Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Parastas la mormântul lui Simion Mehedinți


Zilele „Simion Mehedinți”, a XXV-a ediție, se vor sărbători în perioada 19-25 octombrie. Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți” Focșani, Universitatea din București, DFP Focșani, Fundația „Simion Mehedinți-Miorița”, Primăria și Școala Soveja, dar și Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani vor organiza activități de cunoaștere a vieții și a operei lui Simion Mehedinți în mai multe unități de învățământ din județul Vrancea, respectiv la Liceul Pedagogic „Spiru  Haret” Focșani, Școala Gimnazială Pufești, Școala Gimnazială Rotilești-Câmpuri, Școala Gimnazială „Simion Mehedinți” Soveja, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță” din Gugești și altele.
    La Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani va avea loc o lansare de publicații și cărți, pe 24 octombrie, începând cu ora 9:30. „Buletinul Asociației Simion Mehedinți”, numărul 19, Ediția Terra, Focșani, 2015 va fi prezentată de profesorul Dr. Nicolae Damian, de la Universitatea din București, DFP Focșani. Se va lansa și „S. Mehedinți – caiete”, volumul II, ediția Terra, Focșani 2015 și va prezenta conf. dr. Costică Neagu. Tot pe 24 octombrie, se va organiza și o sesiune de comunicări științifice, între orele 10:30-12:30: „Peisaje forestiere – abordări conceptuale” – prof. univ. dr. Eugen Rusu, de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași; „Căile ferate înguste, o șansă pierdută pentru turismul românesc” – prof. univ. dr. Liviu Apostol, lector dr. Adrian Ursu de la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași; „Politica culturii în opera lui Simion Mehedinți” – prof. dr. Viorel Paraschiv, SGR Iași; „Risipa – de la Mehedinți în prezent” – prof. univ. dr. ing. Alexandru Chisacof de la Universitatea Politehnică din București și „Că nu e om să nu fi scris o poezie” – prof. univ. dr. Gheorghiță Geană de la Universitatea din București.
    Se va organiza și o deplasare, între orele 14:00-16:00, de la Focșani la Soveja, cu trecere prin Panciu. Se vor sărbători 150 de ani de școală în Soveja, marcați prin lansarea publicației „La noi”, a albumului „Soveja de altădată – icoane rustice”, a volumului „Istoria Școlii Soveja”. Vor fi și expoziții de carte, dialog între generații, etc.
    În ultima zi de sărbătoare, în data de 25 octombrie, la ora 10:00, se va organiza un pelerinaj la mormântul lui Simion Mehedinți și un parastas al educatorilor sovejeni decedați. La ora 13:00 se va lua masa de prânz, moment ce va încheia evenimentului de la Soveja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?