Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Primula


Datorită florilor foarte divers colorate, Primula este una dintre cele mai atractive plante de primăvară. În medicina naturistă anumite specii sunt apreciate pentru uleiul care este extras din semințe.
Este o plantă erbacee, perenă, care face parte din familia Primulaceae și este nativă din emisfera nordică temperată, partea de sud a munților tropicali din Etiopia, Indonezia, Noua Guinee și sudul temperat al Americii de Sud. Printre cele aproximativ 500 specii cunoscute, Primula elatior (ciuboțica-cucului) este cultivată pe scară largă de sute de ani. Aproape jumătate dintre speciile cunoscute sunt din Himalaya. Prin hibridizare, au fost create o varietate de subspecii cu flori de diferite forme și culori. 
Ca plante de grădină, adaptate la condițiile iernilor din țara noastră, se pot cultiva Primula auricula, Primula elatior și Primula veris de ale căror flori ne putem bucura pe parcursul a câtorva ani buni. În mare parte, frunzele sunt oval-alungite, de culoare verde intens și cu aspect gofrat, acoperite de perișori fini și pufoși, cu dispunere sub formă de rozetă. La speciile obconica și malacoides, frunzele sunt cordiforme, cu margini dantelate și foarte rotunjite, asemeni frunzelor de mușcate. 
Florile sunt grupate în buchete și apar primăvara sau toamna, în vârful unor tije cu înălțimi variabile (10 până la 25 cm) ce pornesc din centrul rozetei de frunze. Florile ce pot atinge 5 cm în diametru, au 5 până la 8 petale ușor dantelate. Majoritatea speciilor înfloresc începând cu luna martie și până în mai, iar la mijlocul verii plantele intră în repaus, potrivit site-ului gradinamea.ro. Primula este o plantă din semințele căreia se extrage un ulei, care are numeroase întrebuințări, atât în domeniul cosmetic, cât și în cel al medicinei naturiste. 
Uleiul, bogat în acid linoleic, în Omega 6 și în fenilalanină, este obținut prin presarea semințelor, fiind folosit de secole pentru a trata diverse afecțiuni. El se poate aplica simplu pe piele sau se poate include în anumite produse cosmetice naturale, precum: creme și loțiuni dedicate pielii îmbătrănite, serumuri pentru orice tip de ten, loțiuni pentru refacerea pielii expuse prelungit la soare, creme pentru mâinile afectate de condițiile meteo extreme.
Infuzia din părți ale plantei este utilizată în tratamentul tusei convulsive, a astmului și gutei, administrându-se și în tratamentul unor afecțiuni respiratorii. Are acțiune expectorantă și emolientă. Florile conțin saponozide și flavonoizi iar frunzele o cantitate mare de vitamina C și carotenoizi, potrivit site-ului pcfarm.ro. Frunzele acestei plante se pot consuma sub formă de sirop sau de pulbere.
Rizomii și rădăcinile speciei Primula veris L. conțin, în plus, cantități variabile de glicozide fenolice — primverozidă și primulaverozidă (glicozide ale metoxisalicilatului de metil). Ceaiul realizat din aceste părți are un efect tonic nervor și cardiovascular fiind folosit la prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Uleiul combatere inflamația miocardului și hidropiziei, ajută la eliminarea calculilor vezicali.
Ceaiul din rădăcini de ciuboțica-cucului ajută la eliminarea toxinelor din corp, atenuează durerile reumatice și alungă insomnia. Părțile plantei pot fi folosite atât în stare proaspătă cât și uscată.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?