Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Fondurile europene au salvat de la faliment fabrica de căldură


Producătorul de energie termică ENET Focșani este un model de eficiență a sistemului centralizat de încălzire, arată o analiză comparativă realizată de cotidianul Adevărul la nivelul orașelor din țară unde au funcționat asemenea sisteme. Focșaniul, alături de câteva orașe din țară, a reușit să salveze acest sistem centralizat de producerea energiei termice cu ajutorul investițiilor cu fonduri europene și al unui management orientat către performanță economică. De remarcat că falimentul producătorilor de energie termică în sistem centralizat a însoțit falimentul industriilor locale. Salvarea a venit de la fondurile europene investite în modernizarea fabricilor de căldură.
Mai mult, datorită modernizărilor făcute prin proiectul cu fonduri europene, a fost posibilă chiar reducerea prețului de producție, aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Această scădere a făcut posibilă o modificare a tarifelor pentru populație, așa cum au fost aprobate, anul trecut, de consilierii locali, o condiție pentru ca Uniunea Europeană să susțină financiar proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”.
Proiectul european a ajutat ENET-ul să realizeze o centrală termică modernă, cu motoare Rolls Royce, care produc energie termică și energie electrică. Eficiența acestora a fost simțită de focșăneni în ultimele ierni, când nu au mai fost probleme cu furnizarea căldurii. Mai mult, au fost efectuate lucrări și la rețelele de distribuție a căldurii, ceea ce a contribuit la reducerea pierderilor și, implicit, creșterea profitului societății. Cei de la ENET au demonstrat astfel că pot să ofere servicii de calitate locuitorilor din municipiului. Pentru aceasta este însă nevoie de investiții în tehnologii noi și un management bun. Nu se poate face performanță, iar abonații nu primesc servicii bune dacă agentul termic este produs într-o centrală realizată în anii 60 din mileniul trecut.
Reducerea prețului de producție este un argument și pentru ca Primăria Focșani să continue demersurile pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice din municipiu. Conducerea administrației locale vrea să atragă încă un proiect, de 13 milioane de euro, pentru a doua etapă a proiectului „reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Noul proiect înseamnă reabilitarea a 2,8 kilometri de rețea termică primară, 10,9 kilometri rețea termică secundară și 9 puncte termice, incluzând schimbarea amplasamentului pentru un punct termic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?