Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

VIDEO şi GALERIE FOTO: Noul sediu al Parchetului, inaugurat vineri la Focşani în prezenţa ministrului Justiţiei


Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și procurorul general al României, Tiberiu Nițu au participat, vineri, la inaugurarea noului sediu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Imobilul modern are trei etaje, cu spații adecvate pentru desfășurarea activității în bune condiții și dispune de toată logistica necesară pentru munca procurorilor. Valoarea investiției este de 2 milioane de euro, lucrările fiind demarate în august 2012. În cadrul Parchetului se află și patru birouri în care își vor desfășura activitatea procurorii DIICOT, dar și trei birouri pentru procurorii Antifraudă. Ministrul Justiției l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, pe primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, autoritățile locale pentru sprijinul necondiționat acordat acestui proiect. Pentru prima dată în România, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea va funcționa și un birou al avocaților. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc a salutat această idee și a precizat că un astfel de birou va funcționa în viitor în cadrul tuturor parchetelor județene.

    Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și procurorul general al României, Tiberiu Nițu au participat, vineri, la inaugurarea noului sediu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Cei doi au fost întâmpinați de procurorii vrânceni cu pâine și sare, semn al ospitalității. Au mai fost prezenți Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituțională, Bogdan Gabor, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Constantin Horodniceanu, procuror șef la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Structura Centrală, primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, viceprimarul Gabriel Necula. La eveniment a fost prezent și Înalt PreaSfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
    Panglica inaugurală a noului sediu a fost tăiată de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, Bogdan Gabor, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii și prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Florin Å¢îrlea. „Să fie într-un ceas bun”, a spus ministrul Robert Cazanciuc în aplauzele celor prezenți. Ulterior, invitații au vizitat noul sediu.
    Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea este singurul din România care deține un birou pentru avocați, lucru remarcat și de ministrul Robert Cazanciuc. „Am vorbit cu colegii mei și am stabilit ca după modelul de la Vrancea în fiecare sediu de parchet din țară să fie înființat un birou pentru colegii avocați”, a declarat ministrul Robert Cazanciuc. După ce au vizitat clădirea, invitații s-au declarat foarte mulțumiți de utilitatea spațiilor, de dotări și mai ales de modul cum a fost construită. „Este o clădire foarte frumoasă și va trebui să devină model și pentru alte parchete din țară”, au precizat ministrul Robert Cazanciuc și procurorul general al României, Tiberiu Nițu.

„Să vă îndepliniți misiunea cu dragoste față de oameni, cu frică de Dumnezeu”

    După tăierea panglicii inaugurale, ÎPS Ciprian și protopopii din Vrancea au oficiat o slujbă religioasă de sfințire a imobilului. La finalul slujbei, ÎPS Ciprian a spus că se bucură că a fost invitat la acest eveniment deoarece a înțeles că procurorii vrânceni sunt „îndreptați către Dumnezeu”. „În pofida dificultății pe care o presupune misiunea aceasta dificilă pe care o aveți și la care ați fost chemați, vă spun să vă raportați întotdeauna la judecătorul cel nemitarnic, așa cum este cunoscut Mântuitorul Isus Hristos și la justiția divină. Sunteți credincioși creștin ortodocși ai bisericii noastre strămoșești și de aceea această calitate întru credință nu poate fi desconsiderată și nu poate fi trecută cu vederea. Vă felicit pentru această inițiativă și vă doresc să vă îndepliniți misiunea la care ați fost chemați de Dumnezeu, cu dragoste față de oameni, cu frică de Dumnezeu, credință și cu spirit de jertfelnicie”, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Noul sediu a costat 2 milioane de euro

    Valoarea investiției este de 2 milioane de euro, lucrările fiind demarate în august 2012. În cadrul Parchetului se află și patru birouri în care își vor desfășura activitatea procurorii DIICOT, dar și trei birouri în care își vor desfășura activitatea procurorii Antifraudă. „Piatra de temelie a fost pusă în august 2012 și iată că acum am inaugurat un sediu modern complet utilat și tehnologizat pentru buna desfășurare a activității. Noul sediu face onoare celor care s-au străduit să îl transforme în realitate. De aceea, le doresc colegilor procurori să-și desfășoare activitatea corect și foarte bine căci condiții au de acum înainte”, a spus Didina Dănăilă, procurorul general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați.
    Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Florin Å¢îrlea, a declarat că ziua inaugurării noului sediu al parchetului vrâncean „este o zi mare pentru justiția din Vrancea”. „Privind retrospectiv, în anul 1912 se inaugura Tribunalul Putna, unde a fost și sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea până în anul 1984, an în care s-a mutat în fostul sediu al Direcției Agricole, unde am funcționat până astăzi. În anul 2012 au început lucrările la noul sediu, adică exact la 100 de ani de la inaugurarea Judecătoriei Putna. Practic, în acest moment putem spune că avem un sediu modern cu condiții de lucru moderne și sperăm să ne ridicăm la nivelul cerințelor și așteptărilor”, a afirmat prim procurorul Florin Å¢îrlea.

Istoria noului sediu, prezentată de fostul prim procuror Lefter

    Artizanul acestui proiect și cel care a făcut cele mai multe demersuri la administrația județeană, autorități locale și naționale pentru a obține sau construi un sediu propriu pentru Parchetul de pe lângă Tribunalul Județean Vrancea a fost Ion Lefter, fostul prim procuror. Acesta a povestit că parchetul vrâncean nu a avut niciodată un sediu propriu, „ci am fost mereu chiriași”. Astfel, parchetul vrâncean a stat mereu cu chirie, la fostul Tribunal Putna, la Ipralcoop, Åžcoala de Fete și o anexă a Direcției Agricole, acesta din urmă fiind ultimul sediu al parchetului vrâncean.
    Ion Lefter a arătat că „plămădirea” acestui sediu durează de zece ani. „În 2005 ne-am imaginat o clădire grandioasă care să fie sediul justiției vrâncene, cu suprafața foarte mare pentru judecătorii și parchet dar și pentru colegii avocați. În anul 2006, noul președinte al Tribunalului Vrancea nu a mai fost de acord cu un sediu comun ba chiar a fost refractar la această idee. Așa se face că ne-am orientat către fosta clădire a Prefecturii Putna. Am reușit să convingem administrația județeană să ne dea acest spațiu, am preluat clădirea, dar imediat a apărut în ziare știrea că noi vrem să plimbăm deținuții în centrul orașului. De aici ne-am ales și cu un proces și am renunțat la această idee”, povestește Ion Lefter.
    Acesta a arătat că ideea cu construcția noului sediu în poziția actuală i-a aparținut  fostului director de investiții de la Parchetul General, care a văzut terenul din spatele vechiului sediu și a spus că acolo va fi construit noul sediu. „Am început construcția pe 20 august 2012, an în care am primit 20 de miliarde de lei vechi. În 2013 ne-a fost alocată suma de 8 miliarde lei vechi. În 2014 am fost și am „cerșit” bani oriunde a fot posibil, iar pentru asta am avut acceptul de la Ministerul Public. După vizita ministrului Robet Cazanciuc, în 2014 la Focșani, în care i-am explicat ce probleme avem cu finanțarea, am primit un telefon de la Ministerul  Finanțelor în care interlocutorul mi-a spus că am primit toți banii pentru finalizarea construcției. A venit anul 2015, an în care am finalizat lucrările și iată-ne în noul sediu”, a mai spus fostul prim procuror Ion Lefter. Acesta le-a mulțumit colegilor pentru susținere și le-a cerut să-și îndeplinească și mai bine sarcinile ce le revin. „Să vă dea Dumnezeu sănătate și să vă obligați la mai mult, că de acum înainte nu se poate invoca faptul că nu avem arhivă, spații adecvată sau bibliotecă. Acum avem de toate”, a încheiat Ion Lefter. 

Procurorii DIICOT, „parte din marea familie a procurorilor”

    Daniel Constantin Horodniceanu, procuror șef  DIICOT, Structura Centrală, a salutat ideea ca procurorii din subordinea sa din Vrancea să aibă birouri în același imobil cu ceilalți procurori. „În momentul în care sistemul vine și îți oferă astfel de condiții trebuie ca toți să ne facem treaba bine și forte bine. Vă mulțumesc că ne-ați luat în considerație și am dovedit că face parte din marea familie a procurorilor”, a spus Daniel Constantin Horodniceanu, procuror șef  DIICOT, Structura Centrală.
    La rândul său, Tudorel Toader, judecător la Curtea Constituțională, a precizat că deși unii spun că ne aflăm într-o „republică a procurorilor”,  în realitate „procurorii sunt un pilon de bază al statului de drept”. „Rolul procurorului s-a consolidat și se consolidează dacă vrei să previi și nu să constați. Ceea ce ați făcut aici este tot o întărire a rolului procurorului. Am avut și am convingerea că unitățile parchetului, procurorii au și un rol didactic pentru că prin activitatea și faptele dumneavoastră comunitatea înțelege că trebuie să respecte normele de drept”, a spus judecătorul Tudorel Toader.
    Bogdan Gabor, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a spus că inaugurarea unui parchet este un moment important într-un oraș cu o puternică încărcătură simbolică, așa cum este orașul unirii. „Îmbunătățirea infrastructurii parchetelor reprezintă un act de independență a procurorilor. Construirea acestui edificiu în care vă veți desfășura activitatea are o dublă conotație. Pe de-o parte creează spații urbanistice în comunitate, iar pe de altă parte asigură spații și logistică pentru desfășurarea activității procurorilor. Mă bucur că ați avut inițiativa de a organiza o slujbă religioasă pentru ca avem și aveți nevoie de binecuvântare de la Dumnezeu pentru a birui în lupta cu infractorii”, a precizat Bogdan Gabor, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Felicitări pentru susținătorii proiectului

    Ministrul Robert Cazanciuc i-a felicitat pe președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, pe primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi și celelalte autorități care au sprijinit necondiționat, direct sau indirect, realizarea investiției din municipiu. „Mulțumesc tuturor celor care au sprijinit acest proiect. Mulțumesc primarului, mulțumesc președintelui Consiliului Județean, tuturor celor care au sprijinit necondiționat acest proiect”, a spus ministrul Justiției. 
   Robert Cazanciuc a povestit că de peste 20 de ani vine, cel puțin o dată pe an, la Focșani. Åži de fiecare dată vine cu plăcere. „Am găsit oameni minunați aici, am fost alături de ei și m-am bucurat că au fost alături de mine în momente importante ale vieții mele, personale și profesionale”, a spus ministrul de Justiție. Acesta a arătat că inaugurarea investiției de la Focșani este un moment important pentru justiția românească.
    Finalizarea primei clădiri dedicate procurorilor reprezintă și o formă de respect din partea puterii politice pentru justiția românească. Iar o clădire care asigură condiții civilizate de lucru, un sistem de salarizare, înseamnă mai mult decât vorbe frumoase despre susținerea magistraților din România. „Ceea ce vedeți astăzi, aici, face diferența între cei care au vorbit de-a lungul timpului despre justiție dar au rămas la nivelul declarațiilor, ba mai mult decât atât, au blocat investițiile în sistem, au uitat să facă angajări de personal. Ce avem astăzi este ceea ce vedeți. Avem un proiect de lege a salarizării care menține în fruntea ierarhiei publice magistrații, o dovadă de respect, de recunoaștere a importanței sociale a judecătorilor și procurorilor”, a mai spus ministrul Cazanciuc. Ministrul de Justiției a vorbit și despre realizarea, în premieră la Focșani, a unui spațiu dedicat avocaților. „Este o formă de respect pentru munca avocaților”, a spus ministrul Cazanciuc.
    Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat că pentru procurori, ziua de vineri a fost una însorită și plină de bucurie deoarece au fost finalizate lucrările la noul sediu. „Mulțumesc comunității locale care ne-a pus la dispoziție acest teren lângă un colegiu deosebit. Mulțumesc arhitectului, proiectantului, constructorului și dirigintelui de șantier. Mulțumiri speciale domnului procuror Lefter pentru pasiunea și dăruirea pe care le-a pus în realizarea acestei clădiri. Avem un sediu modern care corespunde tuturor cerințelor prevăzute de codurile de procedură, dar si de standardele europene. Doresc să le spun vrâncenilor că avem în Vrancea procurori foarte buni care corespund cerințelor acestei profesii. Le doresc spor la muncă pentru că au condiții acum”, a spus procurorul general al României, Tiberiu Nițu.


31 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?