Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GFR a câştigat competiţia pentru privatizarea CFR Marfă


   Compania Grup Feroviar Român a fost declarată câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, contra sumei de aproape 202 milioane de euro, contractul putând fi semnat săptămâna viitoare, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. „După șapte ore de negocieri pot să vă anunț că a ieșit fumul alb. Astăzi putem declara un câștigător în competiția de privatizare a CFR Marfă, Grup Feroviar Român’, a declarat ministrul Transporturilor. Potrivit acestuia, prețul oferit de GFR pentru 51% din acțiunile companiei CFR Marfă este de circa 202 milioane de euro și va fi achitat integral. Pe de altă parte, GFR își asumă investiții de aproximativ 900 milioane de lei în CFR Marfă, a precizat Fenechiu. 
   Åžeful de la Transporturi a explicat că GFR a depus, miercuri, o ofertă care, în urma analizei a fost declarată conformă, însă, la analiza ofertei financiare s-a constatat că investitorul a făcut o propunere de plată în rate a acestei sume. „Vreau să vă precizez că, prin contractul pe care și l-au asumat, și-au asumat plata integrală, așa încât apărea o neconcordanță între contractul asumat și propunerea financiară pe care ai au făcut-o. Le-am solicitat o clarificare prin care să se decidă dacă renunță la posibilitatea plății în rate sau doresc să-și mențină în continuare această plată și nu sunt de acord cu plata integrală. Au fost de acord și și-au asumat în scris că renunță la solicitarea pentru plata în rate, astfel încât Comisia a decis că această companie, GFR, este declarată învingătoare în această procedură. Practic, GFR și-a asumat că va plăti integral. Plata în rate a fost singura condiție pe care GFR a cerut-o și noi nu am fost de acord cu ea”, a spus acesta. 
Potrivit lui Fenechiu, tranzacția realizată s-a ridicat la circa 400 de milioane de euro, în condițiile în care prețul oferit de GFR pentru 51% din acțiunile CFR Marfă este de 904.980.000 lei, adică aproximativ 202 milioane de euro. În plus, GFR va investi în următoarea perioadă circa 200 milioane de euro (900 de milioane de lei) în compania CFR Marfă, plus alte 1,5 milioane de euro în mediu. „Sperăm ca în viitorul apropiat să putem semna contractul de privatizare și sperăm ca această companie să devină o companie profitabilă, o companie fanion pentru România. (…) Termenul pentru a arăta banii este, conform documentației de achiziție, maximum două luni de la semnarea contractului. Semnarea contractului cred că va avea loc săptămâna viitoare”, a precizat ministrul Transporturilor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?