Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Jumările cu pătlăgele roșii și Orez cu prune uscate


În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Jumările cu pătlăgele roșii” și ”Orez cu prune uscate”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Jumările cu pătlăgele roșii
Într’o cratiță pui unt și rumenești o ceapă. Adaogi trei sau patru tomate mari tăiate în bucăți, un buchet compus din pătrunjel, foaie de dafin, cimbru, usturoiu, sare și piper. Lași să se coacă cel puțin jumătate de oră. Apoi treci prin sită acest amestec. Bați ouăle; pentru 5 tomate pui 5 sau 6 ouă. Pui o bucată măricică de unt într’o cratiță și când s-a înfierbântat verși ouăle și amestecul iute. După câteva minute adaogi tomatele. Lași să se coacă la foc domol, amestecând repede de tot, cu lingura de lemn sau un pomătuf de sârmă.

Orez cu prune uscate

Ferbe orez în lapte, din altă parte ferbe în apă prune uscate pe care le treci prin sită și le zaharești. Untează o formă în care pui un strat de orez, unul de piurea de prune și tot astfel, strat cu strat, până la sfârșit. Orezul să acopere totul. Adaogă bucățele de unt. Coace o jumătate de oră la cuptor. Scoate și servește cu un sos oarecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?