Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Patronul hotelului Unirea are termen la Înalta Curte în dosarul „ștocăreala“. Instanța de fond l-a achitat


Afaceristul Vasile Bogdan are un nou termen la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat, în 2010, de cumpărare de influență. Acuzațiile s-au bazat doar pe înregistrări, după cum a constatat Curtea de Apel Iași, în iunie 2014, care a decis achitarea pe fond. 
În acest dosar, Vasile Bogdan a fost acuzat că ar fi cumpărat influență de la fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Galați, Dinu Gâlcă, decedat între timp, pentru a-i fi retrocedat un teren. Au mai fost trimiși în judecată fostul șef al Direcției Silvice Vrancea, Petrică Tudosă, despre care procurorii DNA au susținut că ar fi făcut orice să rămână în funcție, un afacerist din Galați, Costel Pohrib, un agent de poliție din județul vecin, Alexandru Erban, notarul gălățean Dumitru Cozma, fostul procuror inspector de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați Ion Popescu, avocatul Alexandru Bălan, afaceristul vrâncean Dorel Dumitrașcu și directorul unui ziar din Galați, Lili Dediu.
La momentul trimiterii în judecată, afaceristul vrâncean spunea că dosarul procurorilor DNA este o „ștocăreală”. „Nu este nimic adevărat. Totul este o ștocăreală. Le-am spus că există martori și probe, documente care arată că procurorul a plătit pentru toate serviciile, cazare și mâncare. În plus, terenul în cauză a fost obținut de acum 2-3 ani, prin hotărâre judecătorească, și nu am avut nicio legătură cu comisia de la Prefectură, nu știu pe nimeni de acolo”, a afirmat, la momentul trimiterii în judecată, respectiv în 2010, Vasile Bogdan. Patru ani mai târziu, judecătorii de la Iași i-au dat dreptate și au dispus achitarea tuturor inculpaților din acest dosar. „Achită inculpații (…) Aplică inculpatului D.D. sancțiunea «avertisment»”, este decizia luată la Curtea de Apel Iași.

Procurorii s-au bazat doar pe înregistrări

    Dosarul a ajuns în instanță în 2010, fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. A ajuns la Înalta Curte întrucât era trimis în judecată procurorul general al PCA Galați, Dinu Gâlcă. După decesul acestuia, Înalta Curte a trimis dosarul la Curtea de Apel Galați, competentă să-l soluționeze. De aici, dosarul, în urma unei cereri de strămutare, a fost trimis la Curtea de Apel Iași, fiind soluționat pe fond în iunie 2014, toți inculpații fiind achitați.
Judecătorul cauzei a explicat că procurorii s-au bazat doar pe înregistrările convorbirilor telefonice dintre inculpați, iar probele directe au lipsit. Astfel, judecătorul a arătat în motivarea sentinței că procurorii care au întocmit rechizitoriul au ajuns la concluzia că inculpații sunt autorii faptelor descrise bazându-se în principal pe înregistrările convorbirilor telefonice purtate între ei, făcând totodată și precizarea că în acest dosar lipsesc probele directe, iar cele indirecte au avut sens doar în faza de urmărire penală, sens care nu s-a mai regăsit și în faza de judecată. În opinia judecătorului care a dispus achitarea, probele din dosar nu au un caracter cert, nu sunt decisive ori sunt incomplete, lăsând astfel loc unei nesiguranțe în privința vinovăției inculpaților. Prin urmare, s-a aplicat regula potrivit căreia „orice îndoială este în favoarea inculpatului”.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?