Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Va fi inaugurat Primul Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi fostei URSS


Ambasada României în Federația Rusă, în colaborare cu autoritățile centrale și locale ruse și cu Asociația „Voennîe Memorialî” va desfășura, la Rossoșka, raionul Gorodișce, regiunea Volgograd, ceremonia oficială de inaugurare a Primului Cimitir al Militarilor Români de pe teritoriul Federației Ruse și fostei URSS. Cimitirul va fi inaugurat cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, la 25 octombrie 2015.
    Ambasadorul României în Federația Rusă, Excelența Sa Vasile Soare, vrâncean din Vulturu, a anunțat că Primul Cimitir al Militarilor Români a fost construit în memoria militarilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul de la Stalingrad. La ceremonia care va fi deschisă de Vasile Soare, Ambasadorul României în Federația Rusă, vor participa oficiali din cadrul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale, deputați în Parlamentul României, reprezentanți ai Ambasadei României în Federația Rusă și atașați militari străini acreditați la Moscova, reprezentanți ai Asociației Veteranilor de Război din România – inclusiv un fost militar român care a luptat pe front la Stalingrad, astăzi general în rezervă, istorici, reprezentanți ai societății civile, reprezentanți mass-media, precum și reprezentanți ai autorităților centrale, regionale și locale ruse. „În cadrul manifestării va avea loc dezvelirea plăcii comemorative centrale a cimitirului militar, reînhumarea rămășițelor pământești ale unui număr de 10 eroi români identificate și exhumate recent în regiune și acoperirea simbolică a sicrielor acestora cu pământ adus din România special pentru această ceremonie, depuneri de coroane, jerbe și flori la monumentele comemorative românesc, german și sovietic din cadrul Complexului Memorial Rossoșka, precum și consemnarea impresiilor participanților în Cartea Neuitării Eroilor României, confecționată și păstrată la Ambasada României în Federația Rusă”, a declarat ambasadorul Vasile Soare. Evenimentul va include și un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoți români, condus de ÎPS Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

   Cimitirul Militarilor Români are o suprafață de 6000 mp

    În vara-toamna anului 2014, Ambasada României a obținut, cu sprijinul Asociației „Voennîe Memorialî” din Federația Rusă, aprobările legale ale autorităților din regiunea Volgograd pentru amplasarea cimitirului românesc în cadrul Complexului Comemorativ Multinațional Rossoșka. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 421/10 iunie 2015, s-a aprobat finanțarea proiectului de amenajare a „Cimitirul Militarilor Români din Complexul Comemorativ Rossoșka, regiunea Volgograd, fostă Stalingrad/Federația Rusă, iar în urma semnării contractului economic între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (România) și Asociația „Voennîe Memorialî” (Federația Rusă), în prima decadă a lunii iulie 2015 au început lucrările de construcție a cimitirului.
    Cimitirul românesc se întinde pe o suprafață de aproximativ 6.000 mp (90 m lungime, 60 m lățime), fiind constituit din următoarele elemente: gard metalic împrejmuitor; monument central (cruce din granit, înaltă de 3 m); platou central, placă centrală din granit pe care s-a inscripționat în limbile română și rusă textul „IN MEMORIAM MILITARILOR ROMÂNI CÄ‚ZUÅ¢I ÎN LUPTÄ‚ LA STALINGRAD”. De asemenea, în cadrul cimitirului se mai află 22 de plăci comemorative cu textul „Aici odihnesc militarii căztuți în luptă la ….(sunt trecute denumirile celor 79 de foste cimitire de campanie românești din timpul războiului)”. Cimitirul mai dispune de alei pavate, două catarge pentru înălțarea drapelelor României și Rusiei, parcare și drum de acces.
    În lunile august-octombrie 2015, au fost efectuate primele exhumări, care vor continua în campaniile anuale viitoare, în zona Volgograd și Republica Kalmîkia din Federația Rusă, osemintele militarilor români identificate în fostele cimitire de campanie urmând a fi reînhumate în Cimitirul Românesc de la Rossoșka.
 
Materialul documentar privind INAUGURAREA CIMITIRULUI MILITARILOR ROMÂNI de la Rossoșka, Regiunea Volgograd, Federația Rusă AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?