Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Concursul „Democrație și toleranță”, la Școala „Ștefan cel Mareˮ din Focșani


La Școala Gimnazială „Ștefan cel MareË® Focșani va avea loc sâmbătă, 14 mai, cu începere de la ora 10:00, Concursul Național „Democrație și toleranțăË®. Acesta, spun organizatorii, reprezintă o formă complexă de educație civică, ce se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial. Obiectivele generale ale concursului vizează asumarea rolului și statutului de cetățean în cadrul unei societăți democratice, formarea și dezvoltarea spiritului civic critic și constructiv. În mod explicit, concursul urmărește: cunoașterea conceptelor de „democrațieË®, „toleranțăË®, „drepturile omuluiË®, „drepturile copiluluiË®,  cunoașterea reglementărilor naționale și internaționale referitoare la aceste concepte, exersarea de către elevi a atitudinilor și comportamentelor democratice, tolerante, a spiritului civic, formarea și dezvoltarea deprinderilor de participare la viața comunității educaționale și locale din care elevii fac parte, formarea motivației în vederea promovării și apărării drepturilor omului și ale copilului.
     Comisia de organizare și evaluare pentru etapa județeană a Concursului Național „Democrație și toleranțăË® a decis ca locurile repartizate de MENCȘ județului Vrancea pentru etapa națională a Concursului Național „Democrație și toleranțăË® să fie distribuite respectându-se următoarele criterii de departajare:
La toate etapele, participarea se realizează în cadrul echipajelor, formate din trei elevi, în următoarea componență: un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba teoretică; un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a, pentru proba practică, desemnat de clasa care a realizat portofoliul; un elev de clasa a III-a sau a IV-a, pentru proba artistică. De asemenea, la toate etapele, echipajele sunt formate din elevi din cadrul aceleiași unități școlare. Ordinea intrării echipajelor în concurs (proba practică simultan cu expunerea lucrării plastice) se realizează prin tragere la sorți. La etapa națională, județul Vrancea este reprezentat de echipajul clasat pe locul I la etapa județeană. În situația în care, la etapa județeană, mai multe echipaje obțin același punctaj, criteriile de departajare, în vederea stabilirii echipajului calificat pentru etapa națională, vor fi, în ordine:
–    punctajul obținut la proba practică;
–    punctajul obținut la proba teoretică;
–    punctajul obținut la proba artistică.
    Evaluarea celor trei probe se realizează separat, prin punctaj de la 10 – 100 puncte, iar punctajul final este reprezentat de media aritmetică a punctajelor obținute de echipaj la cele trei probe. În cadrul concursului, nu se admit contestații. Premiile și mențiunile se acordă în conformitate cu prevederile O.M.E.C.T.S. nr. 3035/10.01.2012. Toți elevii participanți la etapa județeană primesc diplomă de participare din partea ISJ Vrancea. La etapa națională, echipajul calificat va prezenta portofoliul realizat pentru etapa județeană „Concursul Național «Democrație și toleranță» este un concurs complex, care exersează spiritul civic al elevilor din ciclurile primar și gimnazial. Are un grad mai mare de dificultate și complexitate, întrucât participă echipaje, astfel încât este necesară o sincronizare între cei trei membri ai fiecărui echipaj. Le dorim succes echipajelor participante și le asigurăm că va fi o evaluare obiectivă, pentru ca echipajul calificat la etapa națională din 25-28 iulie, de la Târgoviște, să reprezinte cu succes învățământul vrâncean. Nu în ultimul rând, mulțumim conducerii Școlii Gimnaziale „Ștefan Cel MareË® din Focșani pentru găzduirea acestui concursË®, a precizat prof. Cătălin Mocanu, inspector școlar pentru istorie și științe socio-umane.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?