Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO și GALERIE FOTO : Viitorii directori ai Colegiului Unirea, BLESTEMAȚI să „stea sub ochii“ lui Dimitrie Caian


Colegiul Național „Unirea” a dedicat una dintre activitățile acestei săptămâni unei personalități din istoria unității de învățământ, dar și a Focșaniului. Este vorba de Dimitrie Caian, fost primar al Focșaniului, fost director și profesor unirist, publicist, memorialist, întemeietor al Ligii Culturale din Focșani. Acesta a făcut și prima monografie a orașului nostru.
    Astfel, la Colegiul „Unirea” a avut loc ieri dezvelirea portretului lui Dimitrie Caian. „Dragi elevi, suntem aici, în fața acestui cabinet înfricoșător pe vremuri… și acum este. La acest portret au lucrat două persoane dragi nouă. Este vorba de eleva Amalia Giuclea și profesoara de desen Roliana Giuclea. Portretul este al unui personaj care a intrat din istoria liceului Unirea, în istoria orașului Focșani”, a spus actualul director al unității, Cornel Noană. 

După momentul dezvelirii portretului, dr. Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancea, a oferit câteva informații despre viața și realizările lui Dimitrie Caian. Profesoara Roliana Giuclea a mărturisit că portretul este proaspăt finalizat, a făcut ultimele retușuri luni, iar pentru realizarea lui s-a documentat destul de mult. „Este proaspăt, încă nu s-a uscat. Este un portret pentru care m-am documentat destul de mult, nu am avut decât o poză sursă, în rest pentru veșminte și atitudinea de epocă a trebuit să văd multe alte fotografii. Am și citit, este foarte important când faci un portret să și cunoști omul și să reușești să redai ceea ce îi este propriu”, a spus profesoara de desen.
    Portretul este așezat pe peretele din fața biroului directorului, actuala conducere reprezentantă de profesorul Cornel Noană menționând că locul nu este ales întâmplător. „Blestem orice director care va fi la Liceul Unirea să stea sub ochii marelui Dimitrie Caian. Dacă te uiți de la birou, de la scaunul directorului, îi vezi privirea”, a spus Noană.


11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?