Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Servicii stomatologice gratuite doar pe hârtie


Vrâncenii asigurați, care cotizează lună de lună la sistemul public al asigurărilor de sănătate, riscă să nu își mai poată trata în mod gratuit problemele dentare. Pentru luna decembrie, stomatologii care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea pot oferi servicii dentare gratuite, în medie, de doar 200 de lei. Un medic dentist din Focșani ne-a spus că suma alocată de CAS Vrancea pentru luna decembrie este de 250 de lei. „Pentru luna decembrie am primit 250 lei. Banii sunt insuficienți, iar din suma asta pot face cam două plombe. Dacă vine un pacient asigurat și are de făcut o lucrare mai mare, nu-i pot face nimic”, ne-a spus un dentist din Focșani.
Un alt medic stomatolog este revoltat de faptul că deși, potrivit noului Contract Cadru, pacienții ar trebui să beneficieze de mai multe servicii medicale gratuite sau decontate parțial, lipsa fondurilor nu îi permite să facă acest lucru. „Eu urmează să primesc pentru decembrie 300 de lei. Tratez din banii de la CAS după regula «primul venit, primul servit». Pacienții care au nevoie de un tratament stomatologic la început de lună, atunci când se fac alocările de fonduri, au șanse mai mari să-mi plătească serviciul medical, însă cei care se adresează cabinetului stomatologic spre sfârșitul de lună, atunci când fondurile sunt terminate, se pot înscrie pe o listă de așteptare și pot reveni luna următoare sau, dacă nu pot aștepta până atunci, pot beneficia de servicii contracost”, a mai spus, revoltat, un alt medic stomatolog.
Mihai Copaci, șeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, recunoaște că banii alocați dentiștilor sunt insuficienți, motiv pentru care, susține acesta, a solicitat o rectificare bugetară la CNAS. „Într-adevăr, banii alocați pentru medicii stomatologi sunt insuficienți. Astfel, ca și în cazul spitalelor, am solictat o suplimentare bugetară. Pentru luna decembrie, pentru servicii stomatologice s-a solicitat suma de 60 mii lei”, susține Copaci.

Mai multe servicii stomatologice decontate doar teoretic
 
De la 1 mai, au fost extinse mai multor asigurați serviciile stomatologice gratuite, respectiv: element acrilic, element metalo-acrilic și reconstituire coroană radiculară. Proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă se acordă o dată la cinci ani, iar înainte se acorda o dată la 10 ani. Teoretic, tratamentul stomatologic se acordă gratuit pentru copii, pentru beneficiarii legilor speciale, pentru veterani și revoluționari.
În relație contractuală cu CAS Vrancea sunt 43 de medici dentiști, care au primit un buget inițial de 478 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?