Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Șefa Centrului de Transfuzie Focșani, apel la primari pentru SÂNGE


Numărul vrâncenilor dispuși să doneze sânge este din ce mai mic, fapt ce o determină pe șefa Centrului de Transfuzie Focșani să ceară ajutorul primarilor din comune. Medicul Mioara Hanță îi îndeamnă pe edilii locali să mobilizeze cât mai mulți oameni cu suflet mare, care doresc să vină în ajutorul celor a căror viață depinde de o pungă de sânge. „Dacă primarii ar reuși să convingă locuitorii să doneze sânge, noi ne-am deplasa acolo pentru a face recoltarea, după ce în prealabil luăm legătura cu medicul de familie pentru a vedea care din persoanele dispuse să doneze se află în stare de sănătate corespunzătoare. O deplasare în teren pe săptămână, asta îmi doresc pentru a reuși să avem și noi rezerve de sânge, deoarece cererile nu sunt numai de la spitalele din județul nostru, ci și din București”, ne-a declarat Mioara Hanță.
    Directorul a mai spus că cei mai mulți dintre cei care trec pragul centrului sunt tineri, însă și aceștia reacționează destul de greu, în condițiile în care sunt zile când se înregistrează și câte opt – nouă donatori, adică de patru ori mai puțin decât necesarul. Adina Vlăsceanu și Marilena Galea (FOTO) sunt două dintre tinerele care ieri au ales să facă o faptă bună și au donat sânge pentru a-i ajuta pe cei aflați pe patul de spital, dar și pentru a-i aduce zâmbetul pe buze unei mame care își crește singură cei doi copii. „Eu îmi doresc de foarte mult timp să donez sânge și uite că acum a sosit clipa. Deși aveam câteva emoții, acum pot spune cu inima deschisă că îmi doresc să repet experiența cât mai curând posibil. Sunt foarte mândră că astfel am reușit să ajut pe cineva, mai ales pe Ana, o mamă văduvă care are mare nevoie de noi. Cele șapte tichete pe care le-am primit vor ajunge la ea și la cei doi copilași ai ei”, ne-a mărturisit Marilena Galea (19 ani), elevă a Școlii Postliceale „Carol Davila”. Și colega sa, Adina Vlăsceanu (27 ani), a ales să doneze sânge în scop caritabil, gândindu-se în primul rând la faptul că și ea fost ajutată. „Când am auzit la școală de cazul acestei mame, nu am ezitat nicio clipă să ajut pentru că știu cât de greu este ca un copil să crească fără tată, și eu aflându-mi într-o situație asemănătoare în copilărie. Donez sânge pentru a doua oară și ori de câte ori voi mai avea ocazia o voi face. Este un sentiment foarte plăcut și îi îndemn pe toți cei care sunt sănătoși și vor să facă o faptă bună să meargă la Centrul de Transfuzii pentru că e cel mai simplu mod de a salva o viață”, a spus Adina.
    În momentul de față, rezervele permanente de sânge de la Centrul de Transfuzii Focșani sunt pe zero. „În cazul unui accident cu multe victime sau dacă e vreun cutremur, noi nu avem stocul de sânge de rezervă în frigider. Nu avem cum să-l facem, deoarece donatorii, așa cum v-am spus, sunt din ce în ce mai puțini, iar cererile destul de multe”, a mai precizat medicul Mioara Hanță.
    Poate dona sânge orice adult sănătos, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu o greutate de peste 50 de kilograme, cu pulsul și tensiunea arterială în limite normale. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni și să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării. După donare, în cadrul căreia se recoltează o cantitate de 450 ml de sânge, trebuie evitate efortul fizic intens, consumul de alcool, fumatul imediat și trebuie consumate cât mai multe lichide. Donatorul va primi în schimb un set de analize gratuite, șapte tichete valorice, o zi liberă de la serviciu sau de la școală și îi va fi decontat transportul în ziua respectivă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?