Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : Fonduri europene pentru reabilitarea Tribunalului vechi și a Casei Tatovici


Consiliul Județean pregătește două proiecte pentru finanțarea din fonduri europene a lucrărilor de reabilitare a clădirii Tribunalului vechi și a Casei Tatovici din Focșani. Valoarea cumulată a celor două proiecte este de peste opt milioane euro. Cele două proiecte au fost discutate la prezentarea noilor oportunități de finanțare prin POR 2014-2020, care a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean. Prezentarea a fost realizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar ședința a fost condusă de directorul Luminița Mihailov.
    Cele două proiecte ale Consiliului Județean ar urma să fie depuse în cadrul priorității de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”. Arhitectul șef al județului, Daniela Olaru, a arătat că valoarea proiectului pentru Casa Tatovici a fost estimată la circa 3,8 milioane euro. Simularea pe grila de evaluare tehnică și financiară indică un punctaj estimat al proiectului de 85 puncte, pragul minim pentru ca proiectul să se încadreze în alocarea financiară disponibilă pentru apelul în curs fiind de 70 de puncte. Casa Tatovici este clădirea unde a funcționat Secția de Åžtiințe ale Naturii, până când a fost închisă pentru vizitatori din cauza situației în care se află în urma cutremurului din 2014. Clădirea a fost avariată grav de cutremurul din 22 noiembrie 2014, iar concluzia experților a fost aceea că Muzeul de Åžtiințele Naturii din Focșani ar trebui evacuat în regim de urgență.
    În ceea ce privește clădirea Tribunalului vechi, valoarea proiectului ar fi de cinci milioane euro, adică valoarea maximă acceptată la finanțare. În acest caz însă va fi doar o reabilitare parțială deoarece regulile europene pentru acest tip de finanțare precizează că nu sunt acceptate suplimentări ale lucrărilor din proiectele inițiale, în caz contrar contractele pentru proiecte fiind reziliate. De asemenea, una dintre cerințele Uniunii Europene pentru finanțarea prin această prioritate de finanțare se referă la supravegherea ulterioară implementării proiectului. Specialiștii ADR au arătat că UE este interesată ca prin reabilitarea acestor obiective din patrimoniul cultural să fie dezvoltat turismul. În acest sens, administrația județeană evaluează posibilitățile ca în  clădirea Tribunaluli vechi să fie realizat un Muzeu al vinului sau un centru UNESCO. Tot prin această oportunitate de finanțare, Consiliul Județean vrea să realizeze documentația pentru reabilitarea Casei Alaci, unde este Secția de Istorie a Muzeului Vrancei. Prin această axă sunt oferite fonduri europene pentru a finanța restaurarea, protecția, conservarea și valorificarea durabilă a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, patrimoniu cultural național și patrimoniu cultural local din mediul urban. Proiectele pot avea o valoare maximă de cinci milioane euro iar obiectivele de pe lista UNESCO pot primi chiar și 10 milioane euro.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?