Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Doi bărbați au încercat să se sinucidă de Crăciun. Psihiatrii avertizează că depresiile pot apărea până după Revelion


Doi bărbați au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Focșani, chiar de Crăciun, după ce au încercat să se sinucidă. Un bărbat de 54 de ani, din Focșani, a ajuns la UPU chiar în prima zi de Crăciun, după ce a înghițit mai multe medicamente în scop suicid, iar un alt bărbat, de 71 de ani, din Sihlea, a ajuns a doua zi de Crăciun la spital, după ce a înghițit erbicid în combinație cu medicamente. Cei doi bărbați au fost stabilizați de către medicii de gardă, care i-au internat în Secția de Psihiatrie.
    Stările depresive de sărbători sunt probleme frecvente cu care se confruntă adulții, deși această perioadă din an este asociată, în mod tradițional, cu petrecerile și voia bună. Medicii psihiatri sunt de părere că sursele stărilor depresive din această perioadă pot fi diverse, de la stres, oboseală și așteptări nerealiste, până la presiuni financiare și singurătate. Persoanele care au stări depresive de sărbători pot prezenta simptome precum dureri de cap, tulburări alimentare, consum exagerat de alcool, insomnii, stare de proastã dispoziție, oboseală. „Există numeroase teorii psihologice care încearcă să explice depresia de sărbători. Această stare depresivă este una reactivă, printre cauzele care o declanșează fiind, în special, sentimentul de însingurare, tensiunile din familie sau lipsa unei familii, presiunea financiară, pierderea unei persoane dragi care e acut resimțită în special acum, asocierea cu un eveniment neplăcut sau cu o copilărie plină de lipsuri. Întrucât este o perioadă cu mai multe zile libere, persoanele singure se gândesc că nu vor avea cu cine să le petreacă. În plus, zilele scurte ale anotimpului rece, cu mai puțină lumină naturală, frigul, pot predispune la apariția unei depresii sezoniere”, precizează un medic psihiatru din Focșani.
    Chiar dacă Crăciunul s-a încheiat, asta nu înseamnă că în perioada imediat următoare nu pot apărea cazuri de depresii. Psihiatrii spun că și pregătirile pentru Revelion pot cauza depresii. „Depresia se poate declanșa si pe fondul stresului cauzat de pregătirile pentru Sărbători. Din cauza zilelor prea scurte, a obligațiilor profesionale excesive, unele persoane încep să se streseze la gândul că nu vor termina la timp ce și-au propus. Intervine frustrarea. Sunt prea multe de făcut și de cumpărat și prea puțini bani”, mai spune psihiatrul.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?