Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651
Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651

GALERIE FOTO : Istorie, emoție, cultură și patriotism în SPECTACOLUL CĂRȚII de la Focșani!


Vrâncenii pasionați de lectură și istorie, dar și cei care doresc să afle lucruri extrem de interesante și emoționante despre Vrancea și oamenii ei din perioada Primului Război Mondial, sunt invitați să participe la evenimentele organizate în cadrul celei de-a XI-a ediții a Târgului de Carte din Focșani, ce va avea loc între 26 și 29 mai. Tema din acest an a Târgului este, poate, cea mai aproape de inima noastră, a românilor, pentru că mărturisește despre un trecut eroic fără de care nu am fi avut nici prezent, nici viitor: „100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”.

    Târgul de Carte este organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, sub egida Consiliului Județean, și se va desfășura în Sala „Balada” a Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei”, în perioada 26-29 mai. În cadrul conferinței de presă ce a avut loc ieri, la sediul instituției de cultură, Teodora Fîntînaru, directorul acesteia, a spus că ediția din acesta an, prin tema absolut specială, înseamnă o reală provocare pentru realizarea căreia nucleul echipei, format din bibliotecarii Adrian Èšiglea, Nicoleta Oprișan, Margareta Tătăruș și Corina Iacoboae, alături de toți ceilalți bibliotecari și colaboratori, au muncit cu multă pasiune. „Sperăm ca tema propusă de noi anul acesta să fie bine primită de comunitate și este emoționat să vedem cum oamenii au reacționat și reacționează afectiv la ideea aceasta. Fiecare ediție a Târgului de Carte a avut câte o temă și ne place să credem că am creat un univers de așteptare în comunitate. La ediția din acest an vom avea evenimente cu totul inedite, de mare valoare și emoționante. Spre exemplu, cineva de la București va expune medalii primite de tatăl său în Primul Război Mondial. Sunt medalii pe care rar le mai poți vedea, iar pentru mine a fost extrem de emoționant să pot atinge o parte de istorie. Vom avea, de asemenea, o expoziție cu 24 de fotografii din Primul Război Mondial ale unui soldat din Vrancea, care sunt senzaționale și prin textele scrise pe verso. În ziua de sâmbătă va putea fi vizionată o expoziție de 15 cărți poștale exclusiv de la Mărășești, din acele vremuri și tot sâmbătă va fi lansarea unei cărți deosebite – «Ai văzut un rege plângând, cititorule?» – care este un eveniment cultural de excepție”, a detaliat Teodora Fîntînaru.
Totodată, aceasta a precizat că pe site-ul www.memorielocalavrancea.ro, creat de Bibliotecă special pentru acest eveniment, vor fi postate documente și mărturii din și despre Primul Război Mondial, și a lansat invitația ca toți cei care doresc să-și aducă contribuția la îmbogățirea datelor, s-o facă. „Este invitată orice persoană, orice instituție care are ceva de spus pe această temă, să o facă! Dorim ca prin manifestările organizate sub această tematică să sensibilizăm opinia publică, în special tinerii, cu privire la ce a însemnat Vrancea în Primul Război Mondial, cauza noastră legată de întregirea națională! Am beneficiat de o colaborare foarte promtă și valoroasă a armatei, a veteranilor de război pe care i-am invitat și care au multe de spus! Ei reprezintă o parte a istoriei încă vie, ei încă mai pot povesti despre deportări, lagăre, despre cum au evadat, cum au ajuns acasă… Aceste povești le putem încă auzi de la cei care chiar le-au trăit!”, a mai spus Teodora Fîntînaru, în cadrul conferinței de presă ce a avut loc ieri.
    Directorul Bibliotecii Județene a mai vorbit despre un alt element de noutate legat de tema ediției de anul acesta a Târgului de Carte, și anume prezentarea rolului Crucii Roșii și al societăților de binefacere, în timpul Primului Război Mondial. Evenimentul va avea loc vineri după-amiază. „Vor vorbi reprezentanți ai Crucii Roșii privind ceea ce ține de Vrancea și se va ajunge și la Hortenisa Papadat Bengescu, lucruri noi și inedite în ce o privește pe ea și activitatea ei ca soră de Cruce Roșie aici, la Focșani. Activitatea Crucii Roșii este un capitol despre care nu s-a vorbit foarte mult, iar noi vrem să-l punem în valoare”, a mai spus Teodora Fîntînaru.
    Totodată, directorul Bibliotecii Județene și echipa sa și-au exprimat bucuria cu privire la numărul de lucrări înscrise în concursul de creație plastică „Măriuca și alți eroi ai Primului Război Mondial”, concurs organizat tot în cadrul Târgului de Carte. „Înscrierile tocmai s-au încheiat și ne-am bucurat să vedem că au fost înscrise peste 60 de lucrări atât din Vrancea cât și din alte județe. Urmează perioada de jurizare, lucrările selectate vor fi expuse și vernisate în cadrul Târgului de Carte, unde va avea loc și premierea”, a declarat Teodora Fîntînaru.

Edituri numeroase vor tenta publicul cu noutăți editoriale

    La ediția din acest an a Târgului de Carte de la Focșani vor fi prezente mai multe edituri decât la edițiile anterioare, care vor aduce în atenția iubitorilor de lectură multe noutăți editoriale. Potrivit informațiilor date publicității de organizatori, vor participa Editurile: „Humanitas”, „Militară”, „Curtea Veche”, „Corint”, „Junimea”, „Litera”, „Cetatea de Scaun”, „Saeculum I.O.”, „Lider”, „Antet”, „Andreas”, „Universul Cărții”, „Atec”, „Salonul Literar”, „Pallas” și „Terra”. Vor avea loc numeroase lansări de carte, expoziții de medalii, documente, embleme și insigne de aviație, activități omagiale dedicate Armatei Române, alocuțiuni, expuneri, evocări și vernisaje. 
Totodată, participanții la evenimentele din cadrul târgului vor avea prilejul să se întâlnească cu o serie de invitați speciali, printre care istoricul și criticul literar Dan C. Mihăilescu, ce va susține joi, începând cu ora 11.30, conferința „Evocarea personalității Reginei Maria a României”, și realizatoarea TV Marina Almășan, care își va lansa cartea „Și eu am descoperit America” duminică, la ora 12.00. Ziua de vineri va fi cea mai plină de evenimente, dintre care amintim: „Ne învață Mărășeștii”; „Garnizoana Focșani – între Gloria trecutului și prestigiul prezentului”; Veteranii de război – „Părinți ai Patriei”, „Rolul Asociațiilor de Cruce Roșie în Vrancea Primului Război Mondial”. „Mulțumim partenerilor, colaboratorilor și sponsorilor noștri, tuturor și fiecăruia în parte! Ne bucurăm să vedem că lângă cei vechi au venit și alții mai noi, persoane care au dorit pur și simplu să ni se alăture”, a spus Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene.
    Despre programul detaliat al fiecăreia dintre cele patru zile ale Târgului de Carte vom scrie în edițiile viitoare ale cotidianului Monitorul de Vrancea.

     

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?