Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Află TOT ce trebuie să știi despre ANGAJĂRILE în poliție din sursă externă


Procedurile pentru angajarea în cadrul Poliției Române, din sursă externă, au început ieri și se vor încheia la finele săptămânii, iar concursurile vor avea loc în luna mai. Potrivit sindicaliștilor din sistem, se vor organiza concursuri din sursă externă pentru ocuparea a 3000 de posturi în MAI. Deocamdată, pe site-ul ministerului nu a apărut niciun anunț cu privire la aceste concursuri, dar surse oficiale spun că va fi postat în scurt timp. Nici la nivelul IPJ Vrancea nu se știu prea multe, cu excepția faptului că aceste încadrări se vor face. Se mai știe că toți cei care vor lucra la IPJ Vrancea nu vor fi repartizați la birouri, ci la posturile de poliție cu deficit. În perioada imediat următoare se va ști cu exactitate câte posturi se scot la fiecare inspectorat, perioada de înscriere și alte detalii.
    Conform sindicaliștilor, pentru ISU și Jandarmerie, ocuparea funcțiilor vacante se va face doar prin rechemare în activitate, iar pentru Poliția de Frontieră, ocuparea funcțiilor vacante se va face doar prin reîncadrarea persoanelor cărora le-au încetat raporturile de serviciu, care au studii corespunzătoare cerințelor postului și îndeplinesc condițiile legale, potrivit categoriei din care au făcut parte.
    Sindicaliștii de la Pro Lex spun că pentru ocuparea funcțiilor vacante din Poliția Română se va organiza concurs pentru ocuparea a 1800 posturi, astfel: 40 de locuri prin reîncadrarea persoanelor cărora le-au încetat raporturile de serviciu care au studii corespunzătoare cerințelor postului și îndeplinesc condițiile legale, potrivit categoriei din care au făcut parte, iar restul prin recrutare din sursă externă. Polițiștii recrutați din sursă externă vor fi repartizați la structurile de poliție rurală. Cei ce au avut calitatea de polițiști și au pierdut-o prin reorganizare sau demisie, pot candida și pe locurile repartizate recrutărilor din sursă externă, în aceleași condiții ca toți ceilalți candidați. Metodologia de concurs va fi cea care a fost aplicată și concursurilor pentru trecerea agenților în corpul ofițerilor.
    Examenul se va da într-o singură zi pentru toate tipurile de angajări, la Åžcoala de Poliție de la Câmpina. Chiar și cei care vor fi angajați prin reîncadrare vor da examen pentru departajare. „Nu sunt limitate locurile doar pentru cei disponibilizați, ci sunt pentru toți cei care au școli de poliție și au plecat din diferite motive din sistem”, a anunțat Vasile Lincu, liderul Sindicatului Pro Lex, potrivit Cuget Liber. Separat de acest concurs, se va mai susține o selecție pentru specialiști și personal de deservire, de la IT-iști, contabili și până la femei de serviciu. Cei care vor reuși să fie selectați în urma examenului se vor afla apoi în tutelă timp de 6 luni și vor urma 3 luni diferite cursuri. Abia apoi se va face o evaluare corectă și se va stabili cine se încadrează și cine nu. „E posibil să fie oameni care să își dea seama că Poliția nu e pentru ei, că nu pot face față. După această perioadă, se va face încadrarea definitivă”, a adăugat Vasile Lincu, președintele Pro Lex. 

Candidații trebuie să îndeplinească mai multe condiții

    Pentru a putea participa la concurs, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale: să aibă cetățenia română și domiciliul în România; să cunoască limba română scris și vorbit; să aibă capacitate deplină de exercițiu; să fie declarați „apt” din punct de vedere medical, fizic și psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică și psihică vor fi efectuate de către structurile de specialitate ale Ministerului Administrației și Internelor; să aibă vârsta de minim 18 ani împliniți, iar în cazul candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Administrației și Internelor să-i împlinească în cursul anului în care participă la concurs, dar și să aibă studii corespunzătoare cerințelor postului pentru care candidează, iar candidații la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Administrației și Internelor să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diplomă sau adeverință din care să rezulte faptul că a susținut și promovat examenul de bacalaureat. 
De asemenea, candidații trebuie să aibă un comportament corespunzător cerințelor de conduită admise și practicate în societate; să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni, cu excepția situațiilor în care a intervenit reabilitarea; să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică în ultimii 7 ani; să nu fi desfășurat activități de poliție politică, astfel cum sunt definite prin lege și să îndeplinească condițiile prevăzute la art. 10 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului („candidații care au promovat concursul de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Administrației și Internelor, precum și persoanele care urmează să fie încadrate direct în poliție nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizații cu caracter politic”). 
În funcție de specificul activității profesionale pentru care sunt scoase la concurs funcțiile, pot fi stabilite criterii specifice de recrutare, cu respectarea condițiilor și a criteriilor prevăzute de actele normative în vigoare. Acestea, împreună cu toate celelalte date referitoare la probele de concurs, la tematică, bibliografie, precum și la calendarul de desfășurare al concursului, vor fi aduse la cunoștința celor interesați, prin anunțurile de organizare a concursurilor, pe site-ul instituției organizatoare și/ sau în presă .
    În timp ce la poliție încă se mai lucrează la proceduri, pentru penitenciare se fac deja înscrieri. Potrivit unor surse oficiale, pe cele 10 posturi de agenți operativi de la Penitenciarul Focșani s-au înscris până acum aproximativ 100 de candidați. Numărul va crește cu siguranță, asta pentru că înscrieri se fac până pe 12 aprilie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?