Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Cum să îți recuperezi TAXA AUTO plătită la Finanțe


Fiscul a stabilit procedura prin care proprietarii autoturismelor pot obține recuperarea taxei auto plătită în anii anteriori. Pot fi recuperate sumele plătite sub forma taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Proprietarii autovehiculelor pot solicita restituirea acestor sume dar și a dobânzilor calculate doar prin depunerea unei cereri la ghișeele unităților Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Această cerere trebuie depusă în termen de cel mult cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire. Adică cel mult cinci ani începând cu ianuarie 2016 deoarecere OG 40 din 2015 a intrat în vigoare în august 2015. „Data la care a luat naștere dreptul la restituire este data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 40/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule”, arată reprezentanții Administrației județene a Finanțelor Publice Vrancea.
    Cererea depusă la Fisc trebuie să cuprindă, obligatoriu, contul bancar în care urmează să fie restituiți banii. La această cerere trebuie anexate mai multe documente, respectiv actul de identitate, documentul care atestă plata taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, o copie a cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora. „Cererea de restituire, însoțită de documentele menționate mai sus, se poate depune la registratura organului fiscal sau se poate transmite prin poștă cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Documentele în original anexate la cerere de contribuabil, se remit acestuia, odată cu comunicarea deciziei de soluționare a cererii”, arată reprezentanții AJFP Vrancea. Aceștia precizează că solicitarea de restituire a sumelor poate fi respinsă dacă nu sunt anexate documentele menționate mai sus, dacă nu este indicat contul bancar unde să fie virați banii sau în cazul „în care contribuabilul care solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, după caz, nu deține documentul care atestă plata, în copie sau în original, iar plata nu poate fi identificată”.
    Finanțiștii precizează că termenul de soluționare a cererilor de restituire a sumelor este de 45 de zile de la data înregistrării cererii de restituire. Dacă inspectorii fiscali consideră că mai este nevoie de anumite documente relevante soluționării cererii, pot solicita contribuabilului, în scris, prezentarea acestora. În acest caz, termenul de 45 de zile se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat contribuabilului solicitarea de informații suplimentare relevante soluționării acesteia și data înregistrării primirii acestor informații la organul fiscal competent. În cazul în care documentele solicitate nu sunt depuse de către contribuabil în termen de cel mult 60 zile de la data solicitării, atunci cererea se respinge de către Fisc iar proprietarul autovehiculului este înștiințat prin emiterea Deciziei de respingere a cererii de restituire. „Restituirea taxei și a dobânzii datorate contribuabilului se face pe parcursul a 5 ani calendaristici,în fiecare an restituindu-se 20%, conform graficului tranșelor anuale aprobate la restituire de organul fiscal. Suma corespunzătoare unei tranșe anuale, conform graficului, se actualizează cu indicele prețurilor de consum publicat pe portalul Institutului Național de Statistică. Dobânda cuvenită contribuabilului se calculează până la data plății integrale, respectiv până la data plății fiecărei tranșe anuale”, precizează reprezentanții AJFP Vrancea. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?