Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Nu ți-ai făcut din timp programare la medicul de familie, dar ai nevoie de servicii? Plătești! Află cât


Persoanele asigurate ar trebui să beneficieze de servicii medicale gratuite la medicul de familie. Acest lucru nu se întâmplă însă de fiecare dată. Anumite servicii prestate de medicul de familie sunt contra cost, mai ales dacă sunt la cerere.
În baza contractului pe care îl au cu Casa de Asigurări de Sănătate, medicii de familie pot acorda, zilnic, doar 20 de consultații gratuite. Asta înseamnă că al 21-lea pacient și următorii trebuie să scoată bani din buzunar. „Casa de asigurări decontează doar o medie de 20 consultații/zi sau 400-420 lunar și nu decontează toate serviciile pe care un cabinet le poate acorda pacienților. Dintre cele 20 consultații zilnice, pentru unele casa nu decontează nimic! Pentru cele decontabile, o consultație este plătită de către casa de asigurări medicului de familie la «astronomica» valoare de 10,45 lei! Toate serviciile solicitate, dar care nu sunt decontate de către casa de asigurări, prin contractul semnat cu cabinetul, reprezintă servicii la cerere și se taxează!”, spune medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

Ce servicii se plătesc la medicul de familie

Consultația la cerere pentru persoanele din lista medicului de familie, dar neprogramate, costă 10 lei, iar pentru persoanele neasigurate este 30 de lei. De altfel, pacienții înscriși în lista medicului de familie trebuie să achite 15 de lei pentru adeverința pentru atestarea stării de sănătate și 20 de lei pentru adeverințele medicale necesare obținerii permisului auto. Pentru obținerea avizelor necesare înscrierii copiilor în colectivități se plătește o taxă de 10 lei.
Și pentru tratamentele care nu sunt recomandate de medicul de familie trebuie să se scoată bani din buzunar. Astfel, pentru o injecție intramusculară tariful este de 7 lei, iar dacă tratamentul injectabil se face la domiciliu, ajunge la 20 de lei. Măsurarea tensiunii arteriale la cerere costă 5 lei, a glicemiei 10 lei, a colesterolului 20 de lei, iar o electrocardiogramă costă 20 de lei. Pentru un consult la domiciliu, pacienții trebuie să plătească 50 de lei, pentru un pansament 20 de lei, iar pentru scos firele unei plăgi suturate se plătește 20 de lei. 

Medicii trebuie să dea bon fiscal sau chitanță

Potrivit legii, fiecare medic de familie are obligația să afișeze lista de prețuri pe ușa cabinetului și să ofere bon fiscal. „Åži pâinea când o soliciți la ghișeu trebuie plătită imediat! Nici în tren nu poți urca dacă nu ai bani de bilet! Primești bon fiscal, medicii eliberează bon fiscal, cei organizați ca și SRL, sau chitanță pentru suma încasată! Sumele respective întregesc venitul cabinetului, din care se plătesc toate costurile de funcționare. Fiecare cabinet are obligația legală de a afișa în sala de așteptare tarifele cabinetului. Aceste tarife diferă valoric de la un cabinet la altul”, a adăugat medicul Grigore Hanță.
Este important de știut că serviciile contra-cost se aplică doar în anumite condiții. În primul rând este vorba de acele servicii medicale care se fac la cererea pacientului sau atunci când persoana asigurată/ neasigurată solicită efectuarea serviciilor înaintea datei programate. Aceste tarife sunt adoptate la nivel național de toți medicii de familie, ele fiind propuse de reprezentanții Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF) și cei ai Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?