doritorilor câte 28 de locuri pentru brutar – patiser – preparator produse făinoase, tinichigiu vopsitor auto și mecanic auto. La Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” Focșani sunt puse la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a 56 de locuri pentru viitorii mecanici auto și 28 de locuri pentru tinichigiu vopsitor auto.
La Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud sunt 28 de locuri la profesională pentru mecanic auto, iar la Liceul Tehnologic Odobești sunt oferite 28 de locuri pentru viitorii lucrători în agricultura ecologică. La Liceul „Simion Mehedinți” Vidra sunt 28 de locuri pentru operatori la producerea semifabricatelor pe baza de lemn, 28 de locuri pentru viitorii chelneri și alte 28 pentru bucătari.
La Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu sunt puse la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a 28 de locuri pentru cei care vor să devină confecționeri produse textile.
 
Burse profesionale pentru elevi 

Potrivit regulamentului privind admiterea în învățământul profesional de trei ani, emis de Ministerul Educației, pot fi înscriși la această formă de învățământ doar elevii care au promovat clasa a VIII-a. Cei care aleg să urmeze cursurile învățământului profesional beneficiază de burse pe parcursul celor trei ani. „Elevii din învățământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susținere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin Programul național de protecție socială «Bursa profesională». (…) Distinct de acest sprijin financiar acordat, elevii din învățământul profesional cu durata de 3 ani pot beneficia și de susținere financiară, stimulente și alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică, în condițiile legii și în conformitate cu prevederile contractului de practică.
Absolvenții învățământului profesional cu durata de 3 ani care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass”
, se arată în regulament. Elevii care promovează examenul final, își pot continua studiile la liceul, direct în clasa a XI-a.

Când are loc înscrierea

Potrivit regulamentului, în perioada 13-17 iunie are loc înscrierea candidaților în vederea admiterii. Secretariatele unităților de învățământ gimnazial completează, la cererea elevilor și a părinților/ reprezentanților legali pentru minori, fișa de înscriere în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani cu numele și codul unității de învățământ gimnazial și datele personale ale absolvenților claselor a VIII-a. în aceeași perioadă are loc eliberarea de către unitățile de învățământ gimnazial a fișei de înscriere în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, pentru candidații care solicită aceasta. „În cazul elevilor cărora li s-a încheiat situația școlară în ultima zi de școală, fiind declarați promovați, precum și în alte cazuri justificate, se poate elibera fișa de înscriere până cel târziu la 21 iunie 2016 pentru cei care se înscriu până la data respectivă la unități de învățământ și calificări la care se organizează preselecție. În mod similar, se poate elibera fișa de înscriere până cel târziu la data de 24 iunie 2016 pentru cei care se înscriu până la data respectivă la unități de învățământ și calificări la care nu se organizează preselecție. Aceleași prevederi se aplică și în cazul absolvenților din seriile anterioare care solicită eliberarea fișelor de înscriere în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, care în acest scop se adresează unităților de învățământ gimnazial la care au absolvit clasa a VIII-a”, se arată în regulament.
În perioada 22-24 iunie se derulează perioada de preselecție în unitățile de învățământ în care s-a decis derularea acesteia, iar pe 24 iunie vor fi afișate rezultatele. „Acolo unde numărul celor admiși în urma preselecției este mai mare decât numărul locurilor disponibile, afișarea rezultatelor sesiunii de preselecție va fi însoțită de precizarea că urmează o probă suplimentară de admitere, în urma căreia se va definitiva lista candidaților admiși în învățământul profesional”, potrivit regulamentului.
Pe 7 iulie va avea loc transmiterea de către comisiile de admitere județene/a municipiului București pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani către unitățile de învățământ care au organizat înscrierea în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani a bazei de date județene cuprinzând media de absolvire a claselor V-VIII, precum și notele și media generală obținute la probele de la evaluarea națională de la sfârșitul clasei a VIII-a. Pe 8 iulie va fi transmisă la comisia de admitere județeană lista candidaților declarați admiși și a celor respinși la admiterea în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani de către toate unitățile de învățământ, indiferent dacă au desfășurat sau nu proba de preselecție/admitere. 
Pe 11 iulie va acea loc validarea de către comisia de admitere județeană pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani a listei candidaților declarați admiși, listele cu candidații admiși și respinși urmând a fi afișate la sediile unităților de învățământ profesional. Candidații respinși își pot ridica fișele în zilele de 11 și 12 iulie. Urmează apoi etapa a II-a de înscrie în învățământul profesional cu durata de 3 ani, locurile rămas libere urmând a fi afișate pe 20 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?