Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Mitzura Arghezi a murit


Fiica poetului Tudor Arghezi, Mitzura Domnica Arghezi, a murit la 27 octombrie 2015, la vârsta de 90 de ani. Mitzura Domnica Arghezi, actriță și om politic, s-a născut la 10 decembrie 1924, la București. A absolvit Institutul de Teatru și Film. În perioada anilor 1950-1980, a fost actriță la Teatrul Național București. A jucat în peste 100 de piese de teatru și 18 filme, precum: ”Titanic Vals”, ”Calea Victoriei”, ”Doi vecini”, ”Secretul lui Bachus”, ”Secretul lui Nemesis”, ”O clipă de răgaz” etc.
A avut și o carieră jurnalistică, colaborând la publicații de literatură, teatru și film, precum și o activitate politică intensă, fiind deputat din partea Partidului România Mare (PRM) în legislaturile 1996-2000 (deputat de Olt) și 2000-2004 (deputat de București). A fost secretar executiv al PRM; membru în Comitetul Director al PRM; președintele Organizației Naționale a Femeilor din PRM, precum și membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR) din partea PRM (2005-2010). În legislatura 1996-2000, a fost membru în comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, a făcut parte din delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), precum și din Grupul parlamentar de prietenie cu Canada (din feb. 1997) și din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Indonezia (din feb.1997).
În legislatura 2000-2004, a făcut parte din Comisia pentru politică externă și din Delegația Parlamentului României la Adunarea Internațională a Parlamentarilor de Limbă Franceză. A ocupat și funcția de vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză — Adunarea Națională și al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Populară Chineză. A fost inițiator al propunerii legislative privind despăgubirea persoanelor fizice care au subscris unități de fond la Fondul Național de Investiții și al propunerii legislative privind acordarea tichetelor de masă elevilor provenind din familiile defavorizate al căror venit nu depășește salariul minim pe economie.
A fost director onorific al Casei Memoriale ”Tudor Arghezi” din București și cetățean de onoare al municipiului Bacău (2010).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?