Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO : Dansatorii Ansamblului „Chindia”, la un festival folcloric multietnic


Ansamblul „Chindia” al Școlii Gimnaziale Jitia a participat, la finele săptămânii trecute, la invitația Asociației Altona Cerna, a Primăriei Cerna și a revistei Infozone, la cea de-a patra ediție a evenimentul tradițional „Coșia din Cerna”. Manifestarea cultural-folclorică a avut loc în localitatea Cerna din județul Tulcea și a adunat ansambluri folclorice din zona Deltei Dunării. Coșia este un vechi obicei de întrecere între cai, care pe vremuri se organiza anual în localitatea Cerna, în perioada interbelică.
În zilele noastre se organizează un târg de produse tradiționale și un spectacol folcloric multietnic. La ediția din acest an au participat: Tuna – Ansamblul Uniunii Democratice Turce, Sfitilina – Ansamblul de Dansuri Tradiționale Bulgărești, Katiușa – Ansamblul rușilor lipoveni din comuna Mahmudia, Odiseeya – tineretul elen din Tulcea, Zouzounia – Ansamblul juniorilor ai tineretului elen din Tulcea, Formația de armonici din comuna Pecineaga, județul Tulcea, Juraveli – ansamblul de cântece tradiționale lipovenești din Jurilovca și gazdele – Altona – dansuri tradiționale meglene. Ansamblul „Chindia” și Ansamblul „Spicul” al Școlii Gimnaziale Siliștea, din Brăila, au fost singurele ansambluri de dansuri populare românești.
Pentru elevii de la Jitia a fost un regal de culoare și muzică, dat fiind faptul că asemenea manifestări artistice au prilejul să vadă foarte rar. Tot cu acest prilej, școlarii jitieni au vizitat casa memorială a poetului Panait Cerna din localitatea cu același nume. „Mulțumim pe această cale domnului Ion Gheorghiță, primarul comunei, domnului Gabriel Lalu, directorul școlii Jitia, care au făcut posibilă deplasarea noastră. De asemenea mulțumim și domnului viceprimar Adrian Laptucă și nu în ultimul rând Asociației Altona Cerna, Primăriei Cerna și inimosului director al revistei Infozone – Brăila, Gabriela Popa, care a fost pentru noi barca de lansare pe marile scene pe care a urcat Ansamblul «Chindia»”, au declarat soții Lucian și Petruța Lalu, instructorii ansamblului din Jitia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?