Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Dialog coral la lumina lumânărilor, sâmbătă seară, în Focșani


Iubitorii de muzică din Focșani sunt așteptați, sâmbătă seară, la un eveniment deosebit organizat la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” cu prilejul „Orei Pământului”. Sloganul evenimentului este „Dăruiește naturii din energia ta!” și, timp de o oră, între 20.30 și 21.30, toți cei implicați în cea mai importantă mișcare corală pentru copiii din România vor stinge lumina, pentru a se alătura celor asemeni lor, din 7.000 de orașe ale lumii. La Focșani, în Ateneul Popular, vor fi corurile „Mica Pastorală” de la Liceul Pedagogic, „Vulturașii” din Vulturu, „Glasuri Surăiene” de la Åžcoala gimnazială Suraia, Corul de Cameră „Pastorala”, Corul mixt „Åžtefan Andronic” de la Vulturu, grupul Brass Band de la Vulturu. Alături de aceștia se vor afla interpreți vocali și instrumentiști de la Liceul de Artă, Åžcoala Collavini Art, care își vor uni glasurile și inimile prin intermediul cântului.     Vor urca pe scenă Eusebiu Munteanu și Gabriela Palade – chitară (profesor Silviu Lăscan), Alexandra Gheorghiță, Cristina Spulber, Adelina Å¢urlea, Erica Ana Lisa Rusu, Stoica Marin, Vasile Ene, Andrei și Gabriel Niță împreună cu colegii lor, Valentin Dumitru – vioară, Andrei Istudor și David Lefter (Collavini Art), micii actori surăieni îndrumați de profesorul Mariana Pârvu. „Corurile din toată țara, reunite în Programul național «Cantus Mundi» se alătură demersului internațional cunoscut ca «Ora Pământului» 2016. Anul acesta, sloganul evenimentului este «Dăruiește naturii din energia ta». Va fi un dialog între corale la lumina lumânărilor în sala Ateneului Popular. Muzica, ecologia trebuie să facă parte din educația tinerilor. Trebuie să atragem copiii către activitatea corală, să îi dezvoltăm afectiv, intelectual. Îndemnul meu pentru toți profesorii din județ este să se aplece asupra acestei activități, foarte dificile, grea, dar și cu foarte mari satisfacții”, ne-a spus profesorul Dumitru Săndulachi.
    Inițiat în anul 2011, de dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii: Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.
    Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România! În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi! La Focșani, această misiune o are Corul Pastorala. În ultimii ani au fost înființate două coruri de copii, la Vulturu și Suraia. Activitatea acestora este susținută de autorități locale care au înțeles cât de importantă este educația muzicală pentru dezvoltarea copiilor, a viitorului comunităților locale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?