Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Penitenciarul Focșani face ANGAJĂRI din sursă externă. Posturile sunt pentru subofițeri


Peste o mie de posturi vor fi scoase la concurs în perioada imediat următoare, în unitățile penitenciare din țară. Jumătate dintre acestea vor fi de agent operativ.  Conform unei informări a Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), până la finele săptămânii viitoare se va publica anunțul de declanșare a procedurii de concurs pentru posturile vacante și finanțate în anul 2016.
Sindicaliștii au prezentat și o situație a posturilor de agent operativ pe unități, la Penitenciarul Focșani fiind disponibile doar 10 posturi, toate pentru bărbați. „Este vorba despre aproape 1100 de posturi, dintre care 1005 în penitenciare și restul în penitenciare-spital. Posturile sunt răspândite în toată țara în funcție de ștatele de funcții ale unităților, precum și de standardele (personal/deținuți etc) în funcție de care sunt reorganizate penitenciarele (operațiune în derulare). Imediat ce vom primi de la administrație numărul exact de posturi pe unități, le punem la dispoziția tuturor, însă mai important decât acest detaliu este să purcedeți imediat la studiu întrucât nu este foarte mult timp la dispoziție, iar materia este destul de stufoasă. Dintre posturile susmenționate 515 vor fi posturi de agent operativ (fără alte precizări privind funcția în detaliu/ încadrarea exactă se realizează ulterior). Numărul total de posturi vacante de agent operativ din sistem este de 681, însă o parte sunt păstrate pentru absolvenții SNPAP, în timp ce o rezervă de aprox 10% din posturi este menținută vacantă pentru a se asigura dinamica impusă de reorganizare”, se arată într-o informare SNLP.

Nu vor fi posturi de ofițeri

    Sindicaliștii mai spun că nu se scot la concurs posturi de ofițeri pentru că numărul posturilor vacante este mic, iar numărul absolvenților este destul de mare.
„Nu se scot la concurs posturi de ofițeri având în vedere numărul foarte mic de astfel posturi vacante raportat la numărul mare de absolvenți din instituțiile de învățământ specifice (Academia de Poliție etc), statutul special precizând că posturile se ocupă cu prioritate prin repartiția absolvenților. În sectorul reintegrare se scot la concurs doar posturi de psiholog și asistent social (nu și de educator), restul posturilor fiind în sectoarele economic și medical. Detalii exacte despre numărul exact de posturi pe sectoare și unități, în scurt timp”, mai transmit sindicaliștii.
    Referitor la bibliografie, sindicaliștii spun că, după dezbateri ample, s-a decis să nu sea examen la română și istorie, ci din norme specifice sistemului. De asemenea, au fost scoase de pe listă și anumite acte normative care făceau bibliografia foarte dificil de asimilat în timp scurt. Dintre acestea, cele mai importante capitole care au fost eliminate sunt: regulamentul de aplicare a legii de executare a pedepselor, legea privind uzul de armă și Constituția României.
    Administrația Națională a Penitenciarelor nu a făcut până acum niciun anunț cu privire la angajările din sursă externă, dar surse oficiale ne-au spus că acestea vor avea loc, urmând ca în perioada imediat următoare să se stabilească și câte posturi vor fi scoase la concurs pentru fiecare unitate.

Se vor face angajări și în poliție

    Angajări vor fi și în poliție. Chiar dacă a trecut ceva timp de la momentul anunțului, iar până acum nu s-a concretizat nimic, surse oficiale spun că acest lucru se va întâmpla. Reamintim că la finele lunii februarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care s-a modificat și completat Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului. Modificările și completările din ordonanță permit angajarea unui număr suplimentar de polițiști, în condițiile în care există un deficit de personal în sistem. 
Ministrul Afacerilor Interne a estimat deficitul la 10.000 de posturi vacante, dintre care 5.000 numai în poliție. S-a vorbit la un moment dat că se vor scoate la concurs 2.500 de posturi pentru cei din sursă externă. Rămâne de văzut dacă acesta va fi numărul sau nu. 
Conform Ordonanței, persoanele pregătite profesional, care au experiența necesară exercitării profesiei de polițist, vor putea fi reîncadrate în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, se creează cadrul legal pentru reîncadrarea în funcție a foștilor polițiști care au încetat raporturile de serviciu la cerere, prin demisie, prin numirea într-o altă funcție publică, ca urmare a reorganizării unității de poliție ori după pierderea capacității de muncă, dar pe care între timp și-au recăpătat-o. La reîncadrare, polițiștii vor primi aceleași grade profesionale pe care le dețineau la data trecerii lor în rezervă.
De asemenea, prin actul normativ adoptat s-a instituit și posibilitatea ocupării funcțiilor de polițist (nu doar a celor de specialitate, așa cum este prevăzut în prezent) cu personal recrutat din „sursă externă”, prin încadrare directă, în condițiile în care există un deficit de polițiști care nu poate fi acoperit doar prin formarea personalului în instituțiile de învățământ ale ministerului.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?