Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Cifrele spun totul! Economia vrânceană a recuperat 12 mii locuri de muncă distruse de pedelişti


Peste 12 mii locuri de muncă au apărut în Vrancea în ultimii patru ani, arată statisticile oficiale ale instituțiilor de la Ministerul Muncii. După patru ani de guvernare pedelistă, în Vrancea anului 2012 mai lucrau 47.412 salariați. O scădere de aproape 13 mii, ținând cont că în anul 2008 erau înregistrați circa 60 mii salariați în economia vrânceană. Aceste cifre arată cum deciziile economice proaste ale miniștrilor pedeliști au lăsat pe drumuri 13 mii de oameni, care au fost nevoiți să lucreze la negru, să îngroașe numărul șomerilor sau să plece în străinătate, departe de familii. Situația economică din Vrancea se schimbă după 2012, după instalarea guvernului condus de premierul Victor Ponta, care a fost receptiv la toate demersurile pe care președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, le-a făcut la nivel guvernamental astfel încât către Vrancea să fie alocate fondurile necesare investițiilor și dezvoltării locale.
    La finalul celor patru ani de guvernare, în 2016, rapoartele oficiale arată că economia vrânceană a depășit pragul celor 60 mii de salariați. Statisticile oficiale au fost prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă și Casa Județeană de Pensii la ultima ședință a Colegiului Prefectural. Cifrele sunt confirmate de informațiile publicate de Direcția de Statistică și arată că deciziile economice luate în perioada guvernului PSD au dat rezultate.
    Fiecare instituție arată că acțiunile de control mai intense și relaxarea fiscală asumată de premierul Ponta au influențat direct activitatea micilor întreprinzători din Vrancea. Adică au creat mai multe locuri de muncă pentru vrânceni. Creșterea este și mai mare în ceea ce privește numărul de asigurați, adică de persoane care plătesc lunar contribuția la sistemul public de pensie. De la 59.408 asigurați în 2013, a avut loc o creștere spectaculoasă la 62.707 asigurați, persoane care plătesc lunar contribuția la sistemul public de pensie.
    În același timp, statistica arată și o creștere a numărului mediu de angajatori din județ, de la 5.269 în 2013 la 5.661 firme în 2016. „Această tendință de creștere ușoară este obținută pe fondul unor factor obiectivi care au intervenit în ultimii ani cum ar fi reducerea cotei de contribuție la sistemul public de pensie în octombrie 2014 de la 31,3 la 26,3% și oportunitatea ce se oferă celor care doresc să-și completeze vechimea până la atingerea stagiului minim de cotizare necesar pensionării prin asigurarea riscului bătrâneții și a îmbolnăvirii, în baza unui contract de asigurare la sistemul public de pensie”, arată reprezentanții Casei de Pensii.    
Locuri de muncă stabile

    Jurnalistul Antonio Buscardini, de la Revista Clubului de Presă Europa Bruxelles, preciza în cadrul unui interviu pe care i l-a luat luna trecută președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, că proiecte ale administrației județene, precum Drumul Vinului și Festivalul Bachus, proiectul de promovare turistică „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, generează dezvoltare locală. Marian Oprișan a răspuns precizând că Vrancea are „o economie vie, orientată către performanță”. „Am vorbit, mai devreme, despre viticultură și despre faptul că avem aici unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din România. La fel de importantă este și industria textilă. Oferă locuri de muncă stabile, iar producția merge pe piața europeană, în special piața din UE, care este o piață extrem de dificilă și calitativă. Un alt sector de activitate important este și cel agricol, dar, în special, cel zootehnic. În Vrancea operează cel de-al doilea mare producător de carne de porc din România, dar și producători de lapte dintre cei mai mari. Este un sector despre care se vorbește mai puțin, dar care susține, în egală măsură, piața muncii și bugetele comunităților locale.
    Într-adevăr, avem o economie vie, orientată către performanță. Iar performanța cere servicii comunitare pe măsură. Unul din obiectivele noastre pe termen mediu a fost acela de a conecta Vrancea la cât mai multe axe de transport. Astfel, s-a reușit realizarea drumului DN 2 D pe care vă invit să îl parcurgeți pentru spectaculozitatea peisajelor. Dincolo de frumusețea locurilor, el reprezintă încă o cale de transport care asigură tranzitul din Est către Vest. Putem spune că Focșaniul a devenit un nod rutier important din regiune, dar, pentru dezvoltarea economiei și a oportunităților de investiții, avem nevoie și de un aeroport. Acest aeroport este planul strategic al nostru, un plan pe termen lung și pe care îl gândim în colaborare cu alte autorități județene. Cred că realizarea unui aeroport regional, realizarea infrastructurii necesare pentru un parc industrial, dar și construirea unei șosele expres pe Coridorul Pan European IX vor reprezenta atuuri în fața oricărui investitor”
, a declarat  președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?