Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Crucea Roșie Vrancea, loc de practică pentru 30 de studenți olandezi


Crucea Roșie Vrancea a fost selectată de Universitatea olandeză AVANS de Științe Sociale Aplicate ca loc de practică/ intership pentru o grupă de 30 de studenți. Aceștia vor veni la instituția de caritate vrânceană în perioada 25-28 ianuarie 2016. Proiectele în care vor lucra sunt Cluburile copiilor de etnie romă din Modruzeni, unde funcționează ateliere IT, foto, sănătate, gastronomie și creație și au o capacitate de circa 40 locuri fiecare. Studenții vor lucra pe grupe, simultan la cele două proiecte.
    Vizita are loc în cadrul Programului Educațional „Dezvoltare Culturală și Socială” (CMV – Cultural and Social Development) ce reprezintă, potrivit informațiilor furnizate de Crucea Roșie Vrancea, „sprijinirea persoanelor în viața lor, dezvoltarea lor și în modelarea societății. Activitatea CMV se rezumă la furnizarea de servicii de către profesioniști (indivizi, grupuri, comunități, organizații, publicul), pentru cetăteni, pentru a ajuta la modelarea existenței lor sociale. Ca un furnizor de servicii, CMV se concentrează pe dezvoltarea profesională de auto-activare, auto-reglementare și auto-management. În plus, furnizarea de servicii socio-culturale este interactivă, în acest sens distingându-se trei forme de servicii: intervenție, suport și facilitare”.
    Munca profesioniștilor CMV are un caracter public. Misiunea socială acestora este de a contribui la buna conviețuire în societate. Ei pleacă de la convingerea că îmbunătățirea calității vieții poate fi realizată numai prin participarea activă a membrilor publicului. Pentru a fi în măsură să influențeze mediul în care trăiesc și să  modeleze existența lor socială, au nevoie de abilități, competențe. Oamenii dezvoltă aceste lucruri acționând ei înșiși și reflectând asupra acțiunilor lor și, în multe cazuri, suportul este o parte recomandabilă sau necesară acestui proces. 
Profesioniștii se concentrează pe creșterea și consolidarea competențelor care permit oamenilor să stea pe propriile picioare și să modeleze viața lor calitativ. Ei fac acest lucru prin provocarea indivizilor, grupurilor, organizațiilor și comunităților pentru a lua parte la activități și proiecte sociale și culturale. În acest scop, situațiile sunt aranjate și create astfel încât oamenii se pot întâlni și intra în legătură unii cu ceilalți. Indivizii, grupurile, organizațiile și comunitățile sunt încurajate să participe la viața socială. În același timp, agențiile și organizațiile sociale sunt încurajate să extindă posibilitățile de participare. În acest fel, profesioniștii CMV promovează dezvoltarea personală și emanciparea anumitor grupuri; în plus, ei sprijină dezvoltarea de noi relații sociale și culturale.

Profesia de asistent social promovează schimbarea socială

    Programul de studiu Culturele en Maatschappelijke Vorming (Dezvoltare Culturala Socială), urmat și de grupul de studenți ce vor veni la Crucea Roșie Vrancea, educă studenții pentru a deveni întreprinzători profesioniști din sectorul social și cultural. Suportul profesioniștilor CMV conduce oamenii în vederea formării vieților lor culturale și sociale. Profesionistii CMV lucrează în cadrul agențiilor sau organizațiilor subvenționate, în instituții publice, în ONG-uri, în cadrul organizațiilor comerciale sau antreprenorilor independenți. „Profesia de asistent social promovează schimbarea socială, rezolvarea problemelor în relațiile umane și împuternicirea și eliberarea oamenilor pentru a spori bunăstarea. Utilizând teoriile comportamentului uman și a sistemelor sociale, asistența socială intervine în punctele în care oamenii interacționează cu mediul lor. Principiile drepturilor omului și justiției sociale sunt fundamentale pentru Asistență Socială”, este crezul profesioniștilor CMV.
    Program Educational „Social Educational Care” (SEC) este cel mai mare program de Asistență Socială și este strâns legat de alte programe educaționale precum Programul de Asistență Socială MWD (Serviciul Social) și CMV (Educație Social Culturală).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?