Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Numărul donatorilor de sânge s-a „subțiat“



Numărul donatorilor de sânge a scăzut. Dacă săptămâna trecută zeci de vrânceni s-au înghesuit la Centrul de Transfuzie Sanguină ca să doneze sânge pentru victimele de la Clubul Colectiv, ieri situația a stat cu totul altfel. Holurile instituției erau aproape goale, doar trei persoane așteptând să le vină rândul pentru a dona sânge. În total, ieri, doar 18 persoane au donat sânge, în timp ce săptămâna trecută veneau zilnic câte 60-70 de persoane.
Medicul Mioara Hanță, face apel la vrânceni să vină în continuare să doneze sânge, mai ales că în stocurile instituției nu mai este nicio pungă din grupele AB pozitiv și AB negativ. „Nu vreau să cred că doar o tragedie ne poate mobiliza. Săptămâna trecută au fost foarte multe persoane, ceea ce m-a bucurat, dar astăzi au venit foarte puține persoane, iar nevoie de sânge e mereu. Vrâncenii ar trebui să vină zilnic în număr mare, așa cum a fost săptămâna trecută, pentru că spitalele mereu au nevoie de sânge”, a spus medicul Mioara Hanță.
Donatori de sânge pot fi doar persoanele cu vârste între 18 și 60 de ani, cu greutatea de peste 50 de kilograme, puls regulat, cu 60-100 de bătăi pe minut. Obligatoriu este ca posibilii donatori să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării sau să nu fie sub tratament pentru afecțiuni precum hipertensiune, boli de inimă, boli renale, psihice, hepatice și endocrine. Nu pot dona nici persoanele care au suferit de hepatită de orice tip, TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, ulcer, diabet zaharat. Programul de recoltare este de luni până vineri, între orele 8.00 – 12.00.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?