Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VERIFICĂRI la şase mii de fermieri vrânceni. Funcţionarii de la APIA au lucrat în trei schimburi


Aproximativ 17 mii de fermieri vrânceni au primit avansul de 53 de euro pe hectar din plățile directe pe suprafață, au spus oficialii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vrancea. Nu au primit banii europeni circa șase mii de fermieri care sunt în diferite tipuri de controale. Cea mai mare parte a fermierilor care nu au primit avansul din subvențiile europene, circa cinci mii de agricultori, sunt în procedură de control prin teledetecție. Numărul foarte mare de fermieri verificați este cauzat de neregulile găsite în anii trecuți, când au existat neconcordanțe între suprafețele declarate și cele constatate la controalele din teren.
    Plata banilor către fermierii vrânceni s-a făcut cu greutate, din cauza problemelor cu softul de la APIA. Funcționarii de la APIA Vrancea au lucrat în trei schimburi până la 30 noiembrie astfel încât fermierii să își primească banii. A fost soluția găsită la nivel local pentru a profita cât mai mult de perioadele în care soful era funcțional. „S-a lucrat în trei schimburi, chiar și 16-17 ore pe zi pentru ca un număr cât mai mare de fermieri să intre la plată”, a explicat directorul adjunct APIA Vrancea, Petrache Riciu.
    Potrivit APIA, plățile către fermieri s-au făcut la cursul de schimb de  4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 1 octombrie 2015. Avansul este de aproximativ 53 euro/hectar, adică până la 70% din valoarea totală a plăților directe. „Cuantumul pentru plata SAPS – Campania 2015 este de 77,42 euro/ha potrivit Hotărârii de Guvern  nr. 900 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbție a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăți directe și pentru măsuri de piață în agricultură, precum și a ajutoarelor specifice care se finanțează din Fondul European de Garantare Agricolă”, se arată într-o informare a APIA.
    De menționat că, în acest an, la nivelul județului au fost depuse 23873 cereri unice, cu peste două mii mai puține decât anul trecut. În ceea ce privește suprafața totală de teren pentru care au fost solicitate subvențiile, aceasta este de 152628 hectare, mai mică decât ceea ce s-a solicitat anul trecut, respectiv 163714 hectare. În 2016, suma aferentă este de 72,69 euro/hectar euro/ha pentru SAPS — Plata Unică pe Suprafață și 5,00 euro/hectar pentru primele cinci hectare și de 46,75 euro/hectar pentru restul de 25 hectare pentru plata redistributivă.
    Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 este prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 — 2020 și aduce schimbări majore, impuse de legislația comunitară pentru toate statele membre în ceea ce privește schemele de plată pe suprafață și legislația aplicabilă, care cuprinde atât partea de activitate din sectorul vegetal, cât și din cel zootehnic, având reguli noi privind criteriile de eligibilitate. Potrivit Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, începând cu anul 2015, schemele de plată sunt mult mai diverse și includ, pe lângă schema de plată unică pe suprafață și ANT, care se mențin, o plată redistributivă, o plată pentru aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă și mediu, o plată pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat și o schemă simplificată pentru micii fermieri.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?