Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Coroane pentru Eminescu şi teatru de Ziua Culturii Naţionale


La 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, dar și cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, oficialitățile locale l-au omagiat, vineri, pe Luceafărul poeziei românești în Piațeta Teatrului din Focșani. Reprezentanții Primăriei municipiului Focșani, ai Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”, ai Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Vrancea au depus flori la statuia poetului național. La manifestarea omagială de vineri au participat viceprimarii Gabriel Necula și Marius Iorga, directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu, directorii instituțiilor subordonate Primăriei și Consiliului Local Focșani, consilierul Ionuț Mersoiu, angajați din cadrul administrației locale, elevi.

    Directorul Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”, Sorin Francu, a vorbit despre personalitatea lui Mihai Eminescu și istoria bustului din Piața Teatrului. „Este un moment de înaltă spiritualitate, de înălțarea spirituală, moment în care cu toții ne aducem aminte de opera marelui nostru poet. Suntem aici, ca de fiecare dată, aducând o ofrandă florală la inițiativa primăriei și Consiliului Local împreună cu Direcția pentru Cultură, cu tinerii care fac primii pași în a învăța poezie eminesciană. Aici, la acest bust inaugurat în 1989 pe 22 iunie, cu ocazia centenarului comemorării morții poetului, operă a sculptorului Marcel Guguianu. În acel an, la inaugurare, marea noastră actriță, Leopoldina Bălănuță ca un gest important de frondă împotriva celor ce îl puseseră la index pe Eminescu a recitat Scrisoarea întâi. Suntem într-un gest de recunoștință îndemnând pe toți cei care trec pe lângă bustul poetului să-i adreseze un gând și, poate ceea ce este mult mai important, de a-i citi opera. Ne gândim în continuare la perenitatea poeziei sale, la perenitatea operei sale politice, la dramaturgia sa și nădăjduim ca în continuare să ne fie mentor iar opera sa să fie din ce în ce mai profund studiată iar noi să ne îndreptăm cugetul către dorința lui de înălțare spirituală a acestui popor și să îi fim demni moștenitori”, a afirmat Sorin Francu.

Actorii de la Protha au umplut sala Balada

    Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale au continuat, vineri, de la ora 16.00, la sala Balada, cu piesa „Oscar și Tanti Roz”, de Eric-Emmanuel Schmitt. Tinerii actori ai trupei Protha din Panciu au oferit un spectacol deosebit în fața unei săli arhipline, majoritatea spectatorilor fiind elevi de liceu. Piesa de teatru este pusă în scenă de regizorul Cătălin Sfârloagă, fondatorul celei mai premiate și apreciate trupe de teatru de elevi din Vrancea. Pe scena de la Focșani au urcat tinerii elevi ai liceului „Ioan Slavici” din Panciu, Marius Iftinca, Bianca Carabă,
Diana Apostu, Miruna Tutoveanu, Eusebiu Isac, Ramona Ignat, Valentina Mănăilă, Ella Tătaru, Andrei Gheoca, Bogdan Robu și Ștefan Banciu.     Este o piesă pentru care tinerii de la Protha au obținut Marele Premiu al celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Național de Teatru pentru Copii și Tineri, organizat în Timișoara în luna octombrie 2015, dar și multe alte premii naționale. Organizatorii evenimentului au fost Direcția Județeană pentru Cultură în colaborare cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Èšara Vrancei” și Primăria Orașului Panciu. De asemenea, compania Premium Porc a oferit cadouri tinerilor actori de la Protha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?