Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO : Consilierii locali au ieșit pe teren. Ultimele zile pentru finalizarea lucrărilor în Sud, Mândrești și Laminorul


Reabilitarea și modernizarea cartierelor Mândrești și Laminorul va fi terminată în acest an, restanțe fiind înregistrate numai la lucrările din cartierul Sud, a arătat conducerea Primăriei Focșani la vizita efectuată, ieri, alături de consilierii locali, la proiectele finanțate din fonduri europene. Îmbarcați într-un autobuz de la Transport Public, doar câțiva consilieri au fost interesați de derularea proiectelor de investiții și au mers în cartierele municipiului pentru a afla ce s-a făcut până acum și care mai sunt lucrările ce trebuie realizate.
Viceprimarul Gabriel Necula a arătat că vor mai rămâne de executat 1-2% din lucrările prevăzute în „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mândrești și Laminorul”, iar proiectele de reabilitare a școlilor 3 și 8 vor fi finalizate până la finalul anului.
O clarificare trimisă de ADR Brăila a stricat sărbătorile funcționarilor din departamentele de investiții. Până la sfârșitul anului vor trebui plătite toate lucrările efectuate până în decembrie de firme. Aceasta înseamnă că trebuie emise facturi pentru lucrări, care vor fi verificate de 2-3 oameni. Vor fi plătite circa 10 milioane de lei până la sfârșitul anului. „Este o muncă fenomenală pe sfârșit de an”, a spus viceprimarul Necula, explicând că funcționarii vor trebui să verifice teancuri de documentație tehnică. 
La vizită a fost prezent și un reprezentant al societății Vega Galați care a spus că, în funcție de condițiile meteo, lucrările la parcările din Sud vor fi reluate zilele acestea, iar săptămâna viitoare vor fi finalizate. El a precizat că întârzierile sunt la proiectul din Sud. „Sunt bucuros că putem spune la sfârșitul anului că am făcut un proiect benefic pentru comunitatea în care stăm. Se vor bucura și copiii noștri, pentru că este un proiect care va ține mulți ani de acum încolo. Cred că 20 de ani nu va trebui să mai intervenim în aceste cartiere. Le-am spus deja, cel puțin atât timp cât voi fi la Primărie, este interzis pe o perioadă de cinci ani să mai afectăm stratul de asfalt. Doar dacă este o chestie de urgență dar dacă, de exemplu, cel de aici nu s-a racordat la apă și vrea să se racordeze acum, nu îi mai dau voie. Le-am trimis înștiințări prin Poliția Locală, i-am informat despre aceste reguli și așa facem la toate drumurile pe care le realizăm”, a spus viceprimarul Gabriel Necula.

Cât mai plătește Primăria Focșani

Primăria Focșani va plăti circa un milion de lei din bugetul propriu pentru finalizarea, anul viitor, a proiectelor din fonduri europene care nu au fost terminate în acest an. Lucrările vor trebui terminate cu bani din bugetul local, până la 30 iunie 2016. Suma estimată este însă mai mare, circa zece milioane lei, deoarece procedurile prevăzute de Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est Brăila spun că se calculează diferența între valoarea licitată de constructori și sumele efectiv decontate până la acest moment.
Lucrările la proiectul „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mândrești și Laminorul” au fost întârziate și de problemele financiare ale companiei Vega Galați. Aceasta a intrat în procedură de insolvență anul trecut și exista riscul ca proiectul să fie blocat, iar municipalitatea să restituie fondurile primite. Reluarea lucrărilor la aceste investiții a fost posibilă datorită implicării directe a președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Au fost găsite soluții, o parte din lucrări au fost subcontractate către Lefter Construct, așa că au fost finalizate majoritatea lucrărilor prevăzute în contractul inițial.

Ce trebuia făcut prin proiectul PIDU

Conform proiectului „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) pentru cartierele Sud, Mîndrești și Laminorul”, până la sfârșitul lui 2015 trebuiau finalizate toate lucrările prevăzute în ultimele două proiecte din cadrul PIDU, respectiv „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune Sud – Est a municipiului Focșani” și „Reabilitare și modernizare spații publice urbane în zona de acțiune sud – est”. Al treilea proiect din cadrul PIDU, referitor la sistemul de supraveghere video, a fost finalizat și are dispeceratul la punctul termic PT 69.
    Proiectul PIDU, care a început în decembrie 2011, are ca obiective: modernizarea și reabilitarea străzilor și trotuarelor, în vederea controlului intensității circulației și a decongestionării străzilor adiacente; amenajarea spațiilor de parcare și implementarea unui concept rațional pentru traficul staționar, în vederea protejării spațiilor verzi; crearea de piste pentru bicicliști; modernizarea stațiilor de autobuz; reabilitarea spațiilor verzi și introducerea unui sistem de supraveghere video urbană.
Valoarea totală a acestuia este de 59 milioane de lei, proiectul fiind cofinanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere. Reabilitarea și modernizarea vizează spațiile publice urbane din zona de acțiune Sud – Est a Focșaniului, în cartierele Sud, Laminorul și Mîndrești.
În cadrul PIDU sunt modernizate și reabilitate următoarele străzi: în cartierul Mîndrești – Luceafărului, Trandafirilor, Luminiței, Liliacului, Lăcrămioarei, Bălți, Dumbrava, Toporași, Berzei, Izvor, Dâmbovița, Făget,  Nuferilor; în cartierul Laminorul – Militari, C. Brâncoveanu, Mugur, Ghica Vodă, Aleea și Strada Laminorului; în cartierul Sud – Aleea 1 Iunie, Aleea Echității, Aleea Stadionului, Constructorului, Cornel Coman, Col. Vasilescu,
Emanoil Petruț, Soveja, Mihai Viteazu.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?