Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

ANM: Vremea se încălzește, precipitații vor cădea în continuare


Meteorologii prognozează, în următoarele două săptămâni, un regim termic relativ normal pentru această perioadă, cu temperaturi ce se vor încadra între 20 și 24 de grade Celsius, dar și cu intervale de precipitații, la început moderate cantitativ, iar după data de 21 mai sub formă de averse, în majoritatea regiunilor, arată estimările Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabile până pe 29 mai și publicate luni.
În Moldova, până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade și vor fi în medie de 13 — 18 de grade, apoi vor crește treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20 — 22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6 — 8 grade în prima jumătate a primei săptămâni, apoi acestea vor crește, iar din 23 mai până spre sfârșitul lunii se vor înregistra, în medie, 10 — 12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile și în a doua săptămână de prognoză.
La munte, primele patru zile ale intervalului, vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime și în jur de—1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei și va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade și minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Local și temporar se vor înregistra cantități de apă mai importante.
Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?