Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Autism: Vârsta mamei este un factor de risc clar


   Mamele care nasc la peste 35 de ani prezintă un risc mai mare să aducă pe lume copii autiști. Această probabilitate este sensibil crescută față de femeile mai tinere, mai ales față de cele de sub 20 de ani, la care riscul este cel mai scăzut.
   Această constatare a fost formulată după analizarea unor studii internaționale de mare anvergură, care au luat în considerare circa 25.000 de nașteri de copii afectați de tulburări din spectrul autist (TSA), comparate cu un ‘grup martor’ de aproape 9 milioane de copii. Echipa de cercetători de la Karolinska Institutet (Suedia) și de la King’s Colle din Londra a vizat criteriul vârstei mamei. S-a confirmat legătura între riscul de autism la copii și vârsta mamei.
   Unul din autorii studiului arată că nu există încă explicații pentru acest lucru, dar sugerează totuși alterări genetice legate de vârstă, precum și influența factorilor de mediu. În orice caz, în contextul în care vârsta pentru prima naștere tinde să crească în majoritatea țărilor occidentale, acest element ar putea da de gândit. 
   Studiul este publicat în ‘Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?