Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Desertul, victimă colaterală a scumpirii petrolului


Revenirea înregistrată în ultimele luni de prețului petrolului are o victimă colaterală, desertul, în condițiile în care procesatorii brazilieni de trestie de zahăr preferă să producă etanol în loc de zahăr, transmite Bloomberg.
Un exemplu în acest sens este Usina Batatais SA, un procesator de trestie de zahăr din Sao Paulo. Ca urmare a creșterii marjelor de profit la etanol compania a decis să utilizeze o parte mai mare din recolta de trestie de zahăr pentru a produce etanol iar producția de zahăr brut a rămas nemodificată. Chiar dacă prețurile la zahăr au crescut recent, „nu mai este timp și nici trestie” pentru a mai face o schimbare, declară președintele Usina Batatais SA, Bernardo Biagi.
Aceeași poveste se repetă pe teritoriul Braziliei, cel mai mare producător și exportator mondial de zahăr. Aceasta ar putea exacerba deficitul mondial de aprovizionare cu zahăr după ce seceta a afectat deja recoltele din India și Thailanda, al doilea exportator mondial. Prețurile la zahăr se apropie de cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani iar fondurile speculative pariază că avansul va continua. „Marjele de profit la etanol au fost bune iar acest lucru a redirecționat mai mult zahăr spre industria etanolului. Dacă te uiți la producția mondială de zahăr, zona de centru-sud a Braziliei este singurul punct strălucitor în ceea ce privește producția mondială”, a declarat Arlan Suderman, economist șef la INTL FCStone Financial Inc. în Kansas City.
Prețurile la zahăr brut au crescut cu 23% în acest an până la 18,75 cenți livra la Bursa ICE Futures U.S. din New York. Vineri cotațiile au ajuns la 18,79 cenți livra, cel mai ridicat nivel de după data de 23 iunie 2014. Fondurile speculative și-au crescut pozițiile long pe această materie primă cu 4,9% până la 222.686 contracte futures și opțiuni, cel mai ridicat nivel de după 2006.
Atât analiștii, cât și traderii se așteaptă la noi creșteri de prețuri. Cotațiile futures ar putea ajunge la 19,9 cenți livra până la finele anului, potrivit estimărilor analiștilor intervievați de Bloomberg News. Mai mult de jumătate dintre cei intervievați se așteaptă ca prețul zahărului să ajungă la 20 de cenți livra, ceea ce ar reprezenta cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2013. „Chestiunile legate de vreme și deficit de aprovizionare vor ține piața pe o tendință crescătoare”, susține Donald Selkin, analist la National Securities Corp. în New York, care susține că în câteva săptămâni cotațiile futures vor ajunge la 20 de cenți livra.
Prețurile au crescut timp de patru luni consecutive din cauza condițiilor de secetă care au afectat recoltele de trestie de zahăr din Thailanda și India, al doilea producător mondial. Potrivit Citigroup Inc, exporturile din America Latină nu vor fi suficiente pentru a echilibra piața mondială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?