Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO : Şedinţă la Consiliul Judeţean: Cresc salariile cu 12 %, bugetul judeţului – suplimentat cu 28,2 milioane lei


Consilierii PNL nu au votat proiectul de hotărâre privind majorarea cu 12 % a salariilor personalului bugetar din Consiliul Județean și din instituțiile aflate în subordine. Motivarea a fost una puerilă și anume că prin această creștere salarială ar fi diminuat fondul de investiții. Specialiștii din Consiliul Județean au explicat că sumele alocate pentru investiții nu sunt diminuate, ci, dimpotrivă, mărite cu peste 28 de milioane de lei. Consilierii liberali au votat și împotriva proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și al instituțiilor din subordine pe motiv că nu sunt de acord cu „micșorarea bugetului”. Deși s-a arătat clar că bugetul județului nu scade, ci crește, liberalii au votat împotrivă. Acesta este un nou boicot liberal împotriva investițiilor, a bunei desfășurări a activității în administrațiile publice locale.

    Liberalii mai vor o dată! Nu a fost de ajuns tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor de către Guvernul Boc. PNL – iștii din Consiliul Județean Vrancea nu doar că s-au opus măririi cu 12% a salariilor personalului bugetar din Consiliul Județean și din instituțiile aflate în subordine, dar la întrebarea consilierului PSD Constantin Guguianu: „dacă propuneam diminuarea salariilor cu 12 % mai făceați atâtea discuții, votați diminuarea salariilor?”, răspunsul colectiv dat de liberali i-a lăsat mască pe toți cei prezenți. Majoritatea au susținut că ar fi votat o astfel de propunere, în timp ce unii, mai „împăciuitori”, au replicat la modul „faceți-ne o astfel de propunere și o să vedeți”.
    Aceasta în condițiile în care li s-a explicat clar de către directorul Direcției Economice, Dumitru Diță, că sumele alocate pentru investiții nu sunt diminuate și că banii necesari pentru întreg personalul bugetar din cadrul Consiliului Județean și din instituțiile subordonate au fost luați în cea mai mare parte din fondul de rezervă aflat la dispoziția administrației județene.
    Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu, a declarat că aceasta este atitudinea constantă a liberalilor, de a vota împotriva creșterilor salariale. „Consilierii PNL sunt împotriva creșterilor salariale cu 12 la sută a personalului bugetar din Consiliul Județean și din instituțiile din subordinea sa, dar se ascund după tot felul de tertipuri. Nu doresc binele cetățenilor județului Vrancea și consideră că se poate trăi cu un salariu de 900 de lei, inclusiv atunci când ai o familie”, a precizat vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu. 
    Cu toată opoziția liberalilor, proiectul de hotărâre a fost aprobat, iar salariile personalului bugetar din cadrul Consiliului Județean și din instituțiile subordonate vor crește cu 12 la sută chiar de luna aceasta. Pentru a putea lua această măsură, așa cum prevede Ordonanța de Urgență nr. 41/2015, Consiliul Județean propune suplimentarea cu 3,5 milioane de lei a cheltuielilor de personal. Suma este necesară pentru a acoperi deficitul inițial al fondului de salarii, dar și pentru asigurarea creșterilor salariale de 12 % pentru perioada rămasă până la finele anului. Suma va fi repartizată din fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea salariilor la următoarele instituții: Consiliul Județean (aparat propriu) – 200 mii lei; Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna – 600 mii lei; Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești -160 mii lei; Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni – 40 mii lei; Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională -210 mii lei; Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului – 2,3 milioane de lei.

   Bugetul județului, suplimentat cu 28,2 milioane lei

    Consilierii liberali au votat și împotriva proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului Consiliului Județean și al instituțiilor din subordine pe motiv că nu sunt de acord cu „micșorarea bugetului”. Deși s-a arătat pertinent că bugetul județului crește și nu scade, liberalii au votat împotrivă. „Nu se micșorează bugetul județului Vrancea, ba mai mult, prin această rectificare bugetul județului crește cu suma de 28,2 milioane lei în urma rectificării bugetare realizate în luna septembrie”, a explicat directorul Direcției Economice, Dumitru Diță. 
    Chiar dacă peneliștii au votat împotriva proiectului privind rectificarea bugetară, proiectul a fost aprobat, iar bugetul propriu al județului Vrancea precum și al instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean, pe anul 2015, a fost suplimentat cu 28,2 milioane lei, din care: 228 mii lei sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate, 4 milioane de lei sume defalcate din TVA pentru drumuri, 23 milioane de lei – subvenții de la bugetul de stat, 950 mii lei sume FEN post aderare în cadrul plăților efectuate. Veniturile suplimentare la bugetul județului vor avea ca destinație drumurile județene – 11.095.000 lei, finanțarea aparatului neclerical-288 mii lei, Camera Agricolă-395 mii lei, proiectul „Vrancea curată” -16.473.000 lei.
    „În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 638/2015 privind repartizarea pe județe a sumelor necesare pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, județului Vrancea i-a fost repartizată suma de 7.595 mii lei. Consiliul Județean Vrancea întrunit în ședința din 30 septembrie 2015 a hotărât repartizarea sumei în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor comunale și județene și a repartizat 4 milioane de lei pentru finanțarea drumurilor județene. Astfel, bugetul local va fi suplimentat cu suma de 4 milioane de lei ce reprezintă «Sume defalcate din TVA pentru finanțarea drumurilor»”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre. La suma alocată pentru investițiile la drumurile județene se adaugă încă trei milioane de lei, din virări de credite de la alte obiective de investiții la care nu au fost cheltuiți banii conform prognozei făcute la începutul anului.

16,5 milioane de lei pentru proiectul Vrancea Curată

    Aproximativ 16,5 milioane de lei sunt alocați pentru implementarea proiectului „Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Vrancea”, proiect cunoscut și sub numele de Vrancea Curată. O suplimentare a fondurilor se face și pentru proiectul european derulat de Asociația pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, respectiv „Achiziționarea echipamentelor pentru situații de urgență”. Suma necesară pentru plata facturilor este de 3,6 milioane lei, bani care vor fi restituiți de Uniunea Europeană în 2016.
    Totodată, Consiliul Județean suplimentează cheltuielile pentru personalul neclerical cu suma de 300 mii lei. Suplimentarea apare ca urmare a aprobării Ordonanței Guvernului nr. 15/2015, care prevede că începând cu data de 01.10.2015 a fost majorată contribuția lunară pentru personalul neclerical cu 450 lei. De asemenea, Consiliul Județean a retras diverse sume de la obiective de investiții care nu s-au finalizat sau de la programe la care au fost estimate sume mai mari, sume ce au fost alocate altor investiții.
    La rectificarea din septembrie, județul Vrancea a primit 50 de milioane de lei de la Guvern, 28,2 milioane reprezentând suma cu care este suplimentat
bugetul propriu al județului și al instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean, iar diferența de bani o reprezintă alocările pentru proiecte derulate la nivelul localităților. Guvernul condus de Victor Ponta a aprobat, vinerea trecută, a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an, județul Vrancea primind aproximativ 60 de milioane de lei.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?