Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO : CÂT au cheltuit vrâncenii de Crăciun și pe ce s-au dus BANII


Jucării pentru copii   
    Crăciunul s-a apropiat cu pași repezi, iar hypermarketurile și supermarketurile au fost din ce în ce mai aglomerate, pe tot parcursul zilei, mai ales în zona rafturilor cu jucării și dulciuri. Așadar, părinții și bunicii au fost în căutarea cadourilor perfecte, a jucăriilor mult așteptate de cei mici. Multe persoane s-au îndreptat țintă către o anume jucărie, iar când au văzut prețul, au dat înapoi. Am mers în câteva magazine, am privit atent jucăriile de pe rafturi, am fost în librării. Într-adevăr, prețul e destul de piperat pentru buzunarele unui om cu un salariu mediu, iar de buzunarele unor părinți cu salariul minim pe economie nici nu se mai pune problema.
    Să o luăm pe categorii și începem cu faimoasele personaje din Frozen, animația și musicalul produs de Walt Disney Studios, ce are la bază basmul scris de Hans Christian Andersen, „Crăiasa Zăpezilor”. O baghetă muzicală ce conține o mini figurină Elsa în interiorul unui glob de zăpadă costa aproximativ 100 lei. O bucătărie mică marca Frozen, cu ajutorul căreia copiii pot deveni mici bucătari, costa în jur de 130 lei. Anna, Elsa și Olaf, personajele îndrăgite de copiii, de pe o casetă muzicală, au ajuns nici mai mult, nici mai puțin la 220 lei, iar o figurină de dimensiuni medii cu Elsa a scos din buzunarul părinților cam 130 lei. O păpușă Karaoke cu prințesa Elsa, cu dimensiunea de circa 38 cm, în pachet cu un microfon pentru copii cu care fetița va putea cânta alături de personajul preferat melodia „Let it go”, costa aproximativ 300 lei în unele hypermarketuri și 350 în altele. Povestitorul Olaf, o altă jucărie din colecția Frozen, știe să interpreteze în întregime cântecul „Pe timpul verii” și spune opt povești diferite. Pentru acesta, un părinte a cheltuit în jur de 340 lei. O altă păpușă care știe să cânte, același personaj Elsa, costa aproximativ 180 lei. Un puzzle cu personajele din Regatul de gheață pare să fie o variantă de cadou mai ieftină, care nu depășește 40 lei.
    Pentru părinții care au dorit să le dea de lucru fetițelor, au putut opta pentru un kit de creație. Spre exemplu, un set de țesut costa aproximativ 30 lei, pentru un set de colorat geamuri s-a putut plăti cam 40 lei, un set de porțelan pentru ceai, unde ceainicul și cănițele pot fi colorate, a ajuns la aproximativ 50 lei. O cutiuță cu tot ce trebuie pentru o gentuță de mână făcută de copil poate costa tot în jur de 50 lei, iar pentru un set „Laboratorul de balsamuri pentru buze”, părintele a scos din buzunar 90-100 lei. Un set cu ustensile de bucătărie din plastic costa 30 lei, iar un aspirator de jucărie cam 50 lei. Pentru copiii care sunt pasionați de puzzle-uri, prețurile porneau de la 10 lei și au ajuns la 40-50 lei, în funcție de numărul pieselor și de complexitate.
    La capitolul jucării pentru băieți, situația e cam aceeași. Totul depinde de personajele favorite, de pasiunea copilului, de pricepere. Un set de joacă „Valea dinozaurilor”, care constă într-o mașinuță cu două personaje și două figurine ale unor dinozauri, costa aproximativ 60 lei. Pentru un alt set, de această dată cu tematică militară, s-au cheltuit 65-70 lei. O mașinuță de pompieri sau o motocicletă a poliției costau cam 50 lei, în timp ce o mașină sport cu telecomandă depășea 60-70 lei. O figurină Heri Mashers valora 60 lei, o mitralieră cu rachetă 50 lei, iar o armă spațială 30 lei. Tot pentru copiii cărora le place domeniul militar, un tanc din plastic sau un avion militar ajungeau la 35-40 lei. Un robot marca Transformers a scos din buzunarul adulților în jur de 130-140 lei. Un set cu parfum-gel de duș și un burețel din marca Angry Birds costa aproximativ 70 lei, iar pentru fanii Minionilor, un pachet cadou format din apă de toaletă și o trusă, prețul se afla undeva la 60 lei. Și pentru fanii Spiderman s-a găsit o variantă: apă de toaletă și gel de duș, la 50 lei. Pentru părinții care au vrut să achiziționeze o mașinuță mai ieftină, hypermarketurile au avut tot felul de variante, începând de la 5-6 lei. Un minion titirez, de dimensiuni mici, costa în jur de 100 lei, iar o altă figurină a unui minion, mai mică, a ajuns pe la 50 lei.
    În iarna aceasta, pe rafturile hypermarketurilor au apărut foarte multe personaje de pluș, care cântă, povestesc sau dansează, ori, de ce nu, le fac pe toate. Așa cum este, spre exemplu, Povestitorul Olaf, de care am amintit mai sus. Însă, Olaf nu este singurul. Micul Românaș spune rugăciunea Îngerașul, cântă 12 melodii de noapte bună și proiectează pe tavan sau perete stele în diverse culori. Pentru o astfel de jucărie, părinții au plătit aproximativ 150 lei. Două bufnițe electronice care cântă și repetă cuvintele spuse de copil costau tot în jur de 150 lei, dar în această perioadă hypermarketul le-a avut la ofertă, la 120 lei. O altă variantă a putut fi Mitrușcă cel Isteț, un personaj care spune 80 de proverbe și cântă 5 melodii. De asemenea, știe alfabetul și poate înregistra până la 15 minute de povești. Când vorbește, își mișcă gura și își balansează umerii și costa aproximativ 150 lei, în funcție de hypermarket. Un animal de pluș de aproximativ 1 metru și jumătate costa foarte mult, undeva în jur de 800 lei. Desigur, se găsesc și variante mai ieftine, pentru toate buzunarele.
    Prețurile sunt orientative și aproximative, ele au fost diferite de la un magazin la altul și de ofertele pe care le-a avut fiecare hypermarket sau supermarket în perioada sărbătorilor de Crăciun. Totul a fost la latitudinea părinților, care au ales jucăriile în funcție de dorințele copiilor, dar și de buget.

Capitolul mâncare
    La români e o regulă ca masa de Crăciun să fie îmbelșugată. Aceasta trebuie să conțină sarmale, caltaboși, piftie, tobă, cârnați, ciorbă, pastramă, șunculiță, iar la capitolul desert, cozonacul este cap de listă, alături de tradiționalele turte, plăcinte, dar și prăjiturile. Vrâncenii care au vrut să se ocupe integral de sacrificarea porcului, tranșarea lui, au putut achiziționa porci vii de la localnicii din mediul rural, la prețul de 9 lei pe kilogramul de porc viu. Mai mult, sătenii  le-au oferit posibilitatea ca sacrificarea porcului să se facă în gospodăria lor. Însă, cei mai comozi sau ocupați, oferta a fost variată. În supermarket-uri, măcelării sau pe tarabele din piață, ofertele la carnea de porc sunt variate.

Kilogramul de carne de porc a variat între 12 și 18 lei
    De exemplu, în Piața Moldovei, kilogramul de carne de porc a fost, în medie, de 15 lei, dar după o mică târguială cu vânzătorul, aceasta s-a vândut chiar și cu 12-13 lei kilogramul. În supermarketuri, prețurile au pornit de la 10 lei, kilogramul de spată de porc și a ajuns până la 18 lei kilogramul de cotlet. Desigur, supermarketurile s-au întrecut în oferte speciale la carne, astfel că un kilogram de pulpă de porc fără os s-a vândut și cu 12 lei kilogramul. Slănina de porc s-a vândut cu 7 lei kilogramul, iar cârnații deja preparați, în medie, cu 14 lei kilogramul. Un amestec pentru piftie a costat 7 lei pe kilogram, membrana pentru tobă a costat 2 lei, mațele pentru cârnați au costat 3 lei 10 metri, iar pentru caltaboși, trei mațe 10 lei.
    Cei care au vrut să cumpere preparatele tradiționale gata făcute din supermarketuri au trebuit să scoată bani grei din buzunare, Astfel, un kilogram de jambon a costat aproximativ 30 de lei, lebărul – 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboș – 14,5 lei. Oferta de mezeluri este completată de tobă, care s-a vândut cu 30 de lei kilogramul, kaiserul cu 30 de lei kilogramul, șuncă de casă cu 25 de lei. În aceste condiții, un aperitiv destul de variat a scos din buzunarele vrâncenilor pe puțin 100 de lei.
    Pentru salata de boeuf, legumele au costat cam 20 de lei, carnea a mai costat încă 30 de lei, la care se adaugă maioneza. Pentru sarmale, pe lângă carnea de porc, gospodinele care nu au avut varză pusă la murat de toamna, au trebui să dea 8 lei pe kilogramul de varză murată, iar cele care le preferă în frunză de vie, au scos 1 leu pentru 10 frunze de vie.
    Firmele de catering, cât și supermarketurile au avut numeroase oferte pentru vrâncenii care nu au avut timp sau nu au vrut să gătească de sărbători. Astfel, suta de grame de sarmale în foi de varză s-a vândut cu 2 lei , salata de boeuf s-a vândut cu 1, 5 lei suta de grame, piftia de porc cu 2 lei suta de grame, iar tochitura cu 3,5 lei suta de grame.

Prețuri bune la legume
    Pentru că după atâtea preparate „grele” pentru stomac, o salată de legume este binevenită, și salatele verzi, ceapa, ridichea, castraveții, roșiile și ardeii au avut mare căutare. O salată verde s-a vândut cu 1 leu bucata, la fel și legătura de ridiche și ceaptă. Kilogramul de roșii a costat între 6 și 8 lei kilogramul, la fel și castraveții, iar ardeii grași s-au vândut la prețul de 10 lei kilogramul. În ceea ce privește fructele, pe care medicii le recomandă să le consumăm în perioada sărbătorilor, kilogramul de clementine s-a vândut de la 2, 90 lei kilogramul până la 4 lei pe kilogram, portocalele de la 3 lei pe kilogram, bananele 4 lei kilogramul, iar merele între 2,5 și 3 lei kilogramul.

Cozonacul de la 6 lei la 45 lei kilogramul
    La capitolul dulciuri, gospodinele care au vrut să-și etaleze priceperea în prepararea cozonacului au  trebuit să plătească între 1, 5 și 2, 6 lei kilogramul de făină, 3, 5 și 5 lei litrul de ulei, 1 leu cubul de drojdie, 10 de grame de stafide au costat cam 5 lei, un kilogram de rahat a costat 7 lei, iar prețul unui kilogram de miez de nucă a variat între 25 de lei și 30 de lei. Cele mai comode sau care nu au avut timp, au putut cumpăra cozonaci gata preparați din supermarketuri sau au putut comanda de la cofetării și patiserii. În supermarket, prețul unui cozonac a început de la 6 lei până la 20 de lei, iar în cofetării prețul un kilogram de cozonac a variat între 35 și 45 de lei. Pentru gustoasele turte cu miez de nucă și bine însiropate, care de cele mai multe ori se fac din foi de plăcintă coapte, gospodinele au scos din buzunar între 3,5 și 5 lei pachetul de foi de plăcintă.
    Desigur, gurmanzii au putut alege dintr-o gamă variată de dulciuri, atât în cofetării și patiserii, cât și în supermarketuri, pe a căror rafturi au abundat moșii de ciocolată, ciocolățile, bomboanele, prăjiturile, turta dulce și alte bunătăți.  Pentru că o masă gustoasă nu merge fără un vin bun, litrul de vin la producători s-a vândut cu 4, 5 lei, iar în supermarketuri prețurile au pornit de la 10 lei sticla de vin până la 60-70 de lei. Astfel, dacă la bucatele de Crăciun se adaugă și băutura, costul minim al mesei festive a depășit 400 de lei și, în funcție de preferințe și de buget, poate ajunge și la 1.500 de lei.

Cine n-a avut bani de brad a luat crenguțe, „pentru miros”
    Pentru că nu se poate Crăciun fără un brad împodobit în casă, am fost prin piețe și supermarketuri ca să aflăm prețurile acestora. În piață și magazine, brazii s-au vândut la prețuri între 30 și 400 de lei, însă au fost și oferte la crenguțe, „pentru miros” la câțiva lei. În Piața Moldovei, prețurile la brazi au variat între 30 de lei, după o târguială serioasă cu vânzătorul, și chiar 160 de lei pentru brazii mai bogați în crenguțe. Un suport de brad a costat între 15 și 20 de lei. De asemenea, în Piața Moldovei s-a plătit până și ața de legat. Astfel, cei care au dorit să lege bradul pentru a-l putea transporta mai ușor au fost nevoiți să scoată din buzunar câțiva lei. Spre exemplu, unui bărbat care a plătit 55 lei pentru un brad, i s-a cerut 10 lei pentru sfoară.
    Brazi naturali au putut fi cumpărați și din magazine, unde prețurile au fost mai mari decât în Piața Moldovei. Aici au variat între 70 și 200 de lei, însă cei mai ecologiști dintre vrânceni au putut cumpăra un brăduț la ghiveci. Cei mai practici au putut cumpăra brazi artificiali. La micile magazine de prin oraș, prețul unui brăduț mic din plastic a pornit de la 20-30 de lei, iar în supermarketuri prețurile au variat între 60 și 400 de lei. Pentru cei care au căutat un brad artificial și bogat care ajunge la aproximativ 2 metri jumătate, pentru a oferi un aspect aparte și special încăperii, au scos din buzunar 850 lei.

    Cei care au vrut să-și orneze casa cu diferite decorațiuni din brad, au avut de unde alege. Dacă în Piața Moldovei prețul unui aranjament cu crenguțe de brad și lumânări a variat între 10 și 50 de lei, în magazine prețurile au fost mult mai mari, aproape duble.
    Globurile, beteala și diferitele ornamente pentru brad s-au găsit la prețuri pentru toate buzunarele și pentru toate gusturile. Mai mici, mai mari, cu sclipici sau fără, multi-colore sau mate, globurile au fost foarte căutate și-n această perioadă. Prețurile au pornit de la 1 leu- globuri la bucată și au ajuns la 50-60 lei, setul de globuri- mărimi diferite, modele diferite. În această iarnă, în locul betelei, unii oameni au cumpărat șiraguri de mărgele- aurii, argintii, roșii, vișinii. Pentru un șirag de 5 metri s-a plătit 5 lei, iar pentru unul de 10 metri, 10 lei. Pentru că există și o modă la brazi, preluată din alte țări, vrâncenii au căutat panglică pentru brad. Și aici, prețurile au fost diferite, de la magazin la magazin, în funcție de calitate, lățime și lungime. Pentru o rolă de 2,70 metri, s-a scos din buzunar suma de 7 lei. La instalațiile de brad, vrâncenii au avut de unde alege. Prețul a variat de la 12-13 lei la peste 120 lei. 
    Cheltuielile nu se opresc însă aici, pentru că urmează petrecerile de Revelion, Sfântul Vasile și Sfântul Ion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?