Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Loc de muncă stabil, șansa calificării și dreptul la întreținere – avantajele uceniciei!


Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea aduce în atenția tinerilor vrânceni facilitățile pe care le acordă statul dacă doresc să se încadreze ca ucenici, precum și cele la care au dreptul angajatorii acestora. Astfel, cel care devine ucenic va avea un loc de muncă stabil, șansa unei calificări, iar cei până la vârsta de 26 de ani au dreptul și la întreținere, lor aplicându-li-se prevederile Codului civil, perioada de ucenicie fiind asimilată cu cea de continuare a studiilor. 
În ceea ce privește angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe toată durata de derulare a acestuia poate solicita și beneficia, la cerere, de 60% din valoarea Indicatorului Social de Referință (1 ISR=500 lei). „Prin derogare de la prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, poate încheia contracte de ucenicie la locul de muncă și: persoana fizică autorizată, dacă face dovada că prestează de cel puțin un an activitatea pentru care a fost autorizată; întreprinderea familială, prin reprezentantul acesteia, dacă dovedește că prestează de cel puțin un an activitatea pentru care s-a constituit ca întreprindere familială. Persoana fizică autorizată sau, după caz, reprezentantul desemnat al întreprinderii familiale pregătește ucenici având în același timp și calitatea de coordonator de ucenicie”, a spus Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
    Potrivit legislației în vigoare, ucenic poate fi orice tânăr cu vârsta de peste 16 ani care încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obținerii unei calificări. În plus, trebuie să îndeplinească condițiile de acces la formare profesională, pe niveluri de calificare (spre exemplu, pentru cursuri de calificare nivel 1 ucenicul trebuie să aibă școala generală incompletă).
    Contractul individual de muncă se încheie pe durată determinată, în formă scrisă și va fi înregistrat și transmis prin REVISAL. Ucenicia se organizează pentru nivelurile 1, 2 și 3 de calificare și pentru ocupațiile cuprinse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) pentru care există standarde de pregătire, respectiv standarde ocupaționale. Durata contractului de muncă poate fi între 12 și 36 de luni, după cum urmează: 12 luni pentru calificare nivel 1 (este perioada care poate fi contractată în cazul calificării în meseriile de operator industrial îmbrăcăminte sau lucrător în confecții); 24 de luni pentru nivel 2 și 36 de luni pentru calificare nivel 3. Ucenicii au asigurat, pe durata contractului, salariul de bază minim brut pe țară care, de la 1 mai va fi de 1250 lei.

Condiții pentru angajatorii ucenicilor

    Angajatorii care doresc să organizeze activități de ucenicie au datoria să comunice către AJOFM Vrancea locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie. „Angajatorul care comunică locurile de muncă vacante are obligația de a transmite la AJOFM Vrancea toate condițiile speciale de acces pentru ocuparea acestora. Atribuțiile, drepturile și obligațiile coordonatorului de ucenicie în raport cu coordonarea activității ucenicului se stabilesc prin act adițional la contractul individual de muncă. În vederea formării profesionale a ucenicului, angajatorul are obligația să-i asigure acestuia accesul la pregătire teoretică și practică, precum și toate condițiile necesare pentru ca furnizorul de formare profesională autorizat și coordonatorul să își îndeplinească sarcinile în ceea ce privește formarea ucenicului”, a precizat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
    Poate fi coordonator de ucenicie salariatul sau, după caz, persoana fizică ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este calificat pentru practicarea ocupației sau a activității pentru care se organizează programul de ucenicie, și o practică; are o experiență în muncă în ultimii cinci ani din care cel puțin doi în ocupația pentru care se organizează ucenicia; nu are cazier judiciar; este apt din punct de vedere fizic și psihic.
    Coordonatorul de ucenicie are obligația să coordoneze cu furnizorul de formare pentru organizarea formării profesionale a ucenicului și să elaboreze împreună cu furnizorul de formare planul de activitate al ucenicului, pe baza standardului ocupațional corespunzător ocupației. De asemenea, mai are obligația să îndrume ucenicul și să supravegheze punerea în aplicare a planului de activitate și să elaboreze lunar, pe baza acestuia, raportul de monitorizare a planului de activitate a ucenicului. Coordonatorul de ucenicie are dreptul să propună și să modifice planul de activitate al ucenicului, să comunice în scris angajatorului orice lucru care poate influența negativ activitatea acestuia și să propună acordarea de stimulente sau sancționarea ucenicului.
Totodată, coordonatorul mai are dreptul să primească o copie a contractului de ucenicie, să aibă acces la situația pregătirii profesionale a ucenicului în vederea completării raportului de monitorizare și să asiste la examenul de absolvire în calitate de observator, sau să participe ca membru în comisia de examinare. „În cadrul programului de formare, formarea practică a ucenicului este realizată sub îndrumarea și supravegherea formatorului furnizorului de formare. Furnizorul de formare poate conveni cu angajatorul ca supravegherea și îndrumarea formării practice a ucenicului să se poată realiza și de către personalul de specialitate numit de angajator. Salariații angajatorului pot asigura formarea profesională a ucenicilor numai dacă aceștia au calitatea de formatori, în condițiile legislației privind formarea profesională a adulților”, a detaliat Daniela Brihoianu.

Pași de urmat pentru angajatori

    Pentru a încadra ucenici, angajatorii trebuie să urmeze câțiva pași reglementați de legislația în vigoare. Astfel, mai întâi ei vor comunica către AJOFM Vrancea locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie. Urmează încheierea contractului de prestări de servicii de formare profesională, în cazul în care angajatorul nu are calitatea de furnizor de formare. Următorul pas este încheierea contractului de ucenicie în formă scrisă și desemnarea unui coordonator de ucenicie. 
Odată aceste lucruri îndeplinite, se va încheia de către angajator cu AJOFM Vrancea convenția pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Aceasta se va încheia în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie. „În vederea încheierii convenției angajatorii trebuie să depună următoarele documente: copiile actului de identitate al ucenicului și al contractului de ucenicie înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea. Convenția se încheie pentru fiecare contract de ucenicie pentru care angajatorul solicită finanțarea. Angajatorii care beneficiază de facilități sunt obligați să mențină raporturile de muncă ale ucenicilor pe perioada contractului de ucenicie încheiat, respectiv: 12 luni pentru calificare nivel 1, 24 luni pentru calificare nivel 2 și 36 de luni pentru calificare nivel 3”, a arătat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?