Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Uită-te în cutia poştală! Somaţii de plată pentru 17 MII de vrânceni


Peste 17 mii de vrânceni au primit somații de plată din partea inspectorilor fiscali pentru plata taxelor și impozitelor restante în primele nouă luni din acest an. În această perioadă, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a trimis peste 30 mii somații, către persoane fizice și persoane juridice, pentru o valoare de 164,1 milioane lei. Ca măsuri de executare silită, finanțiștii au instituit 99 de sechestre asupra bunurilor mobile și imobile pentru o valoare a creanțelor în sumă de 12,57 milioane lei, au dispus poprirea unui număr de 7.766 conturi bancare pentru o valoare a creanțelor 60,51 milioane lei și poprirea la 2.572 terți pentru o valoare a creanțelor de 22,59 milioane lei. În urma măsurilor de executare silită au fost realizate încasări de 72,23 milioane lei, adică 11,5% din totalul încasărilor la bugetul statului din perioada amintită. Cele mai mari încasări au fost realizate în termenul de 15 zile de la comunicarea somației și pentru care nu au fost continuate măsurile de executare silită, respectiv 32,81 milioane lei. Cei mai puțini bani au fost obținuți în urma valorificării bunurilor mobile și imobile sechestrate, adică 0,27 milioane lei. „Peste 45% din încasările din executare silită au fost efectuate în termenul de 15 zile de la comunicarea somației fără a mai fi nevoie a fi continuate măsurile de executare silită”, precizează reprezentanții AJFP.
    Aceștia precizează că acțiunile de executare silită sunt derulate pentru cazurile în care nu sunt achitate, de bunăvoie, obligațiile fiscale datorate bugetului statului. Acțiunile de executare silită sunt derulate potrivit Codului de Procedură Fiscală, cu excepția cazului în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscală datorată de debitor.
„Executarea silită se poate întinde asupra veniturilor și bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, iar valorificarea acestora se efectuează numai în măsura necesară pentru realizarea creanțelor fiscale și a cheltuielilor de executare. Executarea silită a bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, se efectuează, de regulă, în limita a 150% din valoarea creanțelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Executarea silită începe prin comunicarea somației. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită.  Somația este însoțită de un exemplar al titlului executoriu. Prin excepție poprirea asupra conturilor bancare nu poate fi înființată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somației”, precizează reprezentanții AJFP.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?