Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Matteo Renzi: Politicile de austeritate în Europa, ”o încăpățânare terapeutică”


Șeful guvernului italian, Matteo Renzi, a afirmat – într-o scrisoare deschisă publicată joi în cotidianul La Repubblica – că politicile de austeritate în Europa eșuează de opt ani de zile și continuarea lor ține de ”o încăpățânare terapeutică”, relatează AFP. ”Austeritatea nu este suficientă. Printre altele, țările care au fost pe creștere economică în Europa au reușit acest lucru doar pentru că ele au încălcat regulile referitoare la deficitele publice”, afirmă Renzi în scrisoarea sa.
El menționează îndeosebi Regatul Unit și deficitul său mai mare de 5% din PIB și Spania, ”care a însoțit creșterea sa economică cu un deficit mai mare de 6%”, dar și contrastul dintre o Europă în plin marasm și dinamismul economiei americane care, în opinia sa, a pariat pe ”creștere economică, investiții și inovație”. În aceste condiții, ”dacă îngrijirile nu merg bine, după opt ani, se poate vorbi de încăpățânare terapeutică”, a denunțat Renzi, estimând că este timpul ca Europa să-și stabilească o nouă direcție în politica sa economică, ”deoarece, numai cu austeritate, moare”.
Matteo Renzi face apel de mai multe săptămâni la flexibilitate bugetară pentru a susține mai bine o creștere economică încă fragilă. Dar apelurile sale repetate îi irită pe partenerii săi, începând cu Germania și Comisia Europeană, care nu a ratat niciodată ocazia de a reaminti că Italia a beneficiat deja în trecut de o formă de flexibilitate bugetară din cauza unor reforme realizate.
Matteo Renzi nu încetează să avertizeze Europa că este condamnată să dispară dacă nu se reformează. Miercuri, Renzi compara Uniunea Europeană cu o orchestră care cântă pe puntea Titanicului în timp ce pachebotul se scufundă în Oceanul Atlantic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?