Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Secretarul Municipiului Focșani, Eduard Corhană, internat în spital cu hepatită A


Eduard Corhană (FOTO), secretarul Municipiului Focșani, și trei copii care locuiesc în blocul ISEH de pe strada Revoluției din cartierul Sud au fost diagnosticați cu hepatita A. Corhană a ajuns de joi la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Focșani cu simptomele bolii, fiind internat pentru tratament de specialitate, după cum ne-au precizat medicii. În ceea ce privește copiii, primul a ajuns la spital săptămâna trecută, ceilalți doi în urmă cu câteva zile. Copiii primesc tratament de specialitate la domiciliu.
Pentru a prevenit apariția unui focar, vineri, medici din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea s-au deplasat la blocul din strada Revoluției unde au făcut vaccinări și dezinfecție. „Nu este vorba de niciun focar de hepatită A. Astăzi (n.r. – vineri), împreună cu reprezentanți ai primăriei și ai Poliției Locale, am fost la blocul din Sud, unde am făcut 16 vaccinări la copii cu vârste între 2 și 14 ani. De asemenea, s-a făcut dezinfecția holurilor, a grupurilor sanitare și a apartamentelor unde au fost confirmate cazurile. DSP monitorizează cazurile”, ne-a declarat medicul Cătălin Graur, șeful DSP Vrancea.
De altfel, DSP monitorizează mai de mult blocul cu pricina, mai ales că acolo condițiile igienico-sanitare lasă de dorit. Tot din cauza nerespectării condițiilor igienico-sanitare, în Slobozia Bradului s-au înregistrat peste 300 de cazuri de hepatita A.

   Dezinfecție la Primăria Focșani

Pentru a preveni apariția unui focar de hepatită A, luni, o echipă de la DSP Vrancea se va deplasa la sediul Primăriei Municipiului Focșani, pentru a face dezinfecție și pentru a evalua persoanele care au intrat în contact cu secretarul municipiului, Eduard Corhană. Reprezentanții primăriei i-au anunțat și pe medicii de medicina muncii despre situație. „Luni, ne vom deplasa la sediul Primăriei Municipiului Focșani, pentru a face dezinfecția spațiilor, dar și pentru a distribui materiale de dezinfecție, mai exact săpun dezinfectant. Contacții vor fi evaluați”, a mai precizat medicul Graur.
În perioada în care Eduard Corhană va fi internat în spital, împuternicit să îndeplinească atribuțiile acestuia este juristul Liviu Pogorevici, care de altfel îl înlocuiește de fiecare dată când secretarul municipiului este indisponibil. Viceprimarul Gabriel Necula ne-a spus că deciziile privind spațiile unde se va efectua dezinfecția au fost luate în urma discuțiilor cu specialiștii DSP. „Se va face dezinfecția în biroul secretarului, în toaletă, iar angajații vor putea face testele pentru hepatită”, a spus viceprimarul Necula.

   Cum se manifestă hepatita A
 
Hepatita acută virală de tip A, cunoscută drept „boala mâinilor murdare”, este o  infecție virală contagioasă cauzată de virusul hepatic de tip A, care este transmis prin ingerarea alimentelor contaminate prin intermediul mâinilor murdare și a apei potabile contaminate. Însă, spre deosebire de virușii hepatici B și C, hepatita A nu determină o infecție cronică asupra ficatului. „Hepatita A este o boală contagioasă. Mai este cunoscută și ca boala mâinilor murdare sau gălbinare, din cauza îngălbenirii tegumentelor și a albului ochiului. Hepatita A are o cale de transmitere fecal orală și digestivă și se transmite indirect prin alimente contaminate, apă contaminată, mâini murdare, din bazine și piscine insuficient clorinate, fructe de mare insuficient preparate termic. Vă puteți îmbolnăvi de hepatita A în cazul în care: ați mâncat alimente sau ați băut apă care au fost contaminate cu materii fecale, care conțin virusul hepatitei A (fructe, legume, fructe de mare, gheață). Contaminarea acestora se realizează de către o persoană bolnavă sau aflată în perioada de incubație a bolii, care elimină virusul prin materiile fecale, utilizează toaleta, nu se spală pe mâini și contaminează ulterior alimentele și apa”, explică specialiștii DSP.
Medicii atrag atenția că simptomele hepatitei A diferă de la caz la caz, dar cea care dă de bănuit este culoarea închisă a urinei. „Simptomele hepatitei A îmbracă diferite forme. Poate să aibă un debut pseudogripal sau de abdomen acut, cu dureri abdominale, greață, vărsături. La acestea apar întotdeauna modificări de culoare ale scaunului care este ca un lut, iar urina are culoarea berei brune. Poate să apară și icterul sclero-tegumentar”, spun medicii. La apariția acestor simptome este indicat să vă prezentați la medicul de familie sau cel specialist, care în urma unor analize specifice va stabili o conduită terapeutică. În majoritatea cazurilor, persoanele diagnosticate cu hepatită sunt internate în spital 7-10 zile, unde urmează tratament de specialitate. Foarte important în tratarea hepatitei A este și regimul alimentar. Trebuie evitate prăjelile, alcoolul, cafeaua și ciocolata.
Pentru a evita îmbolnăvirile cu hepatita A, medicii recomandă igiena riguroasă a mâinilor, în special după folosirea toaletei și înainte de fiecare masă, aprovizionarea cu apă potabilă și alimente numai din surse verificate sanitar, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor care se consumă în stare proaspătă.
Foarte important este ca deșeurile menajere să fie îndepărtate la timp. „Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu hepatita A este menținerea unei igiene riguroase, spălarea alimentelor, înotul doar în bazine și piscine avizate sanitar”, recomandă medicii.

   Vaccinul, cea mai eficientă metodă profilactică
 

Cea mai eficientă metodă de profilaxie este vaccinarea împotriva hepatitei cu virus A, recomandată a se face înaintea intrării într-o colectivitate sau înaintea unei călătorii într-o zonă endemică, în special pe continentul african și cel asiatic. Vaccinarea trebuie efectuată cu două săptămâni înainte de plecare. Persoanele care se îmbolnăvesc de hepatita A nu o mai fac și a doua oară, pentru că devin imune. La copii cu vârste de până la 6 ani, majoritatea infecțiilor (70%) sunt asimptomatice. La copii mai mari și la adulți, infecția este de obicei simptomatică, cu icter care apare la mai mult de 70% din pacienți.
Potrivit specialiștilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuși, odihna, consumul mare de lichide și evitarea alcoolului. Virusul hepatic A are o perioadă de incubație între 15 și 45 de zile. Omul este singura sursă naturală a virusului. Nu există vectori animali sau insecte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?