Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Atenție la ciupercile de pădure! Pot fi OTRĂVITOARE


Două femei din Vrancea au ajuns, luni, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Focșani, după ce au consumat ciuperci. Cele două femei, care au 37, respectiv 24 de ani, sunt din Slobozia Bradului. Ele s-au simțit rău la scurt timp după ce au mâncat ciuperci culese din pădure. Medicii de gardă le-au stabilizat, apoi cele două femei au fost internate în Secția de Medicină Internă.
Pentru a nu ajunge de la masă pe patul spitalului, medicii recomandă să nu consumați decât ciuperci achiziționate din spațiile comerciale autorizate, acolo unde acestea sunt verificate sanitar-veterinar înainte de a fi puse în vânzare, iar în cazul apariției primelor semne de boală, prezentați-vă de urgență la medic. „Intoxicația cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubație (de la 15 minute la trei ore de la consum) se manifestă prin simptome digestive – dureri abdominale, vărsături, alterarea stării generale, abundența salivației, amețeli, grețuri, transpirații intense, tulburări cardio – respiratorii, mâncărimi la nivelul tegumentelor, precum și tremurături, agitație. În cazul intoxicației cu ciuperci cu perioadă lungă de incubație, simptomele apar după 12 – 24 de ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, ulterior putând apărea fenomene de afectare hepatică gravă, renală, tulburări neurologice și chiar comă ce poate duce, în final, la decesul persoanei”, avertizează medicii.
De asemenea, aceștia mai recomandă vrâncenilor să fie precauți atunci când nu cunosc ciupercile și îi sfătuiesc insistent să nu le dea copiilor, nici măcar pe cele care sunt sigure, deoarece este un aliment indigest, greu tolerat de cei mici.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?