Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

„Fratele“ Bobo a fost trimis în judecată. Este acuzat de 25 de infracțiuni de uz de fals și 7 de participație improprie la abuz în serviciu


Marian Bobocea, fost șef al OPC Vrancea, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Este acuzat de 25 de infracțiuni de uz de fals și 7 infracțiuni de participație improprie la infracțiune de abuz în serviciu. Dosarul a fost înregistrat deja pe rolul Tribunalului Vrancea, urmând  ca magistrații să fixeze primul termen de judecată. 

    Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani l-au trimis în judecată pe Marian Bobocea, de 56 de ani, fost șef la OPC Vrancea, pe care îl acuză de săvârșirea a 25 de infracțiuni de uz de fals și 7 infracțiuni de participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu.
    Anchetatorii arată că în perioada aprilie 2008-februarie 2016, Bobocea ar fi folosit înscrisuri sub semnătură privată falsificate, înscrisuri oficiale falsificate și copii ale unor înscrisuri oficiale falsificate la Judecătoria Focșani, Tribunalul Vrancea, Judecătoria Pitești, Judecătoria Sectorului 3, dar și la Tribunalul București. Toate acestea cu scopul de a induce în eroare membrii completelor de judecată cu privire la faptul că mama sa este titulara drepturilor de proprietate asupra suprafeței de 135 hectare de pădure în Crângul Petrești, comuna Vânători, 294 hectare de pădure la Dumbrăvița și 50 hectare teren arabil pe teritoriul municipiului Focșani.
Procurorii mai arată că în aceeași perioadă, Bobocea a cerut copii ale unor înscrisuri oficiale de la Arhivele Naționale, într-o formă care să-i permită să prezinte situația bunurilor deținute de bunicul lui altfel decât cea reală, documente pe care ulterior le-a folosit în procesele de reconstituire a dreptului de proprietate, a făcut susțineri în fața instanțelor de judecată referitoare la bunurile deținute de bunic și a folosit înscrisuri sub semnătură privată falsificate, înscrisuri oficiale falsificate și copii falsificate.
Anchetatorii susțin că în felul acesta, Bobocea a indus în eroare magistrații de la Judecătoria Focșani și Tribunalul Vrancea care făceau parte din completele de judecată, creându-le convingerea că mama sa este îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate pentru 135 hectare de pădure în Crâng și i-a determinat pe aceștia fie să-i acorde despăgubiri în bani sau să-i reconstituie dreptul de proprietate pe vechiul amplasament, deși nu era îndreptățit la reconstituirea dreptului de proprietate, fie să stabilească existența dreptului de proprietate.

Semnături false pe actele de vânzare-cumpărare

    Cu privire la posibile nereguli în cazul lui Bobocea s-au făcut trei plângeri. Una a fost depusă de Romsilva pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, o alta de Comisia Județeană de Fond Funciar și o alta de reprezentanții Primăriei municipiului Focșani. Și mama sa a fost cercetată, dar în cazul ei s-a dat clasare pe motiv că faptele s-au prescris.
    În dosarele lui Bobocea, aflate pe rolul mai multor instanțe, s-au făcut mai multe expertize. Două dintre ele pe când unul dintre dosare se judeca la Judecătoria Sectorului 3 București. Într-o situație s-au expertizat documentele prin care s-au solicitat cele 50 de hectare de teren arabil în Focșani. S-a stabilit că documentele sunt false în sensul că semnătura nu aparținea vânzătorului. De asemenea, în urma expertizării unui alt document aflat la dosar s-a stabilit că erau false și semnăturile vânzătorului și cele ale unor martori de pe actul de vânzare-cumpărare din 1945. S-a stabilit că semnăturile au fost făcute de aceeași persoană.
    O altă expertiză a fost făcută recent, la laboratorul SRI-ului. Aici a fost vorba de o constatare grafo-tehnică și s-a stabilit că semnătura unui martor de pe un document de vânzare-cumpărare nu este a persoanei indicate. Totodată, cu privire la cele 135 de hectare de pădure din Crâng, s-a stabilit că semnăturile vânzătorului nu au fost făcute de reprezentanții băncii, respectiv Banca Federală Putna Focșani. Și în acest caz, nici semnăturile martorilor nu erau ale persoanelor indicate, fiind vorba de cinci semnături în fals. Cu privire la semnăturile atribuite celor cinci persoane, în rechizitoriul procurorilor se arată că acestea s-au regăsit atât pe contractul de vânzare -cumpărare a suprafeței de 135 hectare de pădure la Crâng, cât și pe cel de vânzare-cumpărare a suprafeței de 295 hectare pădure la Dumbrăvița. S-a stabilit că semnăturile au fost falsificate prin execuție, prin imitație liberă, directă, după un model autentic. 
De asemenea, pe documente s-au găsit urme de contrafacere realizate de același falsificator, prin utilizarea unei mașini produsă în Italia între anii 1953-1962. Falsurile s-ar fi făcut pe suportul celulozic aparținând unor documente ale căror mențiuni olografe și impresiuni de ștampilare au fost șterse prin metode chimice.

Judecat în stare de libertate

    Marian Bobocea a fost reținut luna trecută de procurori și prezentat la arestare. Magistrații de la Tribunalul Vrancea au respins propunerea, motiv pentru care procurorii au făcut apel la Galați, dar nici acolo nu au avut câștig de cauză, contestația fiindu-le respinsă. În motivare, instanța de fond a arătat că este clar că documentele folosite în instanță de Bobocea pentru reconstrituirea dreptului de proprietate sunt false, dar că nu se știe cine le-a falsificat și nici dacă Bobocea a avut cunoștiință despre acest lucru.
    La momentul reținerii, Bobocea nu a făcut declarații. Singurul lucru pe care l-a susținut a fost acela că documentele sunt ale bunicului său și că le-a găsit într-un cufăr, la inundații.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?