Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

FOTO! Colegiul „Al. I. Cuza” din Focșani, colaborator într-un proiect al Asociației românilor din New England, Universitatea Harvard și Lions, alături de CN „Decebal” din Deva

Comunicat de presă:

Proiectul Conversații între generații este inițiat de doamna ec. Liliana Onița-Lenco – președintele Asociației Românilor din New England (AR-NE) cu sediul în Boston, Statele Unite ale Americii, economist senior la Harvard University, absolventă a Colegiului Național Al. I. Cuza din Focșani – împreună cu domnul dr. ing. Liviu Aron – Membru al corpului profesoral și Senior cercetător la Facultatea de Medicină a Universității Harvard, Centrului Alice Weiner, Departmentul de Genetică, absolvent al Colegiului Național Decebal din Deva.
Această inițiativă a găsit un ecou imediat în colaborarea cu reprezentanți ai celor două colegii prestigioase din Focșani și Deva. Scopul acestui forum online este de a facilita un schimb de idei între foștii și actualii elevi ai Colegiului National “Decebal” din Deva și ai Colegiului Național “Alexandru Ioan Cuza” din Focșani și de a prezenta oameni de succes din România și din diaspora românească, traiectoriile lor în viață, ideile, perspectivele, în idea de a oferi soluții sau inspirație pentru orientarea profesională și de carieră a noii generații.

Au fost invitați 8 elevi de la Colegiul Național “Decebal” din Deva și 8 elevi de la Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” din Focșani să se implice direct în aceste conversații, elevi din clasele a X-a și a XI-a cu realizări academice (științe, literatură, limbi străine, istorie sau geografie, economie sau filosofie) sau cei care se remarcă la activități extra-școlare. La selectarea elevilor au contribuit domnul prof. Florin Ilieș –director al C.N. “Decebal” si doamna prof. Daniela Sîrghie de la C.N. “Alexandru Ioan Cuza”.
Până acum s-au desfașurat două întâlniri pe platforma Zoom, fiind transmise și pe canalul de youtube https://www.youtube.com/@ar-ne1703/streams

La prima întâlnire, cu tema “Sistemul universitar din România-perspective și așteptări” au fost invitate doamnele Conf. univ. dr. Mihaela Cheregi (absolventă a Colegiului Național Al. I. Cuza, Focșani) și Conf. univ. dr. Iulia David de la Facultatea de Chimie a Universității București și doamna Conf. univ. dr. Viorela Ligia Văidean de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (absolventă a Colegiului Național Decebal).

A doua întalnire, cu tema “Sistemul universitar din Europa de Vest și Statele Unite ale Americii le-a avut ca invitate pe poeta, jurnaliasta, traducatoarea și eseista Dr. Roxana Bauduin (n. Sicoe-Tirea), profesor și cercetător la Université de Paris (absolventă a Colegiului Național Decebal) și domnișoara Mara Oniţa Lenco, Manager consultant la Trinity Life Sciences, absolventă a Universității Boston la secția Neuroștiințe, cu un Master în Managementul sănătății și… fostă elevă a Colegiului Național Unirea din Focșani).

Temele propuse pentru întâlnirile următoare sunt:
• Cariere în România și străinătate: Conversație cu profesioniști din România, Europa și SUA – găsirea job-ului pe care îl iubești și reușita in carieră.
• Cariere high-tech în România și în străinătate: investment banking, business analytics, green energy, inteligență artificială – dobândirea de competențe în matematică, statistică și informatică.
• Cariere in politică și administrație: conversație cu politicieni și lideri locali din România.
• Voluntariat și implicare civică: conversație cu reprezentanții cluburilor Lions și Rotary.
• Cercetare științifică: conversație cu oameni de stiință români.
• Artă și creativitate: conversație cu artiști români.
• Mass media, tehnologiile digitale și viitorul comunicării: conversație cu creatori și antreprenori digitali. • Religie și spiritualitate: conversație cu lideri religioși și spirituali.
• Studii de masterat și doctorat în România și în străinătate: convorbire cu titularii de diplome de master și doctorat.
• Economia și noua piață a muncii: domenii emergente de activitate umană, infrastructura digitală, inteligența artificială – tendințe locale si globale.
• Globalizarea și integrarea europeană: conversații cu români din tară și străinătate – cariere și colaborări internaționale.
• Capitalul uman: cum să trăim o viață sănătoasă, productivă și împlinită: evenimente majore în viață, planificarea unei familii, perspective în carieră, soluționarea conflictelor – convorbiri cu psihologi, biologi și filozofi români.

Aceste teme, în măsura în care răspund intereselor și așteptărilor elevilor direct implicați în conversații, dar și a celor care le pot viziona pe YouTube la adresă, pot fi ajustate sau diversificate.
Oricare dintre personalitățile invitate, cu un parcurs profesional sau de realizare socială, pot constitui nu numai un exemplu, o sursă de inspirație, dar și un răspuns sau sprijin pentru un tânăr care are în față opțiuni și alegeri definitorii.

Acest proiect are și o componentă socială, în sensul că iși propune inițierea de legături pe bază de afinități și interese, atât între elevii de la cele două colegii, cât și între profesori, dar nu în ultimul rând, de a conecta elevii cu invitatul cu care simt cea mai înaltă vibrație și a iniția discuții directe și colaborări.

Născut din intenția de a crea punți peste generați, acest demers se doreste a facilita transmiterea de cunostinte si experiente utile, de a uni romanii din toate colturile lumii care impartasesc respectul si recunostinta pentru beneficiul educației.

Liliana Onița-Lenco absolventă a Colegiului Național Al I Cuza 1983

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?