Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

PSD îşi coordonează acţiunile parlamentare cu sindicatele


Liderii social-democrați au convenit, vineri, să-și coordoneze calendarul parlamentar cu cel al protestelor sindicatelor, a anunțat liderul PSD, Victor Ponta. ‘Am stabilit o coordonare a calendarului parlamentar cu cel al protestelor sindicale și al acțiunilor de stradă în așa fel încât ceea ce sindicatele doresc să organizeze în perioada următoare și ceea ce noi vom face din punctul de vedere al moțiunii de cenzură și al acțiunilor parlamentare să intre toate într-un calendar de proteste care să arate cu atât mai mult președintelui Traian Băsescu că nu are sprijin nici politic, nici social pentru măsurile propuse’, a spus liderul PSD. El a arătat, după întâlnirea cu sindicaliștii de la Parlament, că PSD va susține revendicările federațiilor sindicale împotriva măsurilor preconizate de Guvern prin includerea acestora în moțiunea de cenzură. ‘Ne-am însuși, din punct de vedere parlamentar, toate criticile pe care sindicatele le-au făcut față de propunerile președintelui Traian Băsescu și ale Guvernului și anume tăierea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutoarelor de șomaj cu 15% și celelalte. Suntem de acord să susținem din punct de vedere politic și parlamentar aceste revendicări ale sindicatelor, pe care le considerăm îndreptățite și corecte’, a completat Ponta.
El a precizat că, după ce Guvernul își va asuma răspunderea pe măsurile anunțate, PSD va depune o moțiune de cenzură în Parlament, care va include doleanțele sindicatelor, dar și puncte specifice ale social-democraților. Despre numirea unui nou Guvern, în cazul în care actualul Executiv ar fi demis prin moțiune de cenzură, președintele PSD a afirmat că, în ciuda faptului că acesta va fi numit tot de actuala majoritate parlamentară, va fi în mod sigur un pic mai credibil, cel puțin la început. Despre măsurile alternative convenite cu sindicatele, Victor Ponta a anunțat că acestea vor fi făcute publice, marți, de președintele Consiliului Național al PSD, Adrian Năstase.

Grevă pe 31 mai

La rândul său, președintele CNSLR Frăția, Marius Petcu, a precizat că propunerile sindicatelor vor fi integrate în viitoarea moțiune de cenzură, dar și că aceste dispoziții vor fi amendamente la legea asupra căreia Guvernul își va asuma răspunderea.
De asemenea, el a precizat că federațiile sindicale au luat act de poziția exprimată de FMI referitoare la găsirea unei alte soluții decât scăderea salariilor cu 25% pentru creșterea fondului de salarii. ‘Este momentul ca cei care au avut beneficii mai mari în perioada trecută să contribuie mai mult la depășirea stării de criză’, a spus Petcu, reafirmând că sindicatele vor recurge la grevă pe 31 mai cât și la un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului. ‘Dacă lucrurile nu se vor îndrepta într-o situație firească, anume de a abandona acest proiect de lege care nu face decât să aducă mari deservicii cetățenilor României, va trebui să luăm în calcul și alt tip de acțiuni care să continue până când lucrurile vor intra pe un făgaș normal. Cred că este nevoie ca acțiunea de tip grevă să atingă toate sectoarele de activitate. Eu cred că este momentul ca toți colegii să înțeleagă că acest tip de acțiune nu este dedicat doar celor care reprezintă sectoare bugetare, pentru că, în egală măsură, sectoarele economice vor fi afectate în perioada următoare și cred că un semnal serios de nemulțumire ar trebui să fie greva generală în toate sectoarele de activitate, inclusiv în cele care produc mari perturbații în funcționarea societății românești’, a completat liderul CNSLR Frăția.
El a precizat că sindicatele vor răspunde favorabil invitației și altor partide care doresc să se implice în stoparea măsurilor preconizate de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?