Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Oameni cu probleme penale, candidaţi PNL Vrancea la alegerile locale de duminică


Lista consilierilor județeni ai PNL Vrancea este plină de nume și oameni care au fost condamnați, au fost sau sunt acuzați de diverse fapte care nu cadrează cu funcția de demnitate publică la care aspiră. Astfel, pe listele de candidați ai PNL pentru funcțiile de consilieri se află persoane care au avut probleme cu legea, dar care sunt prezentați de liberali ca persoane oneste, cu o conduită ireproșabilă. În una din ipostazele de mai sus se află Viorica Liliana Pleșa, fostă Baciu. Aceasta a fost condamnată la 5 ani de închisoare în anul 2003, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare. Viorica Pleșa a fost condamnată pentru că ar fi furat suma de 1,5 miliarde de lei vechi. Marian Chiriac a fost acuzat de un consătean că l-a lovit cu pumnii în față. Paul Andrei Lungu este personajul nevăzut din spatele documentarului „Vin românii”, documentar controversat care a contribuit la discreditarea comunității românești din Marea Britanie. Pe această listă intră și medicul Ion Oprea, trimis în judecată pentru fals în declarații. Aceștia sunt oamenii cu care liberalii vor să ajungă în Consiliul Județean.

    Compania de Utilități Publice (CUP ) Focșani nu a reușit să recupereze prejudiciul creat de Viorica Pleșa, fostă Baciu, fost contabil în cadrul Oficiului Cumpărări-Vânzări de Locuințe (OCVL) din CUP SA, care a fost condamnată la 5 ani de închisoare în anul 2003, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare, pentru că ar fi furat suma de 1,5 miliarde de lei vechi. „Procesul de recuperare a pagubei s-a purtat de către SC CUP SA Focșani, hotărârea judecătorească a fost dată în executare doar că numita Viorica Baciu/Pleșa înstrăinându-și toate bunurile și neangajându-se în muncă, executorul judecătoresc nu a putut finaliza executarea. Paguba totală produsă de numita Baciu Viorica fiind de 311.833,23 lei”, susțin oficialii CUP.
    Procedura de sustragere a banilor a fost aparent simplă. Practic, contabila OCVL prelua de la casierele din subordinea sa banii colectați din ratele plătite de focșăneni pentru apartamentele achiziționate la începutul anilor ’90. Ulterior, Viorica Baciu nu mai depunea banii la bancă și îi folosea în interes propriu. Ca să-și acopere urmele, pentru ca furtul să nu fie descoperit, Viorica Baciu/Pleșa falsifica notele contabile făcând să pară că banii au fost transferați în alte conturi, pentru a acoperi diverse plăți. Conform expertizei financiar-contabile realizate de Parchet în cadrul anchetei, Viorica Baciu a delapidat suma totală de 1.406.929.015, repartizată, pe ani, după cum urmează: în 1996 – 25.359.125 lei; în 1997 – 179.890.000 lei; în 1998 – 812.250.000 lei; în 1999 – 529.740.000 lei; în 2000 – 39.400.000 lei. Presa vremii arăta că în conformitate cu expertiza financiar-contabilă solicitată în cadrul anchetei, prin actualizare, prejudiciul creat bugetului s-a ridicat la 3,8 miliarde de lei. Viorica Baciu/Pleșa și-a însușit din bani timp de 4 ani, dar nici un control intern nu a descoperit ce se întâmpla cu banii publici dați în grija contabilei OCVL. Anual, Controlul Financiar Intern din cadrul CUP i-a dat Vioricăi Baciu descărcare de gestiune fără ca cei care controlau să verifice în amănunt documentele și circuitul sumelor.
    Delapidarea ascunsă în spatele unor decontări fictive a fost depistată de o subalternă a Vioricăi Baciu care în luna mai a anului 2000 a descoperit că șefa sa nu a depus în bancă o sumă importantă de bani în ziua în care ea îi predase, ci câteva zile mai târziu. După câteva zile, casiera a sesizat situația și a fost demarată o cercetare internă. Dată în vileag, contabila a depus rapid suma respectivă în bancă și a refuzat să se mai prezinte la serviciu, deși a fost chemată să dea explicații. Imediat după ce a început cercetarea penală împotriva sa, Viorica Baciu a divorțat și a revenit la numele de dinaintea căsătoriei, respectiv Pleșa. Scopul a fost de a pune la adăpost o parte din averea familiei. Asupra acesteia, procurorii au instituit sechestru asigurator, în încercarea de a recupera, măcar în parte, sumele furate. După ce a fost arestată, Viorica Baciu a recunoscut în fața anchetatorilor că a luat banii, dar a susținut că a făcut-o pentru a nu-și pierde locul de muncă. Aceasta a susținut în fața instanței că i-ar fi fost teamă că departamentul în care lucra, OCVL, se va desființa după ce focșănenii vor finaliza de achitat contravaloarea apartamentelor. Așa i-a venit ideea să-și însușească banii pe care a susținut că i-a ascuns într-un dulap din biroul pe care îl ocupa și, mai apoi, ar fi urmat să-i depună în casierie, după ce procesul de vânzare a locuințelor se va fi încheiat, pentru a prelungi existența OCVL.

Marian Chiriac, acuzat de lovire de un consătean

    Viorica Liliana Pleșa nu este singurul exemplu de candidat PNL care are probleme cu legea sau care și-a arătat disprețul față de lege și implicit față de semeni. Un astfel de exemplu este și cel al președintelui PNL Păunești, director al Căminului Cultural din localitate, Marian Chiriac, candidat la funcția de consilier județean, care este acuzat de un tânăr din localitate, Cosmin Chelaru, cunoscut și sub numele de „Cosmy de la Păunești”, de lovire. Marian Chiriac este acuzat că la finele lunii septembrie 2015, l-ar fi lovit pe Cosmin Chelaru în prezența altor persoane. La acea vreme, Marian Chiriac nu a negat că a avut un conflict cu Chelaru, a negat că l-a lovit, dar a recunoscut că a intenționat să-l lovească (sic!).

Paul Andrei Lungu, omul din spatele unui documentar de discreditare a românilor

    Un alt candidat la funcția de consilier județean din partea PNL Vrancea este Paul Andrei Lungu. Deși poate numele lui nu vă spune nimic, acesta este personajul nevăzut din spatele documentarului de pe Channel 4 „Vin românii”, documentar ce a stârnit controverse uriașe. Practic, acesta este cel care a pus umărul la realizarea unui documentar prin care s-a încercat discreditarea românilor și a României în lume, dar în special în Marea Britanie. „Vin românii!” a provocat revoltă printre conaționalii stabiliți în Anglia. Inclusiv ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii, Ion Jinga, a trimis o scrisoare producătorului serialului. „Imaginile și mesajul prin care este promovat documentarul par să reflecte o percepție părtinitoare și distorsionată a românilor din Marea Britanie, ceea ce ar putea avea drept consecință o imagine total nemeritată a întregii comunități de români”, se arată în scrisoarea transmisă de Ambasada României din Marea Britanie. Anul trecut, Adevărul scria că Paul Andrei Lungu are îndeletnicirea de „fixer”, o ocupație care nu este cuprinsă în nomenclatorul de meserii al României, dar în traducere liberă, el este intermediar.

Ion Oprea, medic de familie, trimis în judecată pentru fals în declarații

    Ion Oprea este medic de familie în Garoafa și candidatul PNL la funcția de consilier județean. Nimic rău până aici. Numai că acesta a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani pentru fals în declarații. Conform rechizitoriului, într-o copie legalizată la un Birou Notarial, medicul a precizat în mod expres că plata sumei de 35 mii lei făcută de o femeie din contul unei societăți în contul altei societăți, nu reprezintă rambursarea unei tranșe dintr-un împrumut de 120 mii euro acordat de o familie din Focșani unei familii din Garoafa, cu toate că ar fi știut natura plății. Povestea are legătură cu soții Iuliana și Costică T., care luna trecută au fost evacuați din casă după ce au girat cu casa lor un împrumut luat de Gheorghe G., acum dat în urmărire internațională, de la Cătălin U. În timpul judecății, pe fond, soții evacuați au avut la un moment dat câștig de cauză, instanța considerând că dacă s-a achitat o parte din sumă nu mai este cazul de evacuare. În apel, s-a depus la dosar declarația medicului care a spus că banii virați din contul unei societăți în contul alteia nu reprezintă rambursarea unei tranșe din împrumut.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?