Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Comercianţii turci vând pe datorie grecilor afectaţi de criză


Proprietarii turci de magazine din orașele aflate în apropierea graniței cu Grecia, stat afectat puternic de criză și măsuri de austeritate, vând „pe datorie” grecilor clienți vechi bunuri, încrezători că aceștia vor plăti, potrivit cotidianului turc Hurriyet.
Comercianții din orașul de graniță Edirne, de exemplu, țin evidența „pe caiet” și folosesc câteodată angajamente scrise de plată. Majoritatea vizitatorilor din orașele de graniță din Grecia cumpără mai ales baclava, pâine și haine în Edirne, unde frecventează bazarul organizat în zilele de vineri.
Magazinele le permit grecilor să cumpere bunuri pe bază de încredere, a declarat Erdem Erișgen, șeful unei asociații locale a comercianților. „Grecii sunt oameni cinstiți. Câteodată le dăm bunuri fără să cerem nici măcar un angajament scris. Aduc banii la timp”, a spus Erișgen.

Unul dintre micii comercianți din Edirne, Kenan Yakar, este de acord cu afirmația că grecii își onorează datoriile. „Prietenii noștri greci trec printr-o perioadă mai grea. În trecut le era bine. Dacă nu pot plăti tot le trecem datoria în registrele noastre. Înainte de criză cheltuiau mult. Acum se târguiesc cu noi. Sper ca economia Greciei să-și revină rapid. Ar fi bine pentru noi”, a spus el.

Grecia trece printr-o recesiune economică prelungită, agravată de măsurile de austeritate impuse pentru primirea unui pachet de ajutor financiar extern. Statul elen a trebuit să ceară sprijinul Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional anul trecut, după ce nu și-a mai putut plăti datoriile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?